Στην σε πολλά θέματα ιδιόμορφη χώρα μας, αρχή του έτους πιο πολύ θεωρείται η 1η Σεπτεμβρίου παρά η Πρωτοχρονιά. Συμβάλει σε αυτό η ημερολογιακή λήξη του θέρους, η επαναλειτουργία των σχολείων, και βέβαια η ΔΕΘ με τα «δώρα» που φέρνει, τα οποία όλο και περισσότερο μοιάζουν με χάντρες σε ιθαγενείς. Καλή χρονιά!

Πάμε λοιπόν:

Νούμερο 10    Απείλησε, σε ζωντανή μετάδοση από τη γνωστή συσκευή αποβλάκωσης, ο επί της Αναπτύξεως υπουργός τους μικρούς και μεσαίους επιχειρηματίες ότι αν δε συγχωνευτούν (διάβαζε ξεπουληθούν) δε θα έχουν χρηματοδότηση γιατί έτσι είθισται στας Ευρώπας.

Μόνο που ξέχασε (;) ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις είναι μια κατηγορία επιχειρήσεων που χαίρει μεγάλης εκτίμησης σε αυτάς τας Ευρώπας. Οι Μικρές Επιχειρήσεις σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό ορισμό απασχολούν έως 50 εργαζομένους  (αυτές που στην Ελλάδα αποκαλούμε μΜΕ), και αντιπροσωπεύουν το 90% των επιχειρήσεων στην ΕΕ, καθώς είναι περίπου 25 εκατομμύρια. Ταυτόχρονα, απασχολούν 63 εκατομμύρια ανθρώπους (το 50% του συνόλου) και παράγουν πάνω από το 37% της ευρωπαϊκής προστιθεμένης  αξίας.

Και για του λόγου το αληθές, παραθέτουμε τα ανάλογα αποσπάσματα της ιστοσελίδας της Commission προς ενημέρωση του πολυπράγμονος (επιτυχημένου στην προηγούμενη δραστηριότητα του, είναι η αλήθεια) τέως τηλεπωλητή.

Νούμερο 9     Σύμφωνα με έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ για την υλική στέρηση το 2020, προκύπτει ότι το 96,7% των φτωχών νοικοκυριών και το 40,8% των μη φτωχών δηλώνει οικονομική δυσκολία να καλύψει έκτακτες, αλλά αναγκαίες δαπάνες, ύψους περίπου 395 ευρώ. Με άλλα λόγια όσο και να σφίξουν το ζωνάρι αυτοί οι συμπολίτες μας, μπαίνουν μέσα. Για να καλύψουν το κενό των 400 περίπου ευρώ μήνας μπει μήνας βγει, δανείζονται από όπου βρουν, δεν πληρώνουν πιστωτικές κάρτες, εφορία, ρεύμα και κατόπιν τους λένε στρατηγικούς κακοπληρωτές ή μπαταξήδες.

Νούμερο 8      Το ελάχιστο μέσο καθαρό μηνιαίο εισόδημα για την αντιμετώπιση των αναγκών των νοικοκυριών της χώρας ανέρχεται, κατά δήλωσή τους, σε 2.000 ευρώ. Τα φτωχά νοικοκυριά χρειάζονται 1.915 ευρώ, ενώ τα μη φτωχά 2.018 ευρώ. Με απλή αριθμητική, ένα ζευγάρι νέων που αμείβεται με το βασικό μισθό, έχει έλλειμμα πάνω από 600 ευρώ το μήνα. Βέβαια, σύμφωνα με επιφανείς εκπροσώπους του βλαχομπαρόκ βαλκάνιου νεοφιλελευθερισμού, φταίει το ότι δεν ξέρουν να συντάξουν το βιογραφικό τους, και στην τελική θα πάρουν και 50 GB δωρεάν για σερφάρισμα.

Νούμερο 7      Ο νόμος 4829/2021, ο οποίος δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 10 Σεπτεμβρίου, προβλέπει ότι τα μέλη της κυβέρνησης απαγορεύεται να αποδέχονται δώρα, παροχές ή άλλα ωφελήματα, όπως είναι π.χ. οι συμβουλές επικοινωνίας που τους προσφέρονται στο πλαίσιο άσκησης των καθηκόντων τους ή τα οποία μπορεί να θεωρηθεί ότι συνδέονται με οποιονδήποτε τρόπο με την άσκηση αυτών. Το ότι την ίδια ημέρα συνταξίδεψαν προς τη συμπρωτεύουσα ο πρωθυπουργός με διάσημο σύμβουλο επικοινωνίας οφείλεται σε καθαρή σύμπτωση και στην τελική είναι φίλοι και λογαριασμό δε δίνουν. Όχι, τη ρήση για τον Καίσαρα και τη σύζυγό του δεν την ξέρουν.

Νούμερο 6      Ε λοιπόν ποτέ δεν περίμενα ότι ο περιπέτειες tων Asterix και Obelix θα είχαν τόσο προωθημένες ιδέες management. Ο τιτανοτεράστιος εντεταλμένος υπουργός για την προστασία της εργασίας αντέγραψε από τον θρυλικό Γαλάτη το νόμο που προβλέπει τον «συνεταιρισμό» μεταξύ εταιριών και εργαζομένων.

Χωρίς περισσότερα λόγια!

 

Νούμερο 5      Η εταιρία efoods δεν έχασε την ευκαιρία και θέλησε να εφαρμόσει το νέο νομικό πλαίσιο σε χρόνο dt. Γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων των μελών του ΔΣ την ηθική υποχρέωση έναντι των εργαζομένων που ξεπατώθηκαν στη δουλειά όλη την περίοδο της πανδημίας, τους «αντάμειψε» με το εκβιαστικό δίλημμα απολυμένος ή συνεταίρος.

Η αντίδραση των πολιτών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και των ταχυμεταφορέων στους δρόμους, που ανάγκασε την εταιρία να αποσύρει τον εκβιασμό, είναι το μόνο παρήγορο στην υπόθεση.

Νούμερο 4      Σε συνέχεια του ανωτέρω θέματος, φίλος προβληματίστηκε και μου ανέφερε περίπτωση συγγενή του, που όπως πίστευε, το πλαίσιο του νέου νόμου τον καλύπτει και τον προστατεύει, και σε κάθε περίπτωση το ελλαδιστάν οφείλει επιτέλους να εκσυγχρονιστεί.

Δημοτικός υπάλληλος στην καθαριότητα ο ανιψιός του, εργαζόταν με «μαύρα» ως διανομέας τα βράδια και τα ΣΚ σε καφετέριες / σουβλατζίδικα. Τώρα θα μπορούσε να είναι νόμιμος και να πληρώνει εισφορές /εφορία.

Ουδέν ανακριβέστερο. Αυτό προβλεπόταν ήδη από το 2017 με το Ν.4509/17 (άρθρο 55). Πληροφορίες επ΄αυτού στη σελίδα του ΕΦΚΑ που παραθέτουμε.

Νούμερο 3      Το μακρινό (με όρους πολιτικής και οικονομίας) 2010 το Peterson Institute (δεξαμενή σκέψης της αμερικανικής πρωτεύουσας) διαμόρφωσε έναν οικονομικό δείκτη για την εκτίμηση της παγκόσμιας οικονομικής δύναμης. Λάμβανε υπόψιν το ΑΕΠ, το μερίδιο των χωρών στο παγκόσμιο εμπόριο και τις καθαρές εξαγωγές κεφαλαίου. Είχε προβλέψει ότι το 2020 η Κίνα θα ξεπεράσει σε οικονομική δύναμη τις ΗΠΑ. Παρόλο τον εμπορικό πόλεμο που διεξήγαγε ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ (και θα συνεχίσει και ο νυν) η πρόβλεψη βγήκε σωστή όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα.

Και να μην ξεχνιόμαστε. Την οικονομική δύναμη πάντα ακολουθούν η πολιτική και η πολιτιστική.

Νούμερο 2      Λέτε να αρχίσαμε να ξυπνάμε σε ότι έχει να κάνει με την τρέλα απόκτησης του, όποιου, τελευταίου μοντέλου κινητού;

Μόνο το 6% των Αμερικανών θα αλλάξει την υπάρχουσα συσκευή του με το IPhone13 (δάκτυλος του Αφραλαγκφούζου μοιάζει) το επόμενο εξάμηνο.

Άντε και στα δικά μας.

 

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μέρου. Μποναμά 1.200 ευρώ σε όσους νέους προσλαμβάνονται ως πλήρους απασχόλησης χωρίς προϋπηρεσία, έταξε ο δεύτερος τη τάξει πολίτης. Χαράς ευαγγέλια, μέχρι που διευκρινίστηκε ότι τελικά είναι 100 το μήνα για ένα εξάμηνο στους νέους εργαζομένους και άλλα τόσα για την επιχείρηση που θα βρεθεί στη …δύσκολη θέση να προσλάβει νέους, που θα τους πληρώνει κι από πάνω. Έτσι είναι, οι θυσίες χρειάζονται και επιβράβευση!

30.09.2021

Homo Economicus

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here