Γεμάτο υγειονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες ξεκίνησε το 2022. Πάμε ωστόσο, για το πρώτο οικονομικό top-10 του 2022.

Νούμερο 10    Στο χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών έχουν βρεθεί, αρχές του έτους, τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Είναι λίγο πάνω από το 50% της χωρητικότητας των αποθηκευτικών χώρων, ενώ θα έπρεπε να είναι γύρω στο 65%. Επιπλέον αυξήσεις στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος προμηνύονται.

Νούμερο 9      Σε ποια περιοχή της υφηλίου, και ιδιαίτερα σε ποια χώρα έχει «μετακομίσει» η παγκόσμια παραγωγική βάση των προϊόντων χαμηλού κόστους το ξέραμε.

Όμως εκεί ακριβώς, στην Κίνα, έχουν ήδη μεταφερθεί και οι high tech μέθοδοι παραγωγής. Κάθε χρόνο στον δράκο της Άπω Ανατολής εγκαθίστανται τα μισά βιομηχανικά ρομπότ του κόσμου.

Ως συνέπεια, η κινεζική ανάπτυξη εξαρτάται όλο και λιγότερο από το χαμηλό μισθολογικό κόστος. Επομένως ο στόχος του προέδρου Σι Τζιν Πινγκ και του ΚΚΚ για διάχυση της ευημερίας σε όσο γίνεται μεγαλύτερα τμήματα του πληθυσμού έχει ρεαλιστική βάση. Το έχουμε ξαναγράψει: σοβαρά κράτη – σοβαρά πλάνα.

Νούμερο 8      Ο πληθωρισμός, και ιδιαίτερα η αύξηση των τιμών των τροφίμων, ήρθε για να μείνει. Στις ΗΠΑ ο δείκτης τιμών ειδών διατροφής ανήλθε σε υψηλό 15ετίας, και δεν φαίνεται να δείχνει τάσεις αποσυμπίεσης.

Το ότι η κλιμάκωση δεν είναι περιορισμένου χρόνου φαίνεται από τις αποδόσεις των ομολόγων των ΗΠΑ που τραβούν την ανηφόρα. Σκεφθείτε τι έχει να γίνει με τις αποδόσεις ομολόγων των κρατών, ονόματα δε λέμε υπολήψεις δεν θίγουμε, που κρατούνται χάρη στην ύπαρξη του γνωστού «μαξιλαριού» που λόγω πανδημίας έχει προσφάτως απισχνανθεί.

Νούμερο 7      Και ύστερα σου λένε τα παπαγαλάκια των διεθνών και εγχωρίων ΜΜΕ ότι για τις τεράστιες εξοπλιστικές δαπάνες της Κίνας και της Ρωσίας, από τις οποίες κινδυνεύει η διεθνής ειρήνη.

Οι ΗΠΑ ξοδεύουν για εξοπλισμούς όσο τα επόμενα 12 κράτη μαζί, τα τριπλάσια από την Κίνα και τα δεκαπενταπλάσια από τη Ρωσία.

 

Νούμερο 6      Άλλη μια απόδειξη ότι οι κρίσεις δεν πλήττουν όλους το ίδιο.

Μετά την κρίση dot.com το ποσοστό στο ΑΕΠ των ΗΠΑ των μισθών από 64% έπεσε στο 61%. Και μετά την ύφεση του 2008 στο 59%. Εδώ και 10 χρόνια δεν έχει ανέβει πάνω από το 59,5%. Και αυτό δεν οφείλεται σε αυξήσεις μισθών αλλά στον περιορισμό της ανεργίας στο 4-5%.

Ξαναλέμε ότι τα ανωτέρω αφορούν τις ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα το ποσοστό των μισθών είναι κάτω του 50% του ΑΕΠ και η ανεργία με τις αλχημείες της ΕΛΣΤΑΤ στο 16%. Θλίψη, αλλά από αντίδραση … αφήστε το καλύτερα.

 

Νούμερο 5      Κρίση ακρίβειας για τους καταναλωτές, ευκαιρία για (κάποιες) επιχειρήσεις.

Είχαμε γράψει ότι λόγω τις στενότητας του μεταφορικού δυναμικού από την Άπω Ανατολή προς ΗΠΑ και Ευρώπη, οι τιμές ναύλων είχαν εκτοξευθεί. Ως φυσική συνέπεια ακολούθησαν και τα κέρδη των ναυτιλιακών επιχειρήσεων που δουλεύουν αυτή την εποχή με περιθώρια κέρδους πάνω από 50%.  Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι για κάθε container από Ningbo σε Rotterdam που τιμολογούν 15 χιλ. δολάρια βγάζουν κοντά στα 10 χιλ. Και φυσικά οι εισαγωγείς μετακυλούν το κόστος, που αλλού, σε εμάς.

 

Νούμερο 4      Οι αλλαγές που θα φέρει το υπουργείο Οικονομικών και αφορούν τη λειτουργία, και κυρίως τα δικαιώματα του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα βοηθήσουν στον «απεγκλωβισμό» των τραπεζών από την όχι και τόσο σφιχτή αγκαλιά του δημοσίου. Νέες μετοχικές χασούρες έρχονται για το δημόσιο, όλους εμάς δηλαδή που ανακεφαλαιοποιήσαμε τα ευαγή ιδρύματα, και τους μικροεπενδυτές.  

Υπάρχει όμως και μια αλλαγή που τα golden boys and girls των διοικήσεων την περιμένουν πώς και πώς… Πρόκειται για τη διάθεση μπόνους χωρίς τους  κόφτες. Σα να μην πέρασε μια μέρα από το 2008.

 

Νούμερο 3      Στη σύναψη σύμβασης μεταξύ της ελληνικής Αθηναϊκής Ζυθοποιίας και της (μητρικής) ολλανδικής Heineken International BV, για τη χορήγηση προς την τελευταία έντοκου δανείου, προχώρησε το Δ.Σ. της ελληνικής εταιρείας. Για να το κάνουμε πενηνταράκια, χρηματοδοτείται μια ολλανδική εταιρία από μια ελληνική λόγω των τεράστιων κερδών της τελευταίας από την πώληση προϊόντων της στους Έλληνες καταναλωτές.

Παρεμπιπτόντως, πριν λίγο καιρό απέλυσε η «ισχυρή» ελληνική εταιρία 50 άτομα μια εργολαβικής εταιρίας που τα είχε μονίμους για προώθηση. Καινούργια κόλπα για απολύσεις. Μήπως έχει να πει κάτι ο υπουργός Εργασίας; LOL

 

Νούμερο 2      Τριπλασιασμός σχεδόν των χρεών του κυβερνώντος κόμματος τα τελευταία 12 χρόνια. Αύξηση κατά 30% από τότε που ανέλαβε ο πρόεδρος του κόμματος και πρωθυπουργός.

Λέγουν οι υπεύθυνοι ότι η αύξηση αφορά τόκους, άρα δηλώνουν υπερηφάνως ότι δεν αυξάνει το πρωτογενές χρέος. Τότε να το πουν και στις τράπεζες. Να μην ενοχλούν αδίκως και τους υπόλοιπους δανειολήπτες που δεν πληρώνουν τα χρέη τους, αφού και αυτών το πρωτογενές χρέος δεν αυξάνεται. Έτσι δεν είναι;

 

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μέρου. Τρόπους χρηματοδότησης 250 χιλ. επιχειρήσεων – από το σύνολο των 700 χιλ. ΑΦΜ νομικών προσώπων -, τα δάνεια των οποίων (ρυθμισμένα στην πλειονότητά τους) βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια των εταιρειών διαχείρισης μη εξυπηρετούμενων δανείων αναζητούν οι servicers σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Τα καλά νέα τελειώνουν εδώ. Από το σύνολο των 700 χιλ. ΑΦΜ νομικών προσώπων, στα οποία περιλαμβάνονται όλα τα μεγέθη των επιχειρήσεων, οι 300 χιλ. έχουν, σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών, τζίρο χαμηλότερο από 50 χιλ. ευρώ. Γεγονός που τις φέρνει σε δυσχερή θέση και υψηλό ποσοστό αυτών δηλώνουν ζημιογόνες, άρα εκ των πραγμάτων δεν δύναται να λάβουν τραπεζική χρηματοδότηση. Με βάση τις εκτιμήσεις, σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται αρκετές εταιρείες που αποκρύπτουν στοιχεία για φορολογικούς λόγους.

Στη συνολική ακτινογραφία έρχονται να προστεθούν 50 χιλ. επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο άνω των 500 χιλ. ευρώ, άρα με μεγάλο όγκο πωλήσεων, και περίπου 100 χιλ. εταιρείες, οι οποίες είναι καθαρές, με αποδεκτούς ισολογισμούς και ανήκουν στη δεξαμενή των χρηματοδοτούμενων. Οι υπόλοιπες δεν μπορούν να περάσουν ούτε έξω από την τράπεζα…

 

 

 

16.1.2022

Homo Economicus

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here