Την τιμητική του έχει αυτό το 15μερο ο πληθωρισμός που μετά από μια δεκαετία επιστρέφει στη επικαιρότητα.

Πάμε λοιπόν:

Νούμερο 10    Την χειρότερη κρίση των τελευταίων αιώνων βίωσε η Μ. Βρετανία το 2020 λόγω της πανδημίας.

Ισοφαρίστηκε με -9,4% το χειρότερο ρεκόρ μείωσης ΑΕΠ του αιώνα, που είχε σημειωθεί την περίοδο της Μεγάλης Ύφεσης. Το αμέσως προηγούμενο αρνητικό ρεκόρ είχε σημειωθεί το 1709 την εποχή των πολέμων της Ισπανικής Διαδοχής. Πάντως τα θέλανε και τα πάθανε οι υπήκοοι της Αυτής Μεγαλειότητας. Το 2019 έκλεισε με επίσκεψη του εικονιζομένου αριστερά κυρίου στο Λονδίνο, τι ακριβώς περίμεναν για το 2020;

Όσο για τον έτερο κύριο στην φωτό, από την εποχή που πόζαρε σε αυτήν, δεν έχει σηκώσει κεφάλι στο αγώνισμά του. Ας πρόσεχε.

 

Νούμερο 9      Ραγδαία μείωση των αποθεμάτων γαιάνθρακα στην Κίνα. Το συνολικό stock βρέθηκε κάτω από το μισό του αντίστοιχου το 2016. Αιτία η τεράστια ζήτηση για το πλέον ρυπογόνο ορυκτό καύσιμο προς παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το βασικό καύσιμο που χρησιμοποιούνταν μέχρι πρότινος ήταν το φυσικό αέριο, το οποίο όμως είναι σε σημαντική έλλειψη και ως επακόλουθο η τιμή του έχει τριπλασιαστεί.

Η Κίνα ήδη έχει στοχεύσει στην αύξηση της μηνιαίας παραγωγής γαιάνθρακα κατά 100 εκατομμύρια μετρικούς τόνους.

Βέβαια, στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας, που ταυτόχρονα έχει λύσει και το οικονομικό της πρόβλημα, αποκηρύξαμε ήδη τον εγχωρίως παραγόμενο λιγνίτη, προς χάριν των παραγομένων εν Γερμανία ανεμογεννητριών.

Όχι βρε κουτά, μην πάει ο νους σας στο πονηρό, η SIEMENS που χρημάτιζε Έλληνες πολιτικούς πλέον έχει δεσμευθεί να μην ακολουθεί παράνομες πρακτικές.

 

Νούμερο 8      Αχ έλατο, αχ έλατο.. μόνο μ’ επίδομα έκτακτο.

Διπλασιασμός των τιμών των φυσικών ελάτων προβλέπεται στην Μέκκα του καταναλωτισμού, αλλά και στην Ευρώπη. Όσο για τα τεχνητά, ακόμα παραπάνω, καθώς η τιμή μεταφοράς ενός container από το Guangzhou στο Rotterdam από 3.000 δολάρια έχει εκτοξευθεί στα 25.000.

Νούμερο 7      Όπως γράψαμε και παραπάνω, η τιμή του φυσικού αερίου έχει τριπλασιαστεί από την αντίστοιχη προ πανδημίας. Του γαιάνθρακα έχει ανέβει μιάμισι φορά. Αντιθέτως του πετρελαίου ίσα που έφτασε στα προ κορονοϊού επίπεδα. Λέτε να μην ακολουθήσει; Δεν θα το παίζαμε στο στοίχημα πάντως.

Νούμερο 6      Θεωρία: Όταν υπάρχει αύξηση πληθωρισμού οι κεντρικές τράπεζες ανεβάζουν τα βασικά επιτόκια για να τον τιθασεύσουν.

Παρατήρηση1η : Σε πολλές χώρες (Λατινική Αμερική, Ρωσία, Νορβηγία, Ν. Ζηλανδία) τα βασικά επιτόκια αυξήθηκαν το 2021.

Παρατήρηση 2η: Σε πολλές χώρες με βαρύνουσα σημασία διεθνώς (ΗΠΑ, Μ. Βρετανία), έχει ξεκινήσει συζήτηση – αρθρογραφία γύρω από την ανάγκη θετικών επιτοκίων (δηλαδή επιτοκίων μεγαλύτερων του πληθωρισμού).

Πρόβλεψη: Αν δεν υπάρξει εκ νέου μεγάλη έξαρση της πανδημίας, τα επιτόκια το 2022 θα ανέβουν, με ότι αυτό σημαίνει για τους δανειολήπτες, φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και κράτη, ειδικά τα υπερχρεωμένα.

 

Νούμερο 5      Οι διεθνείς τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Σεπτέμβριο, σκαρφαλώνοντας στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 10 ετών, ανακοίνωσε ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, στη σκιά της εκρηκτικής ανόδου των τιμών στην ενέργεια.

Ο δείκτης τροφίμων του FAO ανήλθε στις 130 μονάδες τον περασμένο μήνα.

Το νούμερο αυτό είναι το υψηλότερο από τον Σεπτέμβριο του 2011.

Τον Αύγουστο ο δείκτης βρισκόταν στις 128,5 μονάδες.

Σε ετήσια βάση, οι τιμές εκτινάχτηκαν κατά 32,8% τον Σεπτέμβριο.

O δείκτης των τιμών των δημητριακών του FAO κινήθηκε 2% υψηλότερα τον Σεπτέμβριο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, με την τιμή του σιταριού να πραγματοποιεί άνοδο 4%. 

Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι, αλλά λύση ευτυχώς υπάρχει. Οι εγχώριοι θιασώτες της αυτορρύθμισης των αγορών που εδρεύουν στο Υπουργείο (Υπ)Ανάπτυξης συμβουλεύουν: «Αφού δεν έχετε ψωμί να φάτε παντεσπάνι».

 

Νούμερο 4      Πληθωρισμού συνέχεια, από άλλη σκοπιά. Αύξηση των μισθών των εργατών άνω του 10% το τελευταίο τρίμηνο στις ΗΠΑ. Αυτό είναι προμήνυμα πληθωριστικής έξαρσης σύμφωνα με την επικρατούσα νεοφιλελεύθερη αντίληψη όπως και την περίοδο 1968-84. Να ετοιμάζονται σιγά-σιγά οι εργαζόμενοι για περικοπές παρακαλώ.

Νούμερο 3      Για μια στοιγμή όμως. Γιατί αλήθεια, δεν συνέβη το ίδιο την περίοδο 1950-1967, που είχαμε επίσης αύξηση στα ημερομίσθια;

Μήπως ο πληθωρισμός το 1968-84 οφειλόταν στα τεράστια κονδύλια που απορρόφησε ο πόλεμος του Βιετνάμ, που επί της ουσίας χρηματοδοτήθηκε με πληθωριστικό χρήμα, και που ταυτόχρονα οδήγησε την παγκόσμια οικονομική αρχιτεκτονική σε κατάρρευση;

Στις δύο απανωτές πετρελαϊκές κρίσεις της δεκαετίας του 80;

Στην χωρίς όρια χρηματοδότηση χωρών του 3ου κόσμου (στη ουσία των διεφθαρμένων δικτατόρων και των ελίτ τους) της Αφρικής και της Λ. Αμερικής για να δολοφονούν και να τρομοκρατούν τους λαούς τους έτσι ώστε να μην διανοηθούν να σκεφθούν να βγουν από το μαντρί;

Στην χρηματοδότηση χωρών ακόμα και του (αν)υπαρκτού σοσιαλισμού, όρα Ρουμανία Πολωνία, με πληθωριστικό χρήμα, για να καταπιέζουν και αυτές τους λαούς τους;

Τροφή για σκέψη.

Νούμερο 2      Φίλος με τον οποίο συζητούσα το θέμα της επανόδου των πληθωριστικών πιέσεων, μου είπε ότι ο υπερπληθωρισμός της δεκαετίας του ’20 συνέβαλε τα μέγιστα στην άνοδο των ναζί στην εξουσία. Είναι όμως έτσι;

Ας δούμε τα στοιχεία

Ο υπερπληθωρισμός στη Γερμανία έληξε το 1922-23. Μετά ακολουθήθηκε σφιχτή νομισματική πολιτική, και ειδικά μετά την έναρξη της Μεγάλης Ύφεσης, αντιπληθωριστική πολιτική, ευθέως δηλαδή αντίθετη με ότι θα έπρεπε. Ως συνέπεια η ανεργία εκτινάχθηκε στο 30%.

Εκείνη ακριβώς την περίοδο της έξαρσης της ανεργίας ήταν που ανέβασαν τα εκλογικά ποσοστά τους οι ναζί μέχρι το 32-33%. Τα κόμματα της δεξιάς τους υποστήριξαν για να ανέβουν στην εξουσία (αποδεικνύοντας ότι η άρχουσα τάξη της εποχής ήταν πρώτα αντιαριστερή/αντεργατική και κατόπιν δημοκρατική) και τα υπόλοιπα είναι η γνωστή, αιματηρή, ιστορία.

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μέρου. Οι αφίξεις, το καλοκαίρι, των τουριστών στη χώρα μας, έφτασαν στο 85% των αντίστοιχων του 2019. Είχαμε την καλύτερη επίδοση σε σχέση με τις ανταγωνίστριες χώρες της Μεσογείου.

Βέβαια, στο όχι και τόσο μακρινό παρελθόν, δεν θέλαμε να γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης. Τώρα πια το πανηγυρίζουμε. Το λες και κατάντια.

 

 

18.10.2021

Homo Economicus

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here