Καθώς έρχεται το τέλος του χρόνου και η εορταστική περίοδος, προσπαθούμε να βρούμε αισιόδοξες ειδήσεις στο οικονομικό δελτίο. Δεν είναι εύκολο.

Παρ΄όλα αυτά, πάμε λοιπόν:

Νούμερο 10    Σύμφωνα με έκθεση που είχε παραγγείλει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ελλάδα έχασε το 2019 ποσό ύψους 5,35 δις ευρώ από τη φοροδιαφυγή στον ΦΠΑ, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 25,8% των συνολικών εσόδων που θα μπορούσε να έχει αποκομίσει υπό άλλες συνθήκες από τον συγκεκριμένο φόρο ή περίπου 3% του ΑΕΠ.

Παρ΄όλη όμως την μεγάλη εθνική προσπάθεια, η επίδοση αυτή κατατάσσει την περήφανη χώρα μας μόλις δεύτερη πίσω από μετά τη Ρουμανία.

Μόνο μη μας πάρει από κάτω. Με λίγη ακόμα προσπάθεια θα κτυπήσουμε πρωτιά φέτος, άντε το πολύ του χρόνου.

 

Νούμερο 9      Έχουμε επισημάνει τους προηγούμενους μήνες την σημαντική αύξηση των καταθέσεων την περίοδο της πανδημίας. Όμως, δυστυχώς, η εξέλιξη αυτή δεν αφορά τη μεγάλη πλειοψηφία των καταθετών

Σύμφωνα με την ένωση ελληνικών τραπεζών, το 40 % των καταθετών έχει έως 200 ευρώ καταθέσεις, και ένα επιπλέον 30% έως 1000 ευρώ. Επομένως όλη η αύξηση των καταθέσεων αφορά το υπόλοιπο 30% (και αν). Η κοινωνία των 2/3 αυτοπροσώπως.

 

Νούμερο 8      Έξι μήνες μετά την ανακοίνωση του big deal των 2 δις δολαρίων μεταξύ της Chipita και της Mondelez και λίγες ημέρες μετά το «πράσινο φως» που άναψε η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε αυτό, ολοκληρώθηκε η διάσπαση της Chipita, με τη δημιουργία δύο νέων εταιρειών όπως προέβλεπε το σχέδιο διάσπασης. Οι νέες εταιρείες που δημιουργήθηκαν είναι η Chipita Foods, που ελέγχεται από τους πρώην μετόχους της ελληνικής πολυεθνικής εταιρείας και η Chipita Global, που ελέγχεται από τον πολυεθνικό Mondelez.

Η πρώτη, η ελληνική Chipita Foods, μένει με μετοχικό κεφάλαιο 85,4 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη η διεθνής Chipita Global, με μετοχικό κεφάλαιο 940,6 εκατ. ευρώ.

Δεν μπορώ να πω η ντόπια αστική τάξη έχει όραμα εξωστρεφούς ανάπτυξης για την χώρα και δεν είναι μεταπρατική. Όχι παίζουμε!

 

Νούμερο 7      Διάλογος σε κράτος της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάπου στη Βαλκανική Χερσόνησο.

Π: Το λιμάνι προχωράει σωστά, σύμφωνα με το πρόγραμμα και θα ολοκληρωθεί πριν το φθινόπωρο.

Ψ: Το έργο στο λιμάνι του Μαράθου έχει ξεκινήσει λάθος, πρώτα έπρεπε να κατασκευαστεί “μπαστούνι” προστασίας των ακτών και έπειτα να προχωρήσουν τα έργα εντός του λιμένα. Ελάτε τον Οκτώβριο να δείτε εάν θα υπάρχει λιμάνι. Θα το έχει πάρει η θάλασσα. Και θα έρθουν τότε και θα σας ζητήσουν κι άλλα λεφτά όπως έγινε στην Κυπαρισσία.

Π: Λεφτά άλλα δεν υπάρχουν.

Ψ: Τότε πάει το έργο.

Π: Θα δεις όλα θα πάνε καλά και θα έρθω τον Οκτώβριο να το επιθεωρήσω και αφού δεν θα το έχει πάρει η θάλασσα θα με κεράσεις και μια μπίρα.

Αποτέλεσμα: Το λιμάνι καταστράφηκε από την κακοκαιρία.

Όπου   Π: Πρωθυπουργός της γνωστής φαιδρής χώρας που όλοι φανταζόμαστε.

Ψ: Ψαράς.

Δεν μεταδίδω άλλο.

 

Νούμερο 6      Οι παγκόσμιοι γίγαντες των στρατιωτικών εξοπλισμών έμειναν πρακτικά αλώβητοι την περασμένη χρονιά από την οικονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, καταγράφοντας νέο ρεκόρ πωλήσεων για έκτη συνεχόμενη χρονιά.

Ο κύκλος εργασιών των εκατό μεγαλύτερων ομίλων του τομέα της άμυνας έφθασε το 2020 σε νέο κολοφώνα, στα 531 δις δολάρια.

Το άθροισμα των πωλήσεων όπλων και στρατιωτικών υπηρεσιών σε διεθνές επίπεδο αυξήθηκε κατά 1,3%, την ώρα που η παγκόσμια οικονομία συρρικνωνόταν πάνω από 3%.

Πέντε αμερικανικοί όμιλοι μονοπωλούν για ακόμη μια φορά τις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης: η LockheedMartin (μαχητικά αεροσκάφη F-35, πύραυλοι, κ.λπ.) εδραιώθηκε στην πρώτη θέση, με πωλήσεις 58,2 δισ. δολαρίων, μπροστά από τη Raytheon, την Boeing, τη Northrop Grumman και την General Dynamics.

Η βρετανική BAE Systems βρίσκεται στην υψηλότερη θέση μεταξύ των ευρωπαϊκών ομίλων (6η), ακολουθούμενη από την Airbus (11η). Οι κινεζικές Norinco (7η), AVIC (8η), CETC (9η) και η αμερικανική L3 Harris (10η) συμπληρώνουν την κορυφαία δεκάδα.

Πίσω από τις 41 αμερικανικές επιχειρήσεις της κορυφαίας εκατοντάδας και το μερίδιο αγοράς τους, που φθάνει το 54%, οι 26 ευρωπαϊκές εταιρείες εξασφάλισαν το 21% των συνολικών πωλήσεων. Τις ακολούθησαν οι κινεζικές (13% του συνόλου, πέντε εταιρείες) και οι ρωσικές (5%, εννέα εταιρείες).

Άντε μετά οι τέσσερις αυτοί γίγαντες των εξοπλισμών (ΗΠΑ, ΕΕ, Κίνα, Ρωσία) να θέλουν την ειρήνη και συνεργασία των λαών. LOL.

 

Νούμερο 5      Ο πληθωρισμός μάλλον δεν θα είναι και τόσο παροδικός όπως βαυκαλίζονται εγχώριοι πολιτικοί παράγοντες. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή έφτασε στις ΗΠΑ το Νοέμβριο σε επίπεδα που είχαμε να δούμε από το 1982 επί προεδρίας Ρήγκαν (ή Ρέηγκαν αν είσαστε απόφοιτοι της σχολής του Κολάμπια).

 

Νούμερο 4      Πληθαίνουν οι ενδείξεις για άνοδο επιτοκίων στις ΗΠΑ. Το σύνολο των αναλυτών το θεωρεί δεδομένο μέχρι τον Ιούνιο το 2022.

Το σχετικά καλό είναι ότι η αύξηση προβλέπεται ήπια και τα βασικά επιτόκια του δολαρίου μάλλον δεν θα ξεπεράσουν το 1,75% μέχρι το 2024.

 

Νούμερο 3      Επέκταση των πιέσεων στη Ρωσία για το ουκρανικό σχεδιάζουν οι δυτικοί. Σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν ως μοχλό πίεσης το 20% του δημόσιου χρέους της Ρωσίας που βρίσκεται σε δυτικά χαρτοφυλάκια.

Το ότι το αντίστοιχο ποσοστό για το χρέος των ΗΠΑ είναι στο 45% είναι μια μικρή λεπτομέρεια. Η υπερδύναμη μπορεί τα «τυπώσει» δολάρια σχεδόν ανεξέλεγκτα.

 

Νούμερο 2      H Enterprise Greece, ζήτησε να εξαιρεθεί από την υποχρέωση αναρτήσεων στη «Διαύγεια». Ουσιαστικά ήθελε εξαίρεση από την διαφάνεια προκειμένου να μη δημοσιοποιούνται οι πράξεις, οι αναθέσεις και οι συμβάσεις της εταιρείας. Μάλιστα το σχετικό αίτημα διαβίβασε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους η ίδια η κυβέρνηση.

Όλα αυτά τα τραγελαφικά αφορούν χρήματα των φορολογουμένων. Πως άραγε νιώθουμε; Το λιγότερο ηλίθιοι.

 

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μέρου. Έστω και με ρυθμούς χελώνας ή καλύτερα σαλιγκαριού η διερεύνηση της υπόθεσης Novartis (να μην ξεχνιόμαστε σκάνδαλο για όλο την υφήλιο εκτός της φαιδρής χώρας στο απώτατο άκρο της Βαλκανικής) προχωράει. Όχι μόνο «ξέπλενε» το «μαύρο» χρήμα της Novartis μέσω «παρένθετων» διαφημιστικών εταιρειών, αλλά ήταν αυτός που στη συνέχεια δωροδοκούσε «πολιτικά και άλλα πρόσωπα και γιατρούς» αναφέρει επί λέξει, η εισαγγελέας Πρωτοδικών στην εισήγησή της προς το δικαστικό συμβούλιο. Κάποιοι άρχισαν να χάνουν τον ύπνο τους.

 

 

14.12.2021

Homo Economicus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here