Τύμπανα «πολέμου» από το μέτωπο του πληθωρισμού για την παγκόσμια οικονομία. Πάμε λοιπόν να δούμε κάποιες από τις οικονομικές ειδήσεις της εβδομάδας.

Νούμερο 10    Οι πραγματικές απολαβές των εργαζομένων στις ΗΠΑ (αλλά και σε όλο το δυτικό κόσμο) παραμένουν καθηλωμένες τα τελευταία 45 χρόνια. Αντιθέτως το ΑΕΠ έχει τριπλασιασθεί. Μια μικρή διόρθωση που πήγε να γίνει στην αρχή της πανδημίας μας τελείωσε.

Γεγονός πάντως είναι ότι το ξέραμε. Η ύπαρξη του αντίπαλου δέους, του υπαρκτού «σοσιαλισμού» δηλαδή, τους εργαζόμενους στη δύση «υποστήριζε».

 

Νούμερο 9      Οι μισές βιομηχανικές πατέντες την τρέχουσα δεκαετία κατοχυρώνονται από την Κίνα. Ραγδαία υποχώρηση σημείωσε η Ιαπωνία αλλά δεν πήγαν καλύτερα η ΗΠΑ και η ΕΕ. Γήρας ου γαρ έρχεται μόνον.

 

Νούμερο 8      Τελικά στη βορειότερη αλλά και χειρότερη χώρα του Σαχέλ μια κατάθεση ύψους 100.000 ευρώ σε λογαριασμό πολιτικού προσώπου από αδιευκρίνιστη πηγή, δεν αποτελεί γεγονός που χρήζει διερεύνησης. Αν δε τα χρήματα που κατατέθηκαν ήταν σε δεσμίδες των 500 ευρώ και συγκεκριμένα επρόκειτο για 200 χαρτονομίσματα των 500 ευρώ, τα οποία «ούτε δικαιολογούνται με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα των ελεγχόμενων προσώπων» , ούτε «αντιστοιχούν σε προηγούμενη ανάληψη ίσου ή μεγαλύτερου ποσού από άλλον λογαριασμό» ακόμα καλύτερα. Δεν κουράζεται ο ταμίας στο μέτρημα.

Αν σας δημιουργεί απορία το «χειρότερη χώρα του Σαχέλ» αναλογιστείτε αν η χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας έχει στο ελάχιστο καλύτερη δημόσια διοίκηση από: Σενεγάλη, Άνω Βόλτα, Μάλι Νίγηρα, Νιγηρία, Τσαντ, Σουδάν, Αιθιοπία, Ερυθραία. Τι γελάτε κύριοι;

 

Νούμερο 7     Κυκλοφορεί ένα ανέκδοτο την τελευταία δεκαετία παγκοσμίως. Ότι οι κυβερνήσεις θέλουν να μειώσουν το αποτύπωμα του άνθρακα στη ατμόσφαιρα, και γι’ αυτό  έχουν διπλασιάσει τη … ζήτηση του άνθρακα.

Ξέρετε ποια χώρα πήρε στα σοβαρά ανέκδοτο; Αυτή με το μεγαλύτερο δημόσιο χρέος, άρα η κατά τεκμήριο σοβαρότερη υποψήφια για (μια ακόμα) πτώχευση. Μπλέξαμε!

 

Νούμερο 6      Εκτίναξη της αξίας του πλούτου σε σχέση με το ΑΕΠ. Σε παγκόσμιο επίπεδο έχει φτάσει η αξία του ενεργητικού (Μετρητά, Μετοχές, Ομόλογα, Πολύτιμα Μέταλλα, και βεβαίως Ακίνητα) να είναι 6 φορές το παγκόσμιο ΑΕΠ. Άλλη μια «πρωτιά» για την Κίνα (8 φορές). Από κοντά Γαλλία (7,5 φορές) Ιαπωνία (7 φορές). Αρκετά πιο πίσω λαχανιασμένη η υπερδύναμη (4,5 φορές).

Πάντως, τον προηγούμενο αιώνα όταν ο εν λόγω δείκτης ξεπερνούσε το 5, κατέφθανε ο πόλεμος.

 

Νούμερο 5      Την Παρασκευή 11/2 η απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, που αποτελεί βαρόμετρο, ξεπέρασε το 2,6%, φτάνοντας σε πενταπλάσια επίπεδα από τον Αύγουστο του 2021. Πολλοί επενδυτές «διώχνουν» ελληνικά ομόλογα από το χαρτοφυλάκιό τους. Αυτό αποδεικνύει πόσο έντονος είναι ο σκεπτικισμός που επικρατεί ακόμη στις αγορές για μία χώρα που πέρασε(;) κρίση. Όλοι οι μεγάλοι οίκοι αξιολόγησης εξακολουθούν να μην αποδίδουν επενδυτική βαθμίδα στα ελληνικά κρατικά ομόλογα. Η πανδημία φεύγει το μνημόνιο έρχεται.

 

Νούμερο 4      Αθάνατη ελληνική αστική τάξη, που μοναδικό στόχο έχεις την αρπαχτή και στα παλαιότερα των υποδημάτων σου να λειτουργήσεις ως ηγέτιδα τάξη, όπως οφείλεις, στη χώρα που σε ταϊζει. Ούτε για τον τουρισμό δεν ενδιαφέρεσαι.

Σε εκ νέου διερεύνηση αγοράς για την πώληση σε ξένο αγοραστή τριών ξενοδοχειακών μονάδων της στη Χαλκιδική, από γνωστή οικογένεια ξενοδόχων. Μετά την άκαρπη προσπάθεια του 2019, η οικογένεια ξεκίνησε,  νέα διαδικασία. Προς πώληση διατίθεται εταιρία που ελέγχει τρία πεντάστερα ξενοδοχεία συνολικής δυναμικότητας περίπου 1.000 κλινών. Που θα πάει θα τα πουλήσουν και θα γλιτώσουν από την επιχειρηματικότητα και τα «βάσανά» της. Καλοφάγωτα τα λεφτά στα Cayman Islands ή όπου τέλος πάντων τα παρκάρετε.

 

Νούμερο 3      Η περήφανή χώρα μας, η χώρα με την «άπαιχτη» ποιότητα ζωής κατά τον πρωθυπουργό της (όχι δεν ήταν σουρωμένος όταν το έλεγε), δεύτερη στη λίστα μιζέριας των δυτικών χωρών.   

Πως το έλεγε η ολυμπιονίκης από τον θεσσαλικό κάμπο και πρώην σύντροφος αριστερού ευρωβουλευτή με οικολογικές ευαισθησίες; Είναι το DNA του Έλληνα. Ορμάτε αδέλφια: Νικάμε!

 

Νούμερο 2      Η χιονοθύελλα και τα προβλήματα που δημιούργησε, καθώς κάποιοι επί μέρες δεν είχαν ηλεκτρικό ρεύμα, έκαναν πολλούς να καταφύγουν στη λύση των γεννητριών που δουλεύουν με καύσιμο. Αρκετοί θυμόντουσαν επίσης την περσινή δυσάρεστη εμπειρία με τις πολύωρες διακοπές ρεύματος, αλλά και τις έκτακτες διακοπές ρεύματος που συμβαίνουν ακόμη κι όταν ο καιρός είναι καλός, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν οικιακές συσκευές κλπ.

Μ’ αυτά και μ’ αυτά, εκτοξεύθηκε τη ζήτηση για γεννήτριες. Μάλιστα, για κάποια μοντέλα παρατηρείται έλλειψη, με τις αγορές να παραδίδονται μετά από μήνα ή δίμηνο. Είδατε ο νεοφιλελευθερισμός; Ανοίγει νέες αγορές βρε αχάριστοι!

 

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μέρου. Η Novartis παραδέχθηκε στις ΗΠΑ πρακτικές διαφθοράς στην Ελλάδα με γιατρούς και κρατικούς αξιωματούχους και έκανε εξωδικαστικό συμβιβασμό, πληρώνοντας 350 εκατ. ευρώ για να μην οδηγηθεί στα δικαστήρια. Τα καλά νέα τελειώνουν εδώ. Η Ελλάδα δεν έχει εισπράξει μία, καθώς θεωρεί το σκάνδαλό ότι είναι σκευωρία. Ανάλγητοι Αμερικάνοι που ξεζουμίζετε τις επιχειρήσεις!

 

Bonus Track    Η χρηστική (για πεθερές) είδηση. Σε συνέχεια του νούμερου οκτώ ανωτέρω, το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωτράπεζας αποφάσισε και έχει διακόψει την   εκτύπωση του 500ευρου από το τέλος του 2018, κάτι που σημαίνει ότι το μεγαλύτερο χαρτονόμισμα του κοινού νομίσματος θα εκλείψει σταδιακά από την αγορά. Ίσα που προλαβαίνουν κάποιοι / κάποιες.

 

15.2.2022

Homo Economicus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here