Ο πόλεμος στην Ουκρανία επισκιάζει αυτό το 15μερο. Πάμε λοιπόν με ειδήσεις σχετικές με αυτό το «μέτωπο».

Νούμερο 10    Η Ρωσία, είναι προμηθευτής περίπου του 10% του παγκόσμιου πετρελαίου και του 15% του φυσικού αερίου. Η γιγαντιαία αμερικανική πετρελαϊκή εταιρεία ExxonMobil ανακοίνωσε πως θα αποσυρθεί προοδευτικά από το μεγάλο κοίτασμα αργού στη Ρωσία, την εκμετάλλευση του οποίου έχει αναλάβει στο πλαίσιο κοινοπραξίας με ρωσικές, ινδικές και ιαπωνικές εταιρείες, το έργο Σαχαλίνη-1. Ότι και να κάνουν οι ΗΠΑ, η νήσος Σαχαλίνη θα παραμείνει στη Ρωσία, οπότε μάλλον η ExxonMobil θα χάσει σε όφελος των ινδικών και ιαπωνικών εταιριών – ανταγωνιστών της.

 

Νούμερο 9      Πληθωρισμού νεότερα από την Ευρώπη. Νέο ρεκόρ 15ετίας κατέγραψε ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (ΔΤΚ) στην ΕΕ σκαρφαλώνοντας στο 5.8% τον Φεβρουάριο.

Τον χορό σέρνει η ενέργεια (αύξηση 31%) και καθώς σε αυτήν στηρίζονται σχεδόν όλα, τους επόμενους πολλούς μήνες έπεται συνέχεια. Πως το δήλωσε ο πρωθυπουργός μας; Παροδικό φαινόμενο; Άσ’ το καλύτερα, δεν το ‘χεις!

 

Νούμερο 8      Πληθωρισμού συνέχεια και από την δυτική ακτή του Ατλαντικού. Εκεί ο ΔΤΚ ανέβηκε στο 7.8%, με την ενέργεια να έχει σημαντικό ρόλο στην άνοδο, όμως να πρωτοστατούν τα τρόφιμα. Καλομελέτα κι έρχεται.

 

Νούμερο 7          Όταν σε μία χώρα υπάρχει σχεδιασμός . Πως λέμε Ελλάδα; Καμία, μα καμία, σχέση. Η Ρωσία από εισαγωγέας τροφίμων μέχρι το 2014 (ανεξαρτητοποίηση Κριμαίας) μετατράπηκε σε (σημαντικό) εξαγωγέα, με πλεονασματικό ισοζύγιο άνω των 10 δις δολαρίων.

Πολλές Αφρικανικές χώρες εξαρτώνται από τα Ρωσικά και Ουκρανικά σιτηρά. Όπως είναι φυσιολογικό επόμενο καμία Αφρικανική χώρα δεν ακολούθησε την δυτική υστερία επιβολής κυρώσεων.

 

Νούμερο 6      Το δολάριο παραμένει το κύριο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο. Όμως από σχεδόν 75% που ήταν στο γύρισμα του αιώνα, έχει πέσει στο 58%. Επωφελημένα δεν είναι το ευρώ και το γιέν, αλλά άλλα νομίσματα (γουάν, ρουπία, ρούβλι κλπ) καθώς σημαντικές χώρες καταλαβαίνουν ότι αυτές παράγουν και άλλος τσεπώνει τα χρήματά τους, και σταδιακά αλλά σταθερά απεμπλέκονται.

Αν ρωτάτε, όχι. Η Ελλάδα δεν μπορεί καθώς είναι δεν παράγει. Απλά ως γκαρσόνι της Ευρώπης προσπαθεί να ζήσει από τα φιλοδωρήματα (μεταβιβάσεις από ΕΕ, δάνεια, τουρισμό).

 

Νούμερο 5      Επίσης τα «δυτικά» νομίσματα είναι τα κύρια στα οποία λαμβάνουν χώρα οι διεθνείς εμπορικές συναλλαγές. Μετά όμως την ουσιαστική κατάσχεση του τμήματος των, προερχόμενων από το εμπόριο, συναλλαγματικών αποθεμάτων της Ρωσίας στο οποίο μπορούσαν να απλώσουν χέρι οι δυτικοί, υπάρχει κανείς εχέφρων που δεν θα αναζητήσει τάχιστα εναλλακτική; Πάντως Κίνα, Ινδία, Ρωσία, Ιράν, Αραβικές χώρες ξεκίνησαν ήδη.

Αν ρωτάτε, όχι. Η Ελλάδα δεν μπορεί καθώς είναι αποικία χρέους.

 

Νούμερο 4      Η εν λόγω αποικία χρέους, και κατά τα άλλα συμπαθής χώρα, τυγχάνει να έχει μία βιομηχανία ονόματι ΛΑΡΚΟ. Τι παράγει η ΛΑΡΚΟ; Νικέλιο και Κοβάλτιο των οποίων η τιμή στην παγκόσμια αγορά έχει εκτοξευθεί, αφού είναι υπερπολύτιμα μέταλλα για την παραγωγή (εκτός των άλλων) μεγάλων συσσωρευτών (μπαταριών) και ανοξείδωτου χάλυβα. Η ΛΑΡΚΟ ελέγχει το 5% της παγκόσμιας παραγωγής των μετάλλων αυτών και δεν έχει ανταγωνιστή εντός της ΕΕ. Και τι σκοπεύει να κάνει η φαιδρή αυτή αποικία χρέους; Να πουλήσει τη ΛΑΡΚΟ ως πτωχευμένη εταιρία. Καλά … τόση μίζα πια;

 

Νούμερο 3      Σιτηρά, λιπάσματα, άνθρακας. Όλα σημαντικότατα για την παραγωγή τροφίμων. Όλων η τιμή έχει ανέβει μεταξύ 40-50% το τελευταίο διάστημα. Τετριμμένο αλλά ακριβές. Θα πούμε το ψωμί ψωμάκι.

Νούμερο 2      Τη ζωή του έχασε 52χρονος εργαζόμενος στα Χανιά όταν έπεσε στο οδόστρωμα από απορριμματοφόρο καθώς χτύπησε θανάσιμα το κεφάλι του. Άλλο ένα εργατικό ατύχημα που θα ξεχαστεί σε ελάχιστα λεπτά

 

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μέρου. Ολόκληρα 13,2 ευρώ το μήνα θα πάρουν, για ένα … τρίμηνο, οι ιδιοκτήτες ΙΧ αυτοκινήτων ως επιδότηση για τις αυξήσεις τιμών των καυσίμων. Αντιστοιχούν βέβαια στο ένα τρίτο του οφέλους του δημοσίου από την αύξηση του φόρου κατανάλωσης, αλλά μην τα θέλετε όλα δικά σας βρε αχάριστοι. Αχ κύριε πρέσβη πρωθυπουργέ … μας κακομαθαίνετε!

 

20.3.2022

Homo Economicus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here