Όπως ήταν δυστυχώς αναμενόμενο, ο πόλεμος έγινε καθημερινότητα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία δεν είναι βαριές. Πάμε λοιπόν να σχολιάσουμε τις οικονομικές ειδήσεις που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον.

 

Νούμερο 10    Η σύρραξη στην Ουκρανία έχει εκτοξεύσει τις τιμές των βασικών ειδών διατροφής παγκοσμίως. Αξιοσημείωτη εξαίρεση η τιμή του ρυζιού, λόγω αυξημένης παραγωγής στην Ινδία εξ αιτίας των ήπιων μουσώνων.

 

Νούμερο 9      Τη δεκαετία 2010-2019, το 45% της αύξησης της ζήτησης πετρελαίου προερχόταν από την Κίνα  και το 15% από την Ινδία.

Κάποτε ο μεγάλος παίκτης της αγοράς πετρελαιοειδών ήταν οι ΗΠΑ, τώρα η Ασία.

Όπου υπάρχει παραγωγή, υπάρχει και ζήτηση πετρελαίου. Χωρίς ορυκτά καύσιμα (δυστυχώς) δεν υπάρχει ανάπτυξη, ακόμα.

 

Νούμερο 8      Αυτός ο υπουργός (υπ)αναπτύξεως θα αποδειχθεί περισσότερο κατσικοπόδαρος από το αφεντικό του. Είπε ότι η ακρίβεια θα ήταν υπόθεση 1-2 μηνών. Ε λοιπόν σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομετρών και ουχί τηλεπωλητών, ο υπερβολικός πληθωρισμός στην ΕΕ θα διατηρηθεί μέχρι και όλο το 2023, και … βλέπουμε.

 

Νούμερο 7     Καλά ποιος ηλίθιος εγκέφαλος σκέφθηκε τις κυρώσεις στη Ρωσία; Εξ αιτίας της αύξησης των τιμών αερίου και πετρελαίου που επέφεραν οι κυρώσεις, η Ρωσία θα έχει αύξηση των κερδών το 2022 από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων κατά 40% σε σχέση με το 2021.

Μόνο ο ευρωπαίος καταναλωτής τελικά θα την πληρώσει με αυτούς τους εμμονικούς που καθορίζουν τις τύχες του.

 

Νούμερο 6      Τα κατορθώματα του νεοφιλελευθερισμού στην υγεία. Η κατά κεφαλήν δαπάνη στις ΗΠΑ για υπηρεσίες υγείας, είναι η υψηλότερη στον ΟΟΣΑ, το δε προσδόκιμο ζωής από τα χαμηλότερα.

Αυτά τα αποτελέσματα ζήλεψε η κυβέρνηση της Ελλάδας και βαδίζει πλησίστια στο δραστικό κουτσούρεμα του ΕΣΥ.

 

Νούμερο 5      Τα κατορθώματα του νεοφιλελευθερισμού στην παιδεία. Το 70% του εισοδήματος του μέσου αμερικανικού νοικοκυριού απαιτείται ως δαπάνη ανά έτος σπουδών, σε ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Αυτά τα αποτελέσματα ζήλεψε η κυβέρνηση της Ελλάδας και βαδίζει πλησίστια στο δραστικό κουτσούρεμα της χρηματοδότησης και των θέσεων στα ΑΕΙ.

 

Νούμερο 4      Στο 3% στο τέλος του έτους αναμένεται να αυξήσει το βασικό επιτόκιο η Fed (Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ), δίνοντας οριστικό τέλος σε μια πολιτική ουσιαστικά μηδενικών επιτοκίων που ακολουθούσε για 8 χρόνια. Το πλέον πιθανό είναι ότι θα ακολουθήσει η ECB (Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα) εκτός αν θέλει να δει το ευρώ να κατρακυλά (πολύ) κάτω από parity (ισοτιμία 1:1) με το δολάριο, κάτι που μέχρι τώρα αποτελεί ανάθεμα για τη Γερμανία. Αν συμβεί, το επιτόκιο των Ελληνικών Ομολόγων θα πλησιάσει το 5% οπότε το χρέος της χώρας δεν θα μπορεί να εξυπηρετηθεί.

 

Νούμερο 3      Το 24% των εξαγωγών του ρωσικού φυσικού αερίου κατευθύνεται στη Γερμανία., το 54% στην υπόλοιπη Ευρώπη και μόνο το 11% στην ασιατική αγορά. Στη Ασία είναι μεταξύ άλλων, οι … πεινασμένες για ενέργεια Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, Βιετνάμ, Μπαγκαντές, οι «παγκόσμιες βιομηχανίες» δηλαδή. Με αυτά τα δεδομένα καταλαβαίνουν και οι πλέον αδαείς γιατί:

Α) Η ευρωπαϊκή αγορά έχει απόλυτη ανάγκη το φυσικό αέριο της Gazprom, που συν τοις άλλοις είναι και στο 1/8 του κόστους του LNG.

Β) Η Gazprom έχει τη δυνατότητα να υποκαταστήσει στο πελατολόγιό της την ευρωπαϊκή αγορά με την ασιατική.

 

Νούμερο 2      Στο 61% εκτινάχθηκε ο πληθωρισμός στην Τουρκία το Μάρτιο. Οι αυξήσεις στα τρόφιμα ήταν 70%, στην ενέργεια 103% και στις μεταφορές / συγκοινωνίες 103%. Η αντισυμβατική πολιτική που ακολουθεί η γειτονική χώρα (χαμηλά επιτόκια άρα και χαλαρή νομισματική πολιτική) διατηρεί τον υψηλότατο πληθωρισμό. Από την άλλη δεν επέρχεται ύφεση. Σε αυτό βέβαια βοηθά και η σημαντικότατη μαύρη οικονομία.

 

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μέρου. Με μεγάλη πλειοψηφία οι εργαζόμενοι της Amazon στη Ν. Υόρκη ψήφισαν υπέρ της ίδρυσης εργατικού σωματείου. Η διοίκηση της εταιρίας είχε πολεμήσει με όλες της τις δυνάμεις ενάντια στην απόφαση και είχε διαβάλει τους πρωτεργάτες – εργάτες.

Είναι γνωστό ότι ιδρυτής της γιγάντιας εταιρίας είναι το «πατριωτάκι» Jeff Bezos, και είναι επίσης γνωστή η απέχθεια που νιώθουν οι «ομογενείς» επιχειρηματίες για τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους.

 

18.4.2022

Homo Economicus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here