Έγινε και ο πόλεμος καθημερινότητα. Καθημερινότητα είναι πλέον και οι τεράστιες οικονομικές δυσκολίες που τον συνοδεύουν. Πάμε λοιπόν να σχολιάσουμε τις οικονομικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών.

 

Νούμερο 10    Οι κυρώσεις της Ε.Ε. στη Ρωσία δουλεύουν, αλλά από την ανάποδη. Σε ετήσια βάση ο δείκτης τιμών χονδρικής (ο πληθωρισμός των επιχειρήσεων δηλαδή) αυξήθηκε στην Ευρωζώνη 37,2%. Ο δείκτης αυτός επηρεάζει τον δείκτη τιμών καταναλωτή μετά από 3-6 μήνες.

Στη γειτονιά μας ανά χώρα ήταν:

Ρουμανία 60,4%

Βουλγαρία 49,7%

Ελλάδα 48,1%

Ισπανία 45,1%

Ιταλία 44,1%

Η χώρα μας μόλις 3η στα Βαλκάνια αλλά πρωταθλήτρια νότου.

 

Νούμερο 9      Έχουμε ξαναγράψει ότι οι αποδόσεις των ομολόγων ακολουθούν αντίθετη πορεία από την τιμή τους. Έτσι το 10ετές ομόλογο μιας χώρας που δανειζόταν με 1% και ξαφνικά βρίσκεται με επιτόκιο δανεισμού 4%, χάνει το 30% της αξίας του.

Αυτόματα η χώρα αυτή βρίσκεται στο κατώφλι της χρεοκοπίας, θεωρείται δηλαδή ότι δεν έχει τη δυνατότητα αποπληρωμής, στο μέλλον, των χρεών της. Άρα θα της ζητηθούν επιπλέον πρωτογενή πλεονάσματα. Αν νομίζετε ότι η χώρα αυτή είναι η Ελλάδα, έχετε δίκιο.  Ο ΟΔΔΗΧ επανεξέδωσε – λόγω προηγουμένης αποτυχίας προσέλκυσης επενδυτών – ελληνικά ομόλογα σταθερής απόδοσης 3,9% που λήγουν στις 30.1.2033 και αποκόμισε μόλις μισό δις ευρώ.

Νούμερο 8      Το 70% των νοικοκυριών στη χώρα ζουν με λιγότερα των 2.200 ευρώ το μήνα μικτά, δηλαδή έχουν ετήσιο οικογενειακό εισόδημα λιγότερο από 26.500 ευρώ.

,

 

Νούμερο 7      Όσο χαμηλότερο το εισόδημα τόσο υψηλότερη η επιβάρυνση από την έκρηξη των τιμών σε τρόφιμα και ενέργεια. Και δεν το λέι η στήλη αλλά η μεγαλύτερη Ελληνική Τράπεζα (Πειραιώς).

 

Νούμερο 6      Η έκθεση της Κομισιόν του Μαΐου για την 14η εποπτεία σύστηνε στους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης την άρση της αυξημένης εποπτείας, καθώς η Ελλάδα είχε ολοκληρώσει σχεδόν όλες τις υποχρεώσεις του 3ου Μνημονίου. Όχι δηλαδή και όλες… κάποιες από τις καθυστερήσεις στις υποχρεώσεις δικαιολογήθηκαν λόγω Covid-19. Αυτές ήταν:

Εκκρεμότητες με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Η απόδοση των καθυστερούμενων συντάξεων στους δικαιούχους

Η επικύρωση των δασικών χαρτών

Η ολοκλήρωση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου σε προμηθευτές

Οι μεταρρυθμίσεις στην υγεία

Οι μεταρρυθμίσεις στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Μία μόνο υποχρέωση δεν πήρε παράταση και έχει να κάνει με τα εργασιακά και συγκεκριμένα τη ΛΑΡΚΟ. Να απολυθούν δηλαδή οι εργαζόμενοι στην εταιρία. Η δε Γερμανία πιέζει αφόρητα για αυτό. Κάποιος θα σκεφτόταν: τι διάλο έχει πιάσει τους απόγονους των στρατιωτών που δήωσαν πάνω από 1.700 χωριά και κωμοπόλεις κατά την κατοχή, με τη ΛΑΡΚΟ.

Μα φυσικά το ότι η εταιρία είναι η μοναδική παραγωγός νικελίου και κοβαλτίου στην Ευρώπη από δικά της μεταλλεία, και θέλουν να την αποκτήσουν κοψοχρονιά. Και βεβαίως η κυβέρνηση θα εκπληρώσει το … προαπαιτούμενο.

 

Νούμερο 5      Αρέσκονται οι εγχώριοι καρμπουζουκλήδες να υποτιμούν την Τουρκία ως χώρα μπουνταλάδων και νωθρών κατοίκων. Ας δούμε λοιπόν έναν υποτομέα της πρωτογενούς παραγωγής οπου θεωρητικά θα έπρεπε να έχουμε το πάνω χέρι λόγω μικροκλίματος και εδαφικής σύστασης.

Το 2008 στην Τουρκία, τέθηκε σε εφαρμογή το πρόγραμμα «Σχέδιο Δράσης για Δάση Μελιού». Έως σήμερα έχουν δημιουργηθεί 600 μελισσοκομικά δάση με σκοπό να γίνουν 720 ως το 2023, με την Τουρκία να ανεβαίνει στη δεύτερη θέση παγκοσμίως στην παραγωγή μελιού, πίσω μόνο από την Κίνα. Από 81.000 τόνους το 2010, έφτασε τους 110.000 το 2019, με τις κυψέλες να παρουσιάζουν επίσης άνοδο από τα 5,6 εκ. στα 8 εκ.

Για να έχουμε μια πιο σφαιρική άποψη, μελισσοκομικά δάση ονομάζονται οι δασικές εκτάσεις που είτε προϋπήρχαν είτε δημιουργήθηκαν με τη φύτευση των κατάλληλων, ανάλογα την περιοχή, μελισσοκομικών φυτών, στις οποίες πραγματοποιούνται έργα που διευκολύνουν την πρόσβαση και εγκατάσταση μελισσοσμηνών. Η μεγάλη μείωση των επικονιαστών παγκοσμίως λόγω της αλόγιστης χρήσης φυτοφαρμάκων, της κλιματικής αλλαγής της αστικοποίησης κ.α. έχει κάνει την ανάγκη ύπαρξης τέτοιων δασών επιτακτική.

 

Νούμερο 4      Σύμφωνα με τις προβλέψεις πρόσφατης έρευνας του ΙΟΒΕ, στο βασικό σενάριο των προβολών, η Ελλάδα θα υποστεί πληθυσμιακή μείωση κατά … 24% έως το 2100, σε σύγκριση με 5% κατά μέσο όρο για την Ευρωζώνη!

Πάντα κατά την ίδια μελέτη, το 2100 αναμένεται το πραγματικό ΑΕΠ να έχει μειωθεί κατά € 58 δις ή 31% σε σχέση με το 2019, η απασχόληση κατά 2,1 εκατομμύρια άτομα (ή 48%), τα δημοσιονομικά έσοδα κατά € 14 δις (ή 19%) και το πραγματικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά περίπου € 1.740 (ή 10%).

Αν συνεχιστεί η τρέχουσα αντιμετώπιση των νέων στο οικονομικό πεδίο (μισθοί, δανειοδοτήσεις και επιδοτήσεις start ups, φορολογική πολιτική, στέγαση, ) και στην εκπαιδευτική διαδικασία (περιορισμός δημόσιας και δωρεάν παιδείας) θα φύγουν όλοι από τη χώρα και καλά θα κάνουν. Και τότε να δούμε τι έθνος θα απομείνει.

 

Νούμερο 3      Την δεύτερη χαμηλότερη δαπάνη ανά φοιτητή ανάμεσα στις χώρες του ΟΟΣΑ έχει η χώρα μας. Είμαστε σε καλύτερο επίπεδο μόνο από την Κολομβία! Ταυτόχρονα έχουμε το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό φοίτησης των νέων στην 3βάθμια εκπαίδευση. Με άλλα λόγια οι νέοι Έλληνες διψούν να μορφωθούν και τους βάζει φρένο το Ελληνικό κράτος. Έχετε καμία άγνωστη λέξη;

Νούμερο 2          Οι λογιστές του πρωθυπουργού της βορειότερης Αφρικανικής χώρας κάνουν καλά τη δουλειά τους. Δεν αφήνουν τίποτα να περάσει «αντουφέκιστο». Ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής έχει κάνει αίτηση για να πάρει 2.000-3.000 ευρώ ως επιδότηση καλλιέργειας. Ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής έχει λάβει για το 2020 και το 2021 σχεδόν 9.000 ευρώ από το Γεωργικό Ταμείο Εγγυήσεων (ΕΓΤΕ) και το Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΕΓΤΑΑ). Ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής έκανε μια επιπλέον αίτηση για να αποζηµιωθεί από το ελληνικό κράτος (περίπου 1.500 ευρώ υπολογίζεται η αποζηµίωση) ως πληµµυροπαθής. Ο πρωθυπουργός της χώρας αυτής είναι, εκτός των άλλων, και ανορθόγραφος.

 

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μέρου. Ούτε καν 400 εκ. δεν χρωστάει το κυβερνόν κόμμα στη γνωστή μας βορειοαφρικανική χώρα / προτεκτοράτο / αποικία χρέους / μπανανία. Το ποσό είναι αυξημένο μολις κατά 11% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Και όλοι οι εγκάθετοι και μίζεροι ρωτάνε πότε θα πληρώσει τα χρέη. ΠΟΤΕ ρε αχάριστοι που θα σας δώσει και λογαριασμό.

Οι ωραίοι (και γκόμενοι) έχουν χρέη όχι σαν κάτι λινάστες αρχαίους που η επιτύμβια στήλη τους έγραφε: «Έζησα όσο μπόρεσα, δίχως δικαστική διαμάχη, δίχως φιλονικία, δίχως αντιλογία, δίχως απλήρωτο χρέος» (χαραγμένο στο ταφικό μνημείο του απελεύθερου Ρωμαίου Γάιου Γαργίλιου Αίμονος).

 

16.6.2022

Homo Economicus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here