Ήρθαν το πρωτοβρόχια, που γράφαμε και στις εκθέσεις στο δημοτικό, και η διάθεση είναι πιο μελαγχολική. Συγγνώμη, αλλά δύσκολο να σας την φτιάξουμε με οικονομικές ειδήσεις.

Παρόλα αυτά, πάμε:

Νούμερο 10    Η τιμή του ολλανδικού φυσικού αερίου για τον επόμενο μήνα, που χρησιμεύει ως ευρωπαϊκός δείκτης αναφοράς, αυξάνεται έως και 13,4%, φτάνοντας στα 98,23 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Τα βρετανικά συμβόλαια επίσης κινούνται ανοδικά κατά 17,4%, στο νέο υψηλό των £252,5. Και στα δύο έχει υπερδιπλασιαστεί η τιμή τους τον τελευταίο μήνα. Θα το γυρίσουμε στη φουφού.

Νούμερο 9      Νεοφιλελεύθερο μπουμπούκι καταγόμενο εκ Θεσσαλονίκης. Ένοχος για παράνομη χρηματοδότηση προεκλογικής εκστρατείας στις προεδρικές εκλογές του 2012 κρίθηκε ο πρώην πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, από δικαστήριο στο Παρίσι.

Το κόμμα του, ανέφεραν οι εισαγγελείς, ξόδεψε σχεδόν τα διπλάσια από τα 22,5 εκατομμύρια ευρώ που επέτρεπε ο εκλογικός νόμος σε προεκλογικές συγκεντρώσεις και στη συνέχεια προσέλαβε μια υπηρεσία δημοσίων σχέσεων για να κρύψει το κόστος.

Η πρόεδρος του δικαστηρίου είπε επίσης ότι μπορεί να εκτίσει την ποινή κατ’ οίκον, με ηλεκτρονικό βραχιόλι.

 

Νούμερο 8      Εντύπωση έχουν προκαλέσει οι δουλειές που παίρνει η Goldman Sachs (GS) εσχάτως στη χώρα μας. Ένας ξένος επενδυτικός οίκος για τον οποίο έχουν ακουστεί ή γραφτεί τα μύρια όσα στη Βουλή κι αλλού για τα dealπου είχε κάνει στην Ελλάδα στο παρελθόν, εμφανίζεται «να έχει πάρει αγκαζέ τη να κάνει business σε τράπεζες, εκδόσεις χρέους κ.λπ.

Δεν πιστεύουμε πάντως ότι το θέμα σχετίζεται με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, λόγω κόρης.

Όμως, η GS έχει γκρίζα αν όχι μαύρη προϊστορία στην Ελλάδα, όπως με το περιβόητο swap όταν μπήκε η Ελλάδα στην ΟΝΕ και το οποίο πληρώσαμε χρυσό τα επόμενα χρόνια, ενώ η ίδια εκτιμάται πως έβγαλε κέρδος μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Προϊστορία έχει επίσης η GS στη ΔEΗ. Αναφερόμαστε στην αποτυχημένη προσπάθεια σταθεροποίησης της τιμής της μετοχής της ΔΕH μετά την είσοδό της στο Χρηματιστήριο στις αρχές αιώνα, που πολλοί θα ήθελαν να είχε ξεχαστεί.

Τώρα, to ότι τα «θεματάκια» με την GS συνέβησαν επί «εκσυγχρονισμού» (original το 1997-2004 και yalanci το 2019-2021) δεν είναι μακέτο (sic), είναι απλά μια ατυχής, για τη χώρα, συγκυρία.

 

Νούμερο 7      Το τελευταίο εργοστάσιο παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από πυρηνική ενέργεια σχεδιάζει να κλείσει η πολιτεία της Καλιφόρνιας. Η θέση του, στο τέλος του Diablo Canyon (το όνομα τα λέει όλα) στην άκρη του σεισμικού ρήγματος του Ειρηνικού εξηγεί τα πάντα.

Νούμερο 6      Αναδρομικά μόνο σε 133.692 (7,5% του συνόλου) παλαιούς συνταξιούχους, έπειτα από τον επανυπολογισμό των συντάξεών τους κατ’ εφαρμογή του νόμου 4670/2020.

Ο μέσος όρος αναδρομικών κυμαίνεται στα 195 ευρώ, ενώ έχει πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου 20%, και θα καταβληθεί σε πέντε ετήσιες δόσεις. Οι συνταξιούχοι δικαίως κλαίνε, αλλά καλά θα κάνουν στο εξής να ακούν λιγότερο τους «δημοσιογραφούληδες» που συνηθίζουν να τους αποκαλούν «γιαγιάκες» και παππούληδες» που λαμβάνουν «συνταξούλα». Υπάρχει και αξιοπρέπεια.

 

Νούμερο 5      Δημοσιεύθηκε το Εθνικό Σχέδιο των ΗΠΑ για τις Μπαταρίες Λιθίου, που ως γνωστόν είναι απαραίτητες για οτιδήποτε απαιτεί συσσώρευση ενέργειας. Κινητά, ακίνητα, αυτοκίνητα, αεροπλάνα, ελικόπτερα, πλοία, υποβρύχια. Η τρέχουσα παραγωγική δυνατότητα ανά χώρα, είναι συντριπτικά εναντίον της υπερδύναμης.

Επίσης οι απαιτούμενες πρώτες ύλες βρίσκονται σε αρκετές ποσότητες στην Κίνα και σε κάθε περίπτωση εκτός ΗΠΑ.

Μεγάλη παραγωγή λιθίου και νικελίου έχει ο Ινδοειρηνικός (λιθίου η Αυστραλία και η Χιλή, νικελίου οι Φιλιππίνες, Ινδονησία, Ν. Καληδονία), κοβαλτίου το Κονγκό, και μαγνήσιου του οποίου το 80% της παγκόσμιας παραγωγής έχει η Κίνα, μικρότερες ποσότητες εξορύσσουν οι χώρες της πρώην ΕΣΣΔ (Ρωσία, Καζακστάν, Ουκρανία).

Όλα αυτά είναι ένας επιπλέον λόγος που το κέντρο βάρους της υφηλίου μετατοπίζεται στον Ινδοειρηνικό, όπου η σύγκρουση των υπερδυνάμεων θα κορυφωθεί, και στην Αφρική όπου ήδη το στρατηγικό πλεονέκτημα το έχει η Κίνα.

 

Νούμερο 4        Ο οικονομικός εισαγγελέας έδωσε εντολή να ερευνηθούν οι καταγγελίες και τα δημοσιεύματα που αναφέρονται σε παιγνίδια με τη μετοχή της ΔΕΗ, αμέσως μετά την ανακοίνωση για το πώληση ποσοστού του δημοσίου μέσα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της δημόσιας επιχείρησης.

Συγκεκριμένα ζητά να διερευνηθεί εάν προκύπτει η διάπραξη αξιόποινων πράξεων, όπως αυτά της χειραγώγησης εισηγμένων στο Χρηματιστήριο μετοχών και κατάχρησης εσωτερικής πληροφόρησης.

Στο υλικό της δικογραφίας που σχηματίζει η Οικονομική Εισαγγελία θα περιλαμβάνεται και η αναφορά άδικης πράξης που κατέθεσαν την Δευτέρα στον Άρειο Πάγο έξι δικηγόροι, οι οποίοι πλην των δύο προαναφερόμενων αδικημάτων ζητούν να ερευνηθεί και το ενδεχόμενο διάπραξης των αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος.

Οι δικηγόροι, επικαλούμενοι δημοσιεύματα για υποχώρηση της μετοχής της ΔΕΗ μερικές μέρες πριν την ανακοίνωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, αναφέρουν πως «συνάγεται ότι υπάρχουν αποχρώσεις ενδείξεις για τη διάπραξη αδικημάτων».

Τα επίμαχα δημοσιεύματα, που μετά την εντολή του οικονομικού εισαγγελέα θα τεθούν υπό διερεύνηση από τους οικονομικούς εισαγγελείς, αναφέρουν μεταξύ άλλων πως η τιμή της μετοχής της εταιρείας «υποχωρούσε χωρίς προφανή λόγο» από τις 13 Σεπτεμβρίου μέχρι την ημέρα ανακοίνωσης της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου, η οποία έγινε μετά το κλείσιμο της συνεδρίασης του ΧΑΑ. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, γεννώνται υποψίες για σκόπιμες ενέργειες που εδράζονται σε εσωτερική πληροφόρηση (insider trading).

Επιπλέον, σύμφωνα με τα καταγγελλόμενα που θα εξετάσει η Οικονομική Εισαγγελία, η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, που με την ολοκλήρωσή της θα μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στην Επιχείρηση, δεν θα αποφέρει προσόδους στην Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΥΠ), στο αποκαλούμενο Υπερταμείο, η οποία, σύμφωνα με δημοσιεύματα, θα έχει απώλεια περιουσίας μεγάλου τιμήματος.

Το θέμα έχει τεράστια σημασία για όλους (παρότι αρκετά τεχνικό) καθώς, σε περίπτωση που υπάρχουν αποδείξεις, θα έχουμε ένα πρωτοφανές σκάνδαλο του «λευκού κολάρου». Ξέρετε, από αυτό που σετάρεται με γραβάτα.

 

 

Νούμερο 3      Σε ανησυχητικά υψηλά επίπεδα έχουν σκαρφαλώσει τα δημοσιονομικά ελλείμματα τον Αύγουστο, κρούοντας ακόμη πιο δυνατά τον κώδωνα του κινδύνου.

Το μεν έλλειμμα στο ισοζύγιο του κρατικού προϋπολογισμού αυξήθηκε στο οκτάμηνο κατά 838 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με έναν χρόνο νωρίτερα, καθώς ανήλθε σε 10,5 δις ευρώ από 9,7 δις ευρώ, το δε πρωτογενές αποτέλεσμα διαμορφώθηκε σε έλλειμμα ύψους 6,4 δις ευρώ, έναντι πρωτογενούς ελλείμματος 5,5 δις ευρώ για την ίδια περίοδο του 2020.

Από την άλλη βέβαια, αν η κυβέρνηση άκουγε την αντιπολίτευση για μεγαλύτερη χρηματοδότηση της οικονομίας την περίοδο της πανδημίας, τα ελλείμματα θα είχαν αυξηθεί περισσότερο. Το million dollar question είναι αν θα είχε αυξηθεί (στην πραγματικότητα αν θα είχε μειωθεί λιγότερο) το ΑΕΠ.

Σε κάθε περίπτωση, τα βαριά βήματα των μνημονίων ακούγονται από το βάθος της αίθουσας.

 

Νούμερο 2      Ύπουλο, στα όρια του τρoμοκρατικού, κτύπημα στις πατροπαράδοτες αμερικανικές συνήθειες. Δεν θα υπάρχουν αρκετές γαλοπούλες για το Thanksgiving και τα Christmas, και όσες υπάρχουν θα είναι πανάκριβες. Και αυτό γιατί έχουν εκτοξευθεί οι τιμές των σιτηρών και γενικά των ζωοτροφών.

Νομίζω ότι ο αμερικανοτραφής πρωθυπουργός της νοτιότερης βαλκανικής χώρας οφείλει να προκηρύξει εκλογές έτσι ώστε να αυξηθεί η προσφορά των συμπαθών πουλερικών.

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μέρου. Στον αγγλοσαξωνικό κόσμο, τα πράγματα για την εργασία πηγαίνουν καλά. Πριν από λίγους μήνες ο πρόεδρος της υπερδύναμης αύξησε τον κατώτατο ωρομίσθιο στα 15 δολάρια (37%) και τον συνέδεσε για τα επόμενα χρόνια με την εξέλιξη του πληθωρισμού, κάτι σαν ΑΤΑ επί τρίτου δρόμου, για να θυμόμαστε οι παλιότεροι. Και ενώ οι διαπρύσιοι κήρυκες του νεοφιλελευθερισμού στην Ελλάδα ήταν έτοιμοι να τον κατασπαράξουν γιατί θα πέσει υποτίθεται η ανταγωνιστικότητα και θα μειωθούν υποτίθεται οι προσλήψεις, αυτές εκτινάχθηκαν. 

Τι τραβάνε και αυτά τα καημένα τα νεοφιλελευθερόπουλα!

04.10.2021

Homo Economicus

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here