Εν μέσω φόβου (να μην πούμε τρόμου) για την εξέλιξη της πανδημίας, οι οικονομικές ειδήσεις συνεχίζουν να προβληματίζουν .

Πάμε λοιπόν:

Νούμερο 10    Σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες (και όχι μόνο) η τιμή της ενέργειας έχει πάρει τον απότομο ανήφορο. Η τιμή – βαρόμετρο του αερίου στην Ολλανδία έχει ξεπεράσει τα 110 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Βέβαια, ότι στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα 200 ευρώ, αυτό είναι μια άλλη ιστορία, που λέγεται καρτέλ στη λιανική αγορά ενέργειας.

 

 Νούμερο 9      Η Κίνα είναι το παγκόσμιο εργοστάσιο. Αυτό είναι κοινά παραδεκτό. Το γεγονός αυτό έχει και το τίμημά του. Πετρελαϊκή αυτάρκεια 27% για την Κίνα, 100% για τις ΗΠΑ.

Το γεγονός όμως ότι οι θαλάσσιοι δρόμοι από τους οποίους διέρχεται το πετρέλαιο ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους στην περιοχή, φέρνει δεδομένα πιο κοντά την Κίνα με τη Ρωσία. Παρά τα αντιθέτως υποστηριζόμενα από δυτικούς αναλυτές, οι δύο χώρες είναι εν δυνάμει σύμμαχες, καθώς είναι απολύτως συμπληρωματικές,

Πρώτες ύλες, γεωστρατηγική θέση και στρατιωτική δύναμη η Ρωσία, βιομηχανία, οικονομικοί πόροι και ανθρώπινο δυναμικό η Κίνα. Α να μην το ξεχάσω: και οι δύο στο στόχαστρο των Αγγλοσαξώνων. Ε ρε γλέντια!

 

Νούμερο 8      Εκθετική αύξηση των συνδρομητών της πλατφόρμας ενημέρωσης και δικτύωσης των Αμερικανών που επιλέγουν να παραιτηθούν από τη δουλειά τους σημειώθηκε τους τελευταίους μήνες.

Μεγαλύτερη σπουδαιότητα όμως έχουν οι λόγοι που επιλέγουν οι εργαζόμενοι την παραίτηση. Άγχος, αγωνία, εντατικοποίηση, έλλειψη κινήτρου, υποτίμηση από τους ανωτέρους. Με μια λέξη ΜΠΟΥΧΤΙΣΑΝ.

 

Νούμερο 7      Που παράγονται οι συσσωρευτές (μπαταρίες) που είναι τόσο απαραίτητοι στα ηλεκτρονικά / ηλεκτρικά συστήματα, τηλέφωνα, υπολογιστές, αυτοκίνητα ανανεώσιμη ενέργεια; Μα που αλλού από την Κίνα.

Η παραγωγική δυνατότητα του Ασιατικού Δράκου ξεπερνά την αντίστοιχη των ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνίας και Ν. Κορέας μαζί.

 

Νούμερο 6      Γέμισαν τα ταμεία των αμερικανικών τραπεζών από καταθέσεις. Λόγω πανδημίας περιορίστηκε η κατανάλωση και ως γνωστόν ο Αμερικανός υπάρχει μόνο όταν αγοράζει. Και αγοράζει τα πάντα: τροφή, ποτό, στέγη, αυτοκίνητο, σεξ, ναρκωτικά, ψυχανάλυση.

Στην κουλτούρα του όλα καταναλώνονται και δεν απολαμβάνονται για να καταναλωθούν ακόμα περισσότερο.

 

Νούμερο 5      Την αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που διαβιούν με μισθούς – χαρτζιλίκι, επιβεβαιώνουν τα στοιχεία του ΕΦΚΑ, μέσω των Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (ΑΠΔ). Σύμφωνα με αυτές, υπάρχει σημαντική αύξηση της μερικής απασχόλησης (52%) στις νέες προσλήψεις, και μισθοί στο ύψος του επιδόματος ανεργίας με 471 ευρώ μεικτές αποδοχές.

Ποιος έλεγε προεκλογικά για πολλές και καλοπληρωμένες δουλειές; Καμία σχέση.

 

Νούμερο 4      Όσο κι αν φαντάζει παράδοξο, επειδή το Bitcoin δεν είναι παρά ψηφιακό αντικείμενο, για την “εύρεσή” του απαιτούνται εγκαταστάσεις βιομηχανικής παραγωγής. Ωστόσο, δεν ήταν πάντα έτσι.

Όταν ξεκίνησε το Bitcoin, αρκούσε ένας οικιακός υπολογιστής. Έπειτα, κάποιος αντιλήφθηκε πως αν συνέδεε τις κάρτες γραφικών, θα ανέβαζε την υπολογιστική ισχύ. Αργότερα, άλλος έφτιαξε ένα ειδικό μηχάνημα που βελτίωσε την απόδοση, καθώς έκανε αποκλειστικά αυτή την εργασία.

Βελτιώνοντας συνεχώς την παραγωγικότητα, φτάσαμε στο σημείο πλέον όπου η υπολογιστική δύναμη που απαιτείται, να το έχει καταστήσει καθαρά βιομηχανική δραστηριότητα. Έχουν δημιουργηθεί τεράστιες εγκαταστάσεις, «φάρμες» στη γλώσσα των crypto, με εξειδικευμένο προσωπικό, οι οποίες ανταγωνίζονται η μία την άλλη προκειμένου να είναι οι πρώτες που θα λύσουν ένα δύσκολο μαθηματικό πρόβλημα, βασισμένο σε έναν αλγόριθμο κρυπτογραφικού κατακερματισμού. Οι νικητές από αυτή τη διαδικασία βγαίνουν κάθε 10’ και λαμβάνουν ως αμοιβή τα «φρεσκοτυπωμένα» Bitcoin.

Η φάρμα Bitfury στο Άμστερνταμ είναι μια από τις καθαρότερες που πιθανότατα υπάρχουν. Φημολογείται ότι ξεκίνησε να δραστηριοποιείται από το 2011.

Σίγουρα λιγότερο όμορφες και καθαρές είναι οι εγκαταστάσεις της Dalian στην Κίνα. Μπορεί να μη γεμίζουν το μάτι, αλλά κάποια στιγμή έφτασαν να κάνουν εξόρυξη 750 Βitcoin τον μήνα. Αλλά όπως έλεγε και ο Βεσπασιανός που είχε επιβάλλει εισιτήριο εισόδου στα ρωμαϊκά δημόσια ουρητήρια (βεσπασιανές), μυρίζουν τα έσοδα από αυτές; Δε μυρίζουν!

Πάντως εμείς επιμένουμε. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη φούσκα από «ιδρύσεως καπιταλισμού»

 

Νούμερο 3      Έρευνα κοινής γνώμης για τα Super Market διεξήχθη πρόσφατα (από την εταιρία LongLast).

Έλαβον:

Καλύτερη Αγοραστική εμπειρία         Σκλαβενίτης                65%

Ποικιλία Προϊόντων                            ΑΒ Βασιλόπουλος        63%

Προσφορές                                            LΙDL                                75%

Κοντά στον Καταναλωτή                    Μασούτης                     58%

Σχέση Ποιότητας/Τιμής                     Σκλαβενίτης                57%

Εργασιακό Περιβάλλον                      Σκλαβενίτης                65%

Πρόγραμμα Ανταμοιβής                     ΑΒ Βασιλόπουλος       50%

 

Νούμερο 2      Τεράστιο πρόβλημα αποπληρωμής δανείων αντιμετωπίζει ο οικιστικός κατασκευαστικός κολοσσός της Κίνας, EVERGRANDE. Τα ομόλογα που έχει εκδώσει έχουν χάσει το 80% της αξίας τους.

Το πώς θα αντιμετωπίσει η τοπική κυβέρνηση του Shenzhen το πρόβλημα θα είναι και πρόκριμα για την διάθεση παρέμβασης της κεντρικής κυβέρνησης στην τεράστια και χαλαρά ελεγχόμενη αγορά χρήματος για ιδιωτικές επιχειρήσεις στην οσονούπω μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

 

Νούμερο 1      Η χρηστική είδηση του 15μέρου. Τέσσερις νέες μορφές απάτης για να «ξεκλειδώνουν» οι επιτήδειοι τραπεζικούς λογαριασμούς προστίθενται από τις ευρωπαϊκές τράπεζες και τις διωκτικές αρχές στις ήδη υπάρχουσες που οφείλει να γνωρίζει το κοινό.

Πρόκειται για τις απάτες υποτιθέμενης τεχνικής υποστήριξης, τις ηλεκτρονικές απάτες μέσω τηλεφωνικής επικοινωνίας, τις κλοπές στοιχείων ταυτότητας και τις απάτες μέσω αλλαγής κάρτας SIM (SIM Swapping).

Είναι που είναι λίγα τα χρήματα και τελειώνουν από τις 20 κάθε μήνα, μην τα  χάσουμε και αυτά!

 

 

5.12.2021

Homo Economicus

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here