Τρικυμία στην παγκόσμια οικονομία και δεν αιτία είναι μόνο ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σε αυτό το βαρύ κλίμα, πάμε να σχολιάσουμε τις οικονομικές ειδήσεις που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον.

 

Νούμερο 10    Κάτι η αύξηση επιτοκίων στις ΗΠΑ, κάτι ο πόλεμος που κύριο θύμα έχει την μωρά παρθένο Ευρώπη, η ισοτιμία Ευρώ / δολάριο πηγαίνει στο 1:1. Σε περίπτωση που σπάσει αυτό το ψυχολογικό φράγμα, πάμε πίσω μια 20ετία. Η ζωή κύκλους κάνει.

 

Νούμερο 9      Μια και μιλάμε για την αύξηση των επιτοκίων, που υποτίθεται έχει ως στόχο την τιθάσευση του πληθωρισμού. Παράπλευρο θύμα είναι το ενεργητικό των τραπεζών και η μείωση της κεφαλαιακής τους βάσης, καθώς ως γνωστόν η αύξηση των επιτοκίων αυτόματα σημαίνει και μείωση της αξίας των ομολόγων που έχουν σε σημαντικό βαθμό στην κατοχή τους οι τράπεζες.

 

Νούμερο 8      Πολύ ενδιαφέρον και εντυπωσιακό στοιχείο. Πάνω από 5,500 είδη φυτών έχουν χρησιμοποιηθεί από τον άνθρωπο για διατροφή στους ιστορικούς χρόνους. Τον 21ο αιώνα μόνο 12 από αυτά (μαζί με τα ζώα που αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της ανθρώπινης διατροφής) αποτελούν το 75% της τροφής, και το 50% των θερμίδων που καταναλώνονται οφείλεται στο ρύζι, το σιτάρι και το καλαμπόκι.

 

Νούμερο 7     Με τι διασκεδάζει ο κόσμος; Με σαχλαμάρες. Παίζει videogames, κατεβάζει video από το διαδίκτιο και δεν βγαίνει έξω για κινηματογράφο ή θέατρο. Η τάση μάλλον θα συνεχιστεί. Γινόμαστε όλο και περισσότερο χειραγωγήσιμοι. Μπράβο μας!

 

Νούμερο 6      Παρ’ όλες τις δυσκολίες, και με μια καλή έκπτωση στην τιμή, το ρωσικό πετρέλαιο θα βρίσκει αγορές. Το τάνκερ ΜΑΤΑΛΑ (εκ του ονόματος του πλοίου ο εφοπλιστής μάλλον είναι πατριωτάκι από τη λεβεντογέννα) έκανε ταξίδι ένα μήνα για να παραδώσει το φορτίο του στην Ινδία.

 

Νούμερο 5      Τι γίνεται παιδιά; Δεν «πονάει» μόνο η Ρωσία; Μείωση του ΑΕΠ των ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο της χρονιάς, για πρώτη φορά από την περίοδο της πανδημίας.

Κύρια αιτία η μείωση των εξαγωγών.

 

Νούμερο 4      Που πας ρε Καραμήτρο – Scholtz. Με τέτοια εξάρτηση στο αέριο, όχι μόνο κυρώσεις δεν επιβάλλεις επι της ουσίας, αλλά χρηματοδοτείς την Ρωσία για τις πολεμικές της επιχειρήσεις.

 

Νούμερο 3      Έφτασε τα 6 δολάρια το γαλόνι η βενζίνη στην υπερδύναμη. Μαύρα μαντάτα για τον γέρο-Jo Bidden.

 

Νούμερο 2      Ο κόσμος εκών – άκων επιστρέφει στις πραγματικές αξίες. Πάνω από τη μισή τους αξία έχουν χάσει τους τελευταίους 5 μήνες τα κρυπτονομίσματα ή καλύτερα οι κρυπτοφούσκες.

 

Νούμερο 1      Η μεγάλη είδηση του 15μέρου. Πιο ακριβή από ποτέ τα τελευταία 60 χρόνια η τροφή παγκοσμίως. Επισιτιστική κρίση ante portas.

 

1.5.2022

Homo Economicus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here