Στον απόηχο της τεράστιας οικολογικής και οικονομικής καταστροφής, που αποτελεί η αποτέφρωση του 15% των δασών της χώρας, οι οικονομικές ειδήσεις επανέρχονται στο προσκήνιο.

Πάμε λοιπόν:

Νούμερο 10    Τεράστια αύξηση του κόστους μεταφοράς από τις χώρες παραγωγούς της Άπω Ανατολής προς Ευρώπη και Αμερική. Δέκα φορές πάνω από Shanghai για Los Angeles από τα προ πανδημίας επίπεδα, δώδεκα φορές πάνω για Rotterdam. Άγριες αυξήσεις προμηνύονται σε όλα τα είδη, μα πάνω από όλα στα «φτηνά είδη» ευρείας κατανάλωσης όπου το κόστος των μεταφορικών έχει πολύ μεγαλύτερο βάρος.

Νούμερο 9      Με 164 χιλιάδες (το 61% του συνόλου των 270 χιλιάδων συμβάσεων) απευθείας αναθέσεις μοιράστηκαν 1,9 δις ευρώ τους τελευταίους 18 μήνες. Δε λέμε ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα με αυτές, άλλωστε σε αυτή την περίπτωση θα είχε επέμβει κεραυνοβόλα η αδέκαστη και τυφλή ελληνική δικαιοσύνη, αλλά όπως και να το κάνουμε, δεν έχει βγει για το τίποτα η ρωμαϊκή ρήση για τη σύζυγο του Καίσαρα.

Νούμερο 8      Το εξάμηνο του 2021, το 25% των κεφαλαίων για αγορά πλοίων έχει διατεθεί από Έλληνες πλοιοκτήτες. Μιλάμε για 4,5 δις δολάρια που δόθηκαν για χτίσιμο 266 πλοίων. Όταν οι κύριοι δεν αφοδεύουν επί του πρωθυπουργού, επενδύουν (στη δουλειά τους βεβαίως, όχι στη χώρα)

Νούμερο 7      Διακοπή της χορήγησης κονδυλίων για το πρόγραμμα Αθλητισμός για Όλους της περιόδου 2021-22 ανήμερα της επετείου έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας (πέρασαν ήδη 17 χρόνια). Τελικά, όλα έγιναν για 5-6 κατασκευαστικές και για να φορέσει τα haute couture συνολάκια η κα. Γιάννα.

Νούμερο 6      Ο Justin Sun, CEO της πλατφόρμας κρυπτονομισμάτων Tron, πλήρωσε 500 εκ. δολάρια για ένα NFT πίνακα (Not Fungible Token, ας πούμε πρωτότυπο αλλά αντιγράψιμο ψηφιακό έργο «τέχνης») βράχου με μάτια laser. Κάποτε οι μαικήνες της τέχνης είχαν τουλάχιστον γούστο, τώρα είναι ουραγκοτάγκοι (αν και μάλλον γινόμαστε ρατσιστές με θύματα τα συμπαθή ζώα).

Νούμερο 5      Κοντά στα 12 δις δολάρια τα διαθέσιμα της MODERNA, της γνωστής και μη εξαιρετέας big pharma. Και άγιοι να είναι (που δεν είναι) τα στελέχη και οι μέτοχοι της εταιρίας, δε θέλουν με κανένα τρόπο να τελειώσει η πανδημία.

 

Νούμερο 4      Το 2003, εν μέσω κατοχής από τον αμερικανικό στρατό, το 62% του ΑΕΠ του Αφγανιστάν προερχόταν από τα ναρκωτικά. Το 2019 το ποσοστό μειώθηκε (όχι κάτω από 50%) αλλά σε απόλυτο μέγεθος αυξήθηκε. Τα οπιοειδή αποτελούν τη μεγαλύτερη μάστιγα της αμερικανικής νεολαίας.

Ερώτηση: Θέλουν πραγματικά οι ΗΠΑ να καταπολεμήσουν το εμπόριο «θανάτου»;

Απάντηση: Elementary Watson.

 

Νούμερο 3          Όταν μια χώρα είναι σοβαρή και θέλει πραγματικά να αντιμετωπίσει την πανδημία. Η Κινεζική Κυβέρνηση έκλεισε τμήμα του 3ου μεγαλύτερου λιμανιού container στον κόσμο (Nigbo) με την ύπαρξη ενός και μόνο κρούσματος. Στα καθ΄ημάς, τις σχολικές τάξεις θα τις κλείνουμε όταν ο κορωνοϊός αποκτήσει απόλυτη πλειοψηφία (50%+1). Αλλά ξέχασα, η Κίνα δεν είναι δημοκρατική, και τα ΜΜΕ της έχουν μία άποψη. Τι γελάτε κύριοι;

Νούμερο 2      Παγκόσμια πρωταθλήτρια από τώρα και έως, προφανώς, την αιωνιότητα η πατρίδα μας. Μετά από άοκνες προσπάθειες η Ελλάς με ατρόμητο οδηγό την κυβέρνηση της ξεπέρασε και την Ιαπωνία και πλέον με 236% επί του ΑΕΠ, έχει το αναλογικά μεγαλύτερο δημόσιο χρέος παγκοσμίως. Είμαστε πια πρωταθλητές έρχονται άλλες εποχές… Κάτι τέτοια βλέπει και η αξιωματική αντιπολίτευση, και σιγά μη ζητήσει εκλογές.

 

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μέρου. Εγκατέστησε ο πρωθυπουργός μας τη μικρή του κόρη στο Yale όπου θα σπουδάσει για τα επόμενα τουλάχιστον τέσσερα χρόνια. Για τον ίδιο βέβαια τα καλά τελειώνουν εδώ, καθώς το κόστος σπουδών και διαβίωσης που θα κληθεί να καλύψει είναι πραγματικά υψηλό. Ο παρακάτω πίνακας είναι, copy-paste που λένε και στο χωριό μου, από το site του εν λόγω πανεπιστημίου.

 

2021–2022 Estimated Cost of Attendance for Yale Undergraduates

Tuition and Fees                                         $59,950

Room (Housing)                                         $10,100

Board (Meal Plan)                                       $7,700

Books & personal expenses                     $3,700

Student Activities Fee                                $125

TOTAL                                                          $81,575

Πάνω λοιπόν από 81 χιλ.δολάρια ανά έτος θα πρέπει να καλύψει με ετήσιο ατομικό εισόδημα, σύμφωνα με το πόθεν έσχες του, περίπου ίσο με αυτό το ποσό. Μάλλον, θα αναγκαστεί να αυξήσει το χρέος του στις τράπεζες, που τώρα ξεπερνά το 1,3 εκ. ευρώ. LOL.

 

 

13.09.2021

Homo Economicus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here