Ακρίβειας, φτώχειας κλπ. πληγών συνέχεια. Με συννεφιασμένο νου αλλά και αισιοδοξία για διέξοδο, συνεχίζουμε.

Πάμε λοιπόν:

Νούμερο 10    Μια μοσχαρίσια μπριζόλα θα γίνει είδος πολυτελείας όπως η σαμπάνια! Μη   νομίζετε ότι η δυσοίωνη πρόβλεψη προέρχεται από κάποιον τυχαίο. Την έκανε ο CEO της εταιρίας Crown σε εφημερίδα της Δανίας. Η οποία  Crown είναι ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς χοιρινού κρέατος στην Ευρώπη και παράλληλα ισχυρός παίκτης και στο μοσχαρίσιο κρέας. Το … κακό θα μας βρει καθώς η παραγωγή μοσχαρίσιου κρέατος έχει μεγαλύτερο κλιματικό αντίκτυπο από άλλα, όπως το χοιρινό. Οι βιομηχανίες κρέατος βρίσκονται υπό πίεση, ώστε να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου σε μια περίοδο που μελέτες υποστηρίζουν ότι το 57% των εκπομπών από τη βιομηχανία τροφίμων, ως σύνολο, προέρχεται από την παραγωγή κρέατος.

«Θα είναι ένα προϊόν πολυτελείας, κάτι που θα τρώμε σε μια ειδική περίπτωση», λέει ο Δανός … λες και δεν είναι ήδη στα περισσότερα ελληνικά σπίτια.

 

 Νούμερο 9      Σύμφωνα με την έκθεση του ΕΦΚΑ για τον Απρίλιο του 2020 είναι πρωτοφανής η έκρηξη των φτωχών εργαζομένων στην Ελλάδα. Σύμφωνα λοιπόν με την έκθεση αυτή, που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί από κανέναν καθώς τα στοιχεία προκύπτουν από την επεξεργασία των αναλυτικών περιοδικών δηλώσεων, από το σύνολο των 2.105.783 εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα οι 789.855 είναι μερικής απασχόλησης και οι 1.348.817 πλήρους.
Ο μέσος μεικτός μισθός μερικής απασχόλησης ανέρχεται στα 543,46 ευρώ ενώ της πλήρους απασχόλησης ο μέσος μεικτός μισθός είναι 1.255,48 ευρώ.

Δηλαδή το ένα τρίτο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα λαμβάνει καθαρά 440 ευρώ τον μήνα.

Ναι αλλά η πολιτεία που κατανοεί τη κατάσταση και φροντίζει για τους εργαζόμενους, θα θεσμοθετήσει αύξηση 2% δηλαδή ολόκληρα 8 ευρώ και 80 λεπτά. Να τα λέμε και αυτά.

 

Νούμερο 8          Υπάρχει η βάσιμη υποψία ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί την παροχή αερίου (και συνεπακόλουθα την τιμή του) για να προωθήσει τα σχέδια της για την ταχεία ολοκλήρωση των δύο αγωγών που θα παρακάμπτουν τις μη αρεστές Πολωνία και Ουκρανία στην τροφοδοσία της Δυτικής Ευρώπης. Οι νέοι αγωγοί Nord Stream 2 και Turk Stream είναι κομβικοί στο ενεργειακό σχεδιασμό της επόμενης ημέρας για την γηραιά ήπειρο.

Όχι, η Ελλάδα δεν παίζει κανένα ρόλο από τότε που ο πρώην πρωθυπουργός και εκ νέου διεκδικητής αρχηγίας κόμματος (LOL) , σαμποτάρισε τον αγωγό Burgas – Αλεξανδρούπολης.

 

Νούμερο 7      Η ενέργεια από ατομική σχάση  θεωρείται καθαρή. Πόσο όμως είναι ασφαλής, και κυρίως πόσο θα είναι στο μέλλον; Οι πυρηνικοί αντιδραστήρες έχουν γεράσει επικίνδυνα στην Ευρώπη καθώς πλέον σχεδόν όλοι έχουν ηλικία άνω των 30 ετών. Τα δυστυχήματα του Three Mile Island, του Chernobyl και της Fukushima δεν μπορούν να ξεχαστούν.

Όσο για τη χώρα μας, το Kozloduy είναι κοντά, πολύ κοντά.

,

Νούμερο 6          Για πάρα πολλά χρόνια από τα μέσα του 20ου αιώνα ο ρυθμός πληθωρισμού ξεπερνούσε το ρυθμό ανάπτυξης, διαμορφώνοντας συνθήκες στασιμοπληθωρισμού. Σε παρόμοιο στάδιο δείχνει να εισέρχεται και πάλι η παγκόσμια οικονομία. Ώρα να σφίγγουν οι ζώνες, αν και εδώ που τα λέμε δεν είχαν χαλαρώσει τα τελευταία τουλάχιστον 15 χρόνια.

 

Νούμερο 5      Ρωτούν πολλοί γιατί δεν χρησιμοποιούνται αεροπλάνα αφού οι ναύλοι των πλοίων έχουν ξεφύγει και ταυτόχρονα ενώ σχεδόν όλοι οι εισαγωγείς είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν το επιπλέον κόστος, δεν υπάρχουν ελεύθεροι χώροι στα αμπάρια.

Το θέμα είναι απλό: όπως φαίνεται στο σχεδιάγραμμα η μεταφορική ικανότητα ενός μέτριου μεγέθους containership είναι υπερπολλαπλάσια του θηριώδους Antonov-225 που είναι το μεγαλύτερο αεροσκάφος που είναι σε υπηρεσία.

 

Νούμερο 4      Πάνω από το 1/3 των εκπομπών CO2 της ιστορικής εποχής της ανθρωπότητας έχει δημιουργηθεί τα τελευταία 25 χρόνια.

Βέβαια υπάρχουν στην χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας (και όχι μόνο) πανεπιστημιακοί που αμφισβητούν και χλευάζουν την ανθρώπινη συμμετοχή σε αυτή την εξέλιξη. Αλλά αφού σύμφωνα με μερικούς, επίσης πανεπιστημιακούς, δεν κολλάει covid-19 στις εκκλησίες, στην ατμοσφαιρική ρύπανση θα κολλήσουμε;

 

Νούμερο 3      Παζλ για δυνατούς λύτες στην οικονομία. Πως μπορεί να συνδυαστεί η οικονομική ανάπτυξη με την όσο δυνατόν πιο ομαλή (ουτοπικό να την πούμε δίκαιη) κατανομή του πλούτου. Όλες οι χώρες BRICS έχουν μεγαλύτερη  ανισοκατανομή πλούτου από τις αναπτυγμένες οικονομίες. Μόνο η Κίνα είναι σε καλύτερο επίπεδο από τις ΗΠΑ, αλλά σε χειρότερο από την Δ. Ευρώπη.

 

Νούμερο 2      Τεράστια απόκλιση στην εξέλιξη των τιμών κατοικιών και ενοικίων στην Ευρώπη την τελευταία πενταετία.

Αν αυτή η εξέλιξη συνδυαστεί με την αύξηση των τιμών των μετοχών έχει στο πιάτο την απόδειξη ότι λεφτά υπάρχουν … όχι όμως για αυτούς που θα έπρεπε.

 

Νούμερο 1      Η πραγματικά σημαντική είδηση του 15μέρου. Μετράμε 113 νεκρούς εργάτες σε χώρους δουλειάς από το 2016 έως και σήμερα, 113 εργάτες που δεν επέστρεψαν στο σπίτι τους μετά το μεροκάματο. Και πόσοι ακόμη που σακατεύτηκαν, που τραυματίσθηκαν και κινδύνεψαν. Δεν φταίει η «κακιά στιγμή», ούτε είναι «μεμονωμένα περιστατικά». Είναι εγκλήματα λόγω της εντατικοποίησης της δουλειάς και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας. Ποιού κάνει καρδιά να υπερασπιστεί ένα τόσο άδικο και εκμεταλλευτικό σύστημα;

08.11.2021

Homo Economicus

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here