Ο πόλεμος στην Ουκρανία καλύπτει σχεδόν τα πάντα αυτό το 15μερο, όπως και το προηγούμενο. Αυτό είναι θεμιτό καθώς η εισβολή είναι (όπως κάθε χρήση βίας) απαράδεκτη. Πάμε όμως να σχολιάσουμε τις οικονομικές ειδήσεις που μας κέντρισαν το ενδιαφέρον.

 

Νούμερο 10    Δυσοίωνες και δραματικές είναι οι προβλέψεις του επικεφαλής του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος WFP αναφορικά με την επόμενη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία «Ετοιμαστείτε για κόλαση», προειδοποιεί. Η κυβέρνηση στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας δεν ανησυχεί. Ότι και να γίνει, η αξιωματική αντιπολίτευση θα της φταίει.

 

Νούμερο 9      Τρομακτικές διαστάσεις παίρνει ο πληθωρισμός για την ελληνική οικονομία, ο οποίος εκτινάχθηκε τον Μάρτιο στο 8,9%.

Η νέα έκρηξη του πληθωρισμού, ο οποίος εξελίσσεται σε εφιάλτη για τα ελληνικά νοικοκυριά τα οποία παλεύουν με το «τσουνάμι» της ακρίβειας  οφείλεται στην ενεργειακή κρίση και ειδικά στις ανατιμήσεις κατά 79,3% στον ηλεκτρισμό (σε ετήσια βάση), που έχει και την πιο σημαντική επίπτωση τον δείκτη και ακολουθεί το φυσικό αέριο με ετήσια αύξηση 68,3% και το πετρέλαιο θέρμανσης με 58,5%.

Ο δράκος έχει μεγάλη ουρά καθώς σε δεύτερο βαθμό, οι αυξήσεις αυτές θα επηρεάσουν τις τιμές και των υπολοίπων αγαθών. Και ακόμα δεν είδαμε την επίπτωση της επισιτιστικής κρίσης. Πρόβλεψη: σύντομα ( σε 3-4 μήνες) θα ξεπεραστεί το 12%

 

Νούμερο 8      Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν. Οι οικονομικές κυρώσεις της δύσης έριξαν στα τάρταρα το ρωσικό ρούβλι. Σωστά; Λάθος. Η ανακοίνωση (και μόνο) από τη Μόσχα της πληρωμής του ρωσικού φυσικού αερίου, και μελλοντικά των υπολοίπων ορυκτών καυσίμων και μη, με ένα υβριδικό συνδυασμό ευρώ / ρουβλίου, ξαναέφερε το ρωσικό νόμισμα στην προ του πολέμου ισοτιμία έναντι του δολαρίου.

Είχαμε γράψει σχεδόν ένα μήνα πριν ότι το «εξωτερικό» νόμισμα της Ρωσίας είναι το φυσικό αέριο, και νά το που αποδεικνύεται. Να διαβάζετε «Σπόρο» για να μαθαίνετε την ουσία των καταστάσεων.

 

Νούμερο 7     Ένας ακόμη λόγος που δεν θα δουλέψουν οι κυρώσεις, τουλάχιστον μέχρι του σημείου που θα γονατίσουν τη Ρωσία. Ο κόσμος άλλαξε.

Μέσα σε 5 χρόνια το εμπόριο Ρωσίας – Κίνας αυξήθηκε κατά 150%. Ακόμα σημαντικότερο, η χρήση του δολαρίου στις μεταξύ τους συναλλαγές περιορίστηκε σε αυτό το διάστημα μόλις στο ¼ του αρχικού ύψους.   Μπορούν να συναλλάσσονται στα δικά τους νομίσματα, δεν χρειάζονται το αμερικάνικο νόμισμα. Κάποιοι λένε ότι γι’ αυτό το λόγο κήρυξαν οι ΗΠΑ εμπορικό πόλεμο στην Κίνα. Και επίσης θερμό πόλεμο, δι’ αντιπροσώπου, στη Ρωσία.

 

Νούμερο 6      Υπάρχει ο διάχυτος φόβος ότι επίκειται διατροφική κρίση, που με τη σειρά της θα επιφέρει ανθρωπιστική και τεράστιο μεταναστευτικό ρεύμα. Και να γιατί.

Ρωσία και Ουκρανία είναι παγκόσμιοι παίκτες στην αγορά βασικών τροφίμων. Πολλές δε αφρικανικές χώρες εξαρτούν την επιβίωσή τους στις εισαγωγές από τις δύο εμπόλεμες χώρες.

Βέβαια ο Έλλην Υπουργός αρμόδιος επί της (Υπ)αναπτύξεως (εδώ εικονίζεται στο ρόλο που έκανε καριέρα) είναι καθησυχαστικός και βγάζει selfies. Καλά κρασιά!

 

Νούμερο 5      Άλλη μία παγκόσμια πρωτιά χάρισε στην χώρα μας το επιτελικό κράτος. Είμαστε πρωταθλητές στο ποσοστό του μέσου μισθού που απαιτείται για να γεμίσει ένα ρεζερβουάρ αυτοκινήτου χωρητικότητας 60 λίτρων βενζίνης.

Για την Ελλάδα ρε γαμώτο!

 

Νούμερο 4      Ακούς (γενικώς) για δυτικές εταιρίες που αποχωρούν εκούσες – άκουσες από τη ρωσική αγορά. Και (ειδικώς) όταν ακούς τα ονόματά τους τι διαπιστώνεις.

Εταιρίες πετρελαίου, που μάλλον αυτές έχουν ανάγκη παρουσίας στη Ρωσία και όχι το ανάποδο.

Εταιρίες πολυτελών ειδών, και σου γεννιέται η, εύλογη, απορία πως θα ζήσουν οι άνθρωποι χωρίς Gucci;

Εταιρίες καταναλωτικών ειδών, όπως η Nestle, που θα βασανίσει τους Ρώσους στερώντας τους την Kit Kat.

Τέλος, εταιρίες υπηρεσιών κοινωνικής δικτύωσης. Αυτό είναι το απόλυτο όπλο. Πως θα μεγαλώσουν οι νέες γενιές Ρώσων χωρίς Tik Tok; Μάλλον πολύ καλύτερα, αλλά μην το πείτε στην Ελληνική κυβέρνηση, μπορεί να θεωρηθεί και προδοτικό.

 

Νούμερο 3      Η φίρμα πολυτελών ειδών Chanel όχι μόνο σταμάτησε τις πωλήσεις εξ αποστάσεως στη Ρωσία, αλλά έχει επιβάλλει σε όλους τους αγοραστές προϊόντων της να δηλώσουν εγγράφως, ότι δεν προορίζονται για Ρώσους καταναλωτές. Τόσο απεχθάνεται την παραβίαση του διεθνούς δικαίου.

Η Coco Chanel, ιδρύτρια και ψυχή του οίκου μέχρι τον θάνατό της, είχε ξεκινήσει την επαγγελματική της σταδιοδρομία από άλλου είδους οίκους, αυτούς που γαλλιστί λέγονται Maison de Tolerance, και επί γερμανικής κατοχής ήταν ο πληροφοριοδότης F-7124 σύμφωνα με τους καταλόγους της Abwehr. Διώχθηκε ως δωσίλογος μετά την απελευθέρωση της Γαλλίας, αλλά σώθηκε από τον πρωθυπουργό της Μ. Βρετανίας. Οι «καλές» γλώσσες λένε λόγω της μεσολάβησης της σε μυστικές διαπραγματεύσεις μεταξύ Άγγλων και ναζί. Οι «κακές» ότι λόγω της επαγγελματικής της προϋπηρεσίας, είχε αποδείξεις για τις ιδιαίτερες σεξουαλικές προτιμήσεις του Churchill, προτιμήσεις που χλευάστηκαν και στο γνωστό ΕΑΜικό σκωπτικό τραγουδάκι «Το πουλί του Σκόμπι».

 

Νούμερο 2      Χαράλαμπος Κικίδης, 46 ετών, από τον Πολύμυλο Κοζάνης. Ζήσης Αποστολίδης, 33 ετών, από τα Γρεβενά. Κώστας Ορφανίδης, 36 ετών, από το χωριό Δήμητρα Γρεβενών. Αυτοί είναι οι τρεις εργάτες σκοτώθηκαν σε εργατικό ατύχημα στα Γρεβενά. Αν οδηγούσαν Ferrari και είχαν χρήματα από αδιευκρίνιστες πηγές,  θα ήταν πρώτο θέμα στις ειδήσεις.

 

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μέρου. Και είναι πραγματικά καλή, καθώς όταν ένας νέος (σχετικά) πολιτικός παραδέχεται την άγνοιά του σε ένα θέμα, παραδέχεται ταυτόχρονα ότι δεν υπάρχουν σωτήρες και παντογνώστες.

Πρόσφατα λοιπόν, ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ σε ανάλογη για το ζήτημα αυτό δημοσιογραφική ερώτηση, απάντησε πως δεν γνωρίζει το ύψος του φεσιού του κόμματός του στις τράπεζες.

Για να τον βγάλουμε λοιπόν από την άγνοιά του, του λέμε ότι το 2020 το εν λόγω φέσι ήταν 318 εκ. ευρώ (από 284 εκ. ευρώ το 2019).

Είναι πολλά τα λεφτά .. Νίκο!

 

 

9.4.2022

Homo Economicus

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here