Μαύρα σύννεφα στην γεωπολιτική φέρνουν καταιγίδα στην οικονομία. Σε αυτό το δυστοπικό περιβάλλον, πάμε να σχολιάσουμε κάποιες από τις οικονομικές ειδήσεις των τελευταίων ημερών.

 

Νούμερο 10    Μόλις 8 χώρες παγκοσμίως συγκεντρώνουν πάνω από το 50% των συνολικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων στα βασικά είδη διατροφής του πλανήτη. Αν δε εξαιρέσουμε Κίνα, Ινδία και Ινδονησία που οφείλουν να θρέψουν τον τεράστιο πληθυσμό τους, καθώς και τις ΗΠΑ λόγω των τεράστιων καταναλώσεων του δικού τους παχύσαρκου πληθυσμού, ποια κράτη μένουν με σημαντικό εξαγωγικό προσανατολισμό; Βραζιλία, Αργεντινή, Καναδάς και Ρωσία. Άρα καταλαβαίνουμε για ποιο λόγο αυξάνονται ραγδαία οι τιμές των τροφίμων λόγω των απερίσκεπτων κυρώσεων στην τελευταία.

 

Νούμερο 9       Μετά από 10 χρόνια υπάρχει η ρεαλιστική προοπτική για επάνοδο στο μηδέν του βασικού επιτοκίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Τα δε τελευταία 8 χρόνια το βασικό επιτόκιο είναι αρνητικό, λόγω της «μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής» και της «ποσοτικής χαλάρωσης».

Πρόβλεψη της στήλης: Η … πρόβλεψη των περισσοτέρων δεν θα επαληθευθεί, αν συνεχιστούν επί μακρόν οι κυρώσεις στη Ρωσία. Και αυτό, λόγω της βαθιάς ύφεσης που θα προκαλέσουν.

 

Νούμερο 8      Όσο πιο νεοφιλελεύθερο κράτος τόσο πιο μεγάλη πίεση στην εργασία. Οι χώρες με σοσιαλδημοκρατική κατεύθυνση (κανονική, όχι μαϊμού σαν του πασοκοκινάλ), παρέχουν πολυήμερες διακοπές, με καταβολή μισθού, στους εργαζόμενους: Ισπανία, Πορτογαλία, Αυστρία, Γερμανία, Σκανδιναβία. Στον αντίποδα: Βρετανία, Ιρλανδία, Ολλανδία, Ιαπωνία, Καναδάς. Οι ΗΠΑ, μια κατηγορία από μόνες τους: Μηδέν ημέρες, βεβαίως – βεβαίως.

 

Νούμερο 7      Μεγάλο ξεσκαρτάρισμα προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στα αμερικανικά χρηματιστήρια. Μεγαλύτερη και από την επίθεση στο Perl Harbor, και από τον πόλεμο της Κορέας, και από την επίθεση στους «Δίδυμους Πύργους». Τα τελευταία 70 χρόνια μόνο ο πόλεμος του Yom Kippur, που οδήγησε στην 1η και μεγαλύτερη πετρελαϊκή κρίση, προκάλεσε μεγαλύτερη πτώση στις κεφαλαιαγορές.

 

Νούμερο 6      Και ξαφνικά, οι πληθωριστικές προβλέψεις άρχισαν να υποχωρούν, και μάλιστα σημαντικά. Ας μη χαιρόμαστε και τόσο. Πιθανότατα να είναι το πρώτο καμπανάκι για την ύφεση που έρχεται, και μάλιστα γρήγορα.

 

Νούμερο 5      Βίοι αντίθετοι. Το τελευταίο 6μηνο οι αποδόσεις σε μετοχές, παγκοσμίως, υποχώρησαν κοντά στο 20%. Οι αποδόσεις σε ομόλογα 10%. Αντιθέτως, τα βασικά είδη (Commodities τα λένε στο χωριό μου) υπεραπόδωσαν κατά 35%. Η «πραγματική» οικονομία επιστρέφει. Λογικό, καθώς η «νέα» οικονομία του TikTok και του Instagram δεν τρώγεται.

 

Νούμερο 4      Όχι και τόσο οικονομικό το θέμα σε πρώτη ανάγνωση.  Οι ΗΠΑ μαζί με τις … Σομαλία και … Υεμένη είναι οι μοναδικές χώρες στις οποίες είναι ελεύθερη η αγορά όπλων από τους πολίτες. Όχι στην Κίνα δεν επιτρέπεται καθόλου (όπως φυσικά είναι το σωστό).

Η αναλογία οπλών ανά άτομο στις ΗΠΑ είναι μεγαλύτερη από την μονάδα (για να το κάνω πενηνταράκια, στην υπερδύναμη κυκλοφορούν περισσότερα όπλα από πολίτες).

Και για να δούμε και την οικονομική διάσταση του θέματος: Σχεδόν 20 δις δολάρια το μέγεθος της αγοράς. Όχι και άσχημα για τους εμπόρους όπλων.

 

Νούμερο 3      Κόλαφος για τους μεγάλους (και ακριβοπληρωμένους)  διαχειριστές κεφαλαίων στις ΗΠΑ. Μόλις 1:3 εταιρίες του κλάδου είχε την τελευταία 15ετία καλύτερη απόδοση από το μέσο όρο των κεφαλαιαγορών. Το δε 2021, η αναλογία ήταν 1:7. Θα πείτε, τι μας ενδιαφέρει. Αν θυμηθείτε ότι τα κεφάλαια των επικουρικών συντάξεων θα τα διαχειρίζονται πλέον τέτοιοι κύριοι (και μάλιστα εγχώριοι, τύπου Παναγιώτη Ψωμιάδη) θα καταλάβετε.

 

Νούμερο 2      Για τους σοβαρούς ανθρώπους, οπουδήποτε στην Ευρώπη, γίνεται ολοένα και πιο εμφανές ότι η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι φανερά ανεπαρκής για το υψηλό πόστο που έχει καβατζώσει.

Η εν λόγω Γερμανίδα πολιτικός έσπευσε να προκαταβάλει αποφάσεις των κρατών – μελών, που ήξερε ότι ήταν στην πράξη εξαιρετικά δύσκολες, συνεπικουρούμενη και από την Εσθονή Επίτροπο Ενέργειας, όχι μία αλλά δύο φορές.

Η πρώτη ήταν στο θέμα της πληρωμής ρωσικού φυσικού αερίου με τον τρόπο που καθόρισε το διάταγμα του Ρώσου Προέδρου. Όπως αποδείχθηκε, πλην 3-4 κρατών, όλες οι υπόλοιπες χώρες έγραψαν τις δύο κυρίες εκεί που καταλαβαίνετε, στα παλαιότερα των υποδημάτων τους δηλαδή, αντιλαμβανόμενες ότι κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές συνέπειες για τις οικονομίες τους, με πρώτες τη Γερμανία και την Ιταλία.

Παρ’  όλα αυτά ακολούθησε η δεύτερη, με το θέμα του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, το οποίο πήγαινε από ημέρα σε ημέρα και εβδομάδα σε εβδομάδα, ακόμη και μετά τον «ελιγμό» να γίνει μεν εμπάργκο, αλλά όχι στο ρωσικό πετρέλαιο που έρχεται με αγωγούς! Δηλαδή να είναι «ολίγον εμπάργκο».

Θυμηδία τέλος προκάλεσαν και πρόσφατες δηλώσεις της για τους λόγους για τους οποίους η ΕΕ δεν πρέπει να κάνει ολοκληρωτικό εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. Για να μην κερδίζει η Ρωσία από τις υψηλές τιμές που θα πωλεί σε αντίθετη περίπτωση, στον υπόλοιπο κόσμο. Τέτοιοι και τόσο ηλίθιοι είναι στην Ε.Ε.

 

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μέρου. Μείωση του ΕΝΦΙΑ του 2022 (κατά μέσο όρο ανά υπόχρεο) σε όλες τις περιφέρειες της χώρας, παρ’ όλη την αύξηση των αντικειμενικών αξιών. Η μεγαλύτερη μείωση (κοντά στο 20%) σε Ιόνιο, Κρήτη και Β. Αιγαίο και η μικρότερη (8,5%) σε Αττική.

Για να μαθαίνουν αυτοί που πρέπει: Τα εκκαθαριστικά εφέτος εκδόθηκαν τον Μάιο, 3-4 μήνες νωρίτερα απ’ ότι μέχρι το 2021. Το 2019 η προηγούμενη κυβέρνηση ανακοίνωσε προεκλογικά τη μείωση του ΕΝΦΙΑ χωρίς όμως να εκδώσει (και έτσι να οριστικοποιήσει τις μειώσεις) τα εκκαθαριστικά είτε γιατί … δεν το σκέφθηκε, είτε γιατί κάποιοι γραφειοκράτες δεν ήθελαν να … δουλέψουν. Αποτέλεσμα; Τη μείωση εκείνη τη χρονιά την καρπώθηκε πολιτικά η … επόμενη κυβέρνηση.

 

5.6.2022

Homo Economicus

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here