Σε διάστημα λιγότερο των 15 ημερών, πραγματοποιήθηκαν εφέτος δύο συνέδρια από τα πλέον διαφημισμένα παγκοσμίως, συνέδρια στα οποία δίνουν το παρών σημαντικοί “παίκτες” στο επιστημονικό, επιχειρηματικό, δημοσιογραφικό και πολιτικό γίγνεσθαι. Θα σας παρουσιάσουμε τις ελληνικές συμμετοχές και θα προσπαθήσουμε να εξάγουμε κάποια πρώτα συμπεράσματα.

Πρώτο χρονικά (22-26/5) το συνέδριο του World Economic Forum στο Davos των Ελβετικών Άλπεων. Ο Klaus Schwab το έχει μετατρέψει σε ένα (πολύ) προσοδοφόρο για τον ίδιο πανηγύρι. Είδαμε πολλαπλές συμμετοχές με το ίδιο επώνυμο κυρίως από Αραβικές χώρες και την Ινδία, πολλαπλές συμμετοχές από εταιρίες ακόμα και στελεχών που δεν θα ονομάζαμε πρώτης γραμμής, αλλά και αρκετές συμμετοχές παντελώς άγνωστων εταιριών / οργανισμών. Έχει γίνει δηλαδή το συγκεκριμένο συνέδριο ευκαιρία για να τσακίσουν τις πολυτελείς μπουτίκ φραγκάτες οικογένειες, ανταμοιβή στελεχών που κάτι πέτυχαν σε κάποιον τομέα στην εταιρία που εργάζονται, και τόπος ικανοποίησης της υπέρμετρης φιλοδοξίας όσων έχουν να διαθέσουν αρκετές χιλιάδες ελβετικά φράγκα.

Από ελληνικής πλευράς λίγα πράγματα.

Διακρίναμε τον Δ. Παπαλεξόπουλο της ΤΙΤΑΝ και Πρόεδρο του Δ.Σ. του ΣΕΒ.

Επίσης μέλη της ελληνολιβανοπαλαιστινιακής οικογένειας Khoury ιδιοκτήτριας της κατασκευαστικής CCC που βαδίζει μάλλον στενάχωρα το τελευταίο διάστημα.

Και, αν και δεν πρόκειται για ελληνική συμμετοχή, για να γελάσουμε όμως λίγο: συμμετείχε και ο Chief Ethics Officer της NOVARTIS για να διδάξει πιθανόν πως στήνονται οι ωραίες κομπίνες σκευωρίες.

Δεύτερο στη σειρά (2-5/6) το συνέδριο του Bilderberg Group στην Washington D.C. Αυτό, πιο ελιτίστικο, ο δε τόπος διεξαγωγής του, με σημειολογική στόχευση στο τρέχον γεωπολιτικό περιβάλλον. Εδώ υπήρχε μεγαλύτερο ελληνικό ενδιαφέρον.

Να ξεκινήσουμε με δύο συμμετοχές ευρύτερου ενδιαφέροντος που τουλάχιστον στις ρίζες έχουν ελληνικές αναφορές. Ο βρετανοελληνοκυπριακοκινεζοσιγκαπουριανής (ουφ τελείωσε) καταγωγής Demis Hassabis, στα νιάτα του wonder boy και νυν επιχειρηματίας και guru στην τεχνητή νοημοσύνη και ο πολύς Albert Burla, χωρίς περαιτέρω σχόλια.

Στις αμιγώς ελληνικού ενδιαφέροντος, τώρα, τέσσερις συμμετοχές.

Ο Δημήτρης Παπαλεξόπουλος που συμμετείχε και στο forum του Davos.

Ο Μάρκος Βερέμης, επιχειρηματίας στο χώρο της επικοινωνίας και του ηλεκτρονικού εμπορίου.

Ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επίτροπος της Ε.Ε. υπεύθυνος για τη Προαγωγή του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, ή κάτι τέτοιο τέλος πάντων.

Και last but not least, ο Κυριάκος Πιερρακάκης, Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, ίσως ο μοναδικός επιτυχημένος υπουργός της παρούσας κυβέρνησης, και πάντα με μεγάλες αβάντες από το μιντιακό και οικονομικό κατεστημένο, νέο αγαπημένο μωρό του ακραίου κέντρου και της κεντροαριστεροδεξιάς.

Η τελευταία συμμετοχή, σε συνδυασμό και με τις προηγούμενες που έχουν αναφορά στον ΣΕΒ και την Ε.Ε, σίγουρα δεν θα επιτρέψει ξέγνοιαστο καλοκαίρι στον Πρωθυπουργό. Η εκτίναξη του πληθωρισμού, η επελαύνουσα ενεργειακή φτώχεια, η καραδοκούσα πανδημία, ο ασυγκράτητος τουρκικός επεκτατισμός και η κοινωνική έκρηξη που μάλλον θα πυροδοτήσουν όλα αυτά, πιθανότατα θα επιβάλλουν στο σύστημα εξουσίας της χώρας πολιτικές λύσεις πιο τεχνοκρατικές και λιγότερο ακροδεξιές γιατί διαφορετικά μπορεί και να διαλυθεί η χώρα.

Τώρα που το σκέφτομαι, και αν η νυν Κυβέρνηση με τον επικεφαλής της φτάσει κουτσά – στραβά στις εκλογές που θα γίνουν με απλή αναλογική, η περίπτωση Πιερρακάκη και τα σενάρια που υπονοώ, καλό είναι να αρχίζουν να προβληματίζουν και τον Αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, ως εν αναμονή Πρωθυπουργό.

5.6.2022

Homo Politica

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here