Οι 17 Στόχοι Βιώσιμης Ανάπτυξης (Sustainable Development Goals, SDGs, με 169 υποστόχους) του ΟΗΕ, υιοθετήθηκαν το 2015, από 193 κράτη, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, για να εφαρμοστούν  σε όλο τον πλανήτη, στην κοινωνική, περιβαλλοντική και οικονομική διάστασή τους μέχρι το 2030, και να δώσουν λύση σε παγκόσμια και τοπικά προβλήματα. Στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι δείκτες αυτοί παρακολουθούνται από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία  (Eurostat).

Μαθητές του 8ου Δ.Σ. Νέας Φιλαδέλφειας – Σχολική εργασία.   

Τι έχει επιτύχει η σημερινή κυβέρνηση ως προς τους SDGs

 1. Αύξηση αντί μείωση/τερματισμό φτώχειας: +20% στο καλάθι της νοικοκυράς, δυσθεώρητη αύξηση βενζίνης-πετρελαίου θέρμανσης. Η μείωση του ΦΠΑ σε είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης για να ανακουφιστούν τα λαϊκά νοικοκυριά από την ακρίβεια δεν συζητείται, γιατί «προέχει η δημοσιονομική προσαρμογή». Κίνδυνος ακραίας φτωχοποίησης για 3 εκατ. Έλληνες πολίτες! (βλ. εδώ).
 2. Εξωφρενική αύξηση κόστους παραγωγής διατροφικών προϊόντων (+100% στα λιπάσματα, + 40% στο πετρέλαιο, + 50% ζωοτροφές κλ.π., βλ. εδώ), «εκσυγχρονισμός» των λαϊκών αγορών, ώστε να επέλθουν ακριβώς στρεβλώσεις στην αγορά, αφού καταργείται η σύνδεση αγρότη παραγωγού με καταναλωτές!! Βλ. εδώ.
 3. Η πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και υγειονομική κάλυψη μετατράπηκε σε υποχρέωση εμβολιασμού, επί ποινή απόλυσης ανεμβολίαστων υγειονομικών, και όχι μόνο… Βλ. εδώ. Τα περίφημα μονοκλωνικά αντισώματα που ήρθαν στη χώρα ήταν 2.000 μόνο, τέλειωσαν ήδη κι ήρθαν πολύ αργά (σχεδόν τέλος ’21), ενώ δεν χορηγήθηκαν καθόλου φάρμακα για τον κορονοϊό. Βλ. εδώ. Όσον αφορά τις μάσκες, στη Γαλλία στην αρχή του lockdown, οι πολίτες εύρισκαν μάσκες δωρεάν από την Περιφέρεια και τον Δήμο στα γραμματοκιβώτιά τους! Η Ελλάδα πάντως, είναι στις τελευταίες θέσεις (έκθεση ΟΟΣΑ και Ευρωπαϊκής Επιτροπής) κάθε μορφής μέτρων κοινωνικής στήριξης απέναντι στην πανδημία, από την απασχόληση μέχρι το σύστημα υγείας, επιλογές που κλιμακώνουν τις συνέπειες του covid. Θα ερευνηθούν άραγε οι χιλιάδες θάνατοι από την πανδημία, που μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί;
 4. Αντί αναβάθμισης, ισοπέδωση προς τα κάτω: η ισότιμη πρόσβαση στην εκπαίδευση και η κατάργηση ανισοτήτων είναι ό,τι ακριβώς απέφυγε όπως ο διάβολος το λιβάνι αυτή η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας πάντα τους προσφιλείς της ευφημισμούς: αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση του εκπαιδευτικού (βλ. εδώ). Κορώνες αυταρχισμού, κατάργηση κοινωνιολογίας και καλλιτεχνικών μαθημάτων, εγκατάσταση αστυνομίας στα παν/μια, αποδόμηση της δημόσιας εκπαίδευσης.
 5. Οι γυναίκες είναι τα μεγάλα θύματα (και κυριολεκτικά λόγω επανειλημμένων γυναικοκτονιών) του εγκλεισμού λόγω του covid και της τηλεργασίας (βλ. εδώ). «Αν πιστεύω ότι κάτι θα αλλάξει μόνιμα μετά τον κορονοϊό είναι ότι θα έχουμε δυνατότητα να δουλεύουμε περισσότερο από άλλους χώρους πλην γραφείου, κυρίως από το σπίτι. Αυτό καθιερώθηκε πια ως μία πρακτική η οποία δοκιμάστηκε στην πράξη, λύνει πολλά προβλήματα, διευκολύνει εργαζόμενους, επιχειρήσεις, κυρίως γυναίκες οι οποίες έχουν μικρότερα παιδιά»!!! (δηλαδή στη γνωστή ανασφάλιστη και απομονωτική μέθοδο φασόν, λέω εγώ) επισήμανε ο πρωθυπουργός στις 29/5/20, κι έναν χρόνο πριν (21/5/19): «Έχω πλήρη αίσθηση ότι οι βασικές δουλειές στο σπίτι γίνονται από τη νοικοκυρά». Για να μην ξεχνιόμαστε… Επιστροφή ολοταχώς: η Γενική Γραμματεία Ισότητας φύλων μετονομάζεται σε Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής, συνέδριο Γονιμότητας, παιδαγωγικό υλικό κατά των εκτρώσεων (δες εδώ). Ευτυχώς συγκροτήθηκε από τα κάτω το ελληνικό #ΜeΤoo, τον τελευταίο χρόνο, που κι αυτό προσπαθεί η κυβέρνηση να το καρπωθεί.
 6. Όσον αφορά το νερό, η πρόσβαση στο οποίο ως αγαθό έχει κηρυχθεί από τον ΟΗΕ ανθρώπινο δικαίωμα βλ. εδώ, με τροπολογία σε νόμο του υπουργείου Υγείας, ετοιμάζεται να παραχωρήσει τη συντήρηση δικτύου σε 3 χρόνια, προωθώντας την ιδιωτικοποίηση, παρά την απόφαση του ΣτΕ που την απαγορεύει.
 7. Η προστασία του λαού από την ενεργειακή φτώχεια θυσιάζεται για να προχωρήσουν οι «πράσινες» μπίζνες, η «απολιγνιτοποίηση» και η «απελευθέρωση της ενέργειας». Επί της ουσίας κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων που νομοθέτησε η Ν.Δ. αναφέρεται ως «εμπλουτισμός του περιεχομένου τους». Ντε φάκτο παράταση ωραρίου εργαζομένων πολύ πέραν του 8ώρου, με απλήρωτες υπερωρίες, ονομάζεται «διευθέτηση χρόνου εργασίας» (βλ. εδώ). Ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα επιτέλους ανταγωνιστικός αυτών της Ανατολικής Ευρώπης: φτάσαμε τον περίφημο Πολωνό υδραυλικό! (δες εδώ) Ε, αυτό το κατάφεραν, γίναμε πλέον πάμφηνα εργατικά χέρια, οπότε αύξηση 2+2%, για προεκλογικούς λόγους, και πολύ μάς είναι…
 8. Από υποδομές, επιλέγουμε τις ακριβότερες (δες εδώ) διότι η εργολαβία και οι μίζες κυλούν στο αίμα μας. Όσο για βιώσιμη εκβιομηχάνιση χωρίς αποκλεισμούς, περιμένουμε τα κονδύλια για να δώσουμε σε όλους, με εμπλοκή του υπουργείου Οικονομικών αντί του Ανάπτυξης που γνωρίζει κάπως να τα διαχειρίζεται και απουσία κεντρικού ρόλου της Αναπτυξιακής Τράπεζας (βλ. εδώ).
 9. Εδώ είναι όλα τα λεφτά: Υιοθέτηση φορολογικών και κοινωνικών πολιτικών που προωθούν την ΑΝισότητα. Π.χ. πώς επιλέγεις δυνατότητα δωρεάν παροχής περιουσιών έως 800.000 ευρώ ανά γονέα σε όλους, δίνοντας τη δυνατότητα να μεταφερθούν οι πολύ μεγάλες περιουσίες χωρίς έσοδα για το Δημόσιο. Προωθείς την κοινωνική ένταξη αποκλείοντας χιλιάδες νέους από τη δωρεάν ανώτερη-ανώτατη εκπαίδευση. Επίσης, αποδεικνύεσαι απολύτως υπεύθυνος των αόρατων pushbacks (δες εδώ).
 10. ΜΗ προστασία πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς, όπως π.χ. τσιμέντωμα Ακρόπολης, καταστροφή βυζαντινής Θεσσαλονίκης, κλείσιμο πολιτιστικών χώρων λόγω covid ενόσω δουλεύουν τα φαγάδικα… ΜΗ μείωση επιπτώσεων φυσικών καταστροφών, διότι φυτεύοντας ανεμογεννήτριες στα καμένα ανακυκλώνεται ο φαύλος κύκλος των πυρκαγιών στην ύπαιθρο χώρα, το δε κράτος αποδεικνύεται ανίσχυρο έναντι χιονοπτώσεων μέσα στην Αθήνα…
 11. ΜΗ βιώσιμη διαχείριση και χρήση φυσικών πόρων: πράγματι το 2021 είναι η χειρότερη χρονιά σε καμένες εκτάσεις τα τελευταία 13 χρόνια (βλ. εδώ). Βιωσιμότητα στις συμβάσεις του Δημοσίου;; Τι ’ναι τούτο;; Το Δημόσιο είναι για άρμεγμα, όχι σαν τον ΣΥΡΙΖΑ που άφησε ρυθμισμένο χρέος και πλεόνασμα. Και οι ΣΔΙΤ, όχι για να δεσμεύονται οι ιδιώτες με αυστηρές ρήτρες, αλλά για να πολλαπλασιάζουν τα κέρδη τους (δες εδώ). Απευθείας αναθέσεις και πουλάμε τη Λάρκο!
 12. Κλιματική κρίση και αντιμετώπιση. Είπαμε: φυτεύουνε φωτοβολταϊκά αφού επεκτάθηκε το καθεστώς των feed-in-premium για συστήματα έως 500 κιλοβάτ έως τα τέλη του 2022 και πουλάνε τη ΔΕΗ, οι προαναφερθείσες «πράσινες» μπίζνες. Άλλωστε, τώρα που μάθανε ότι υπάρχει κλιματική αλλαγή, θα την επικαλούνται για κάθε επιχειρησιακή ΑΝετοιμότητα (βλ. εδώ).
 13. Όσο για την ενδυνάμωση έναντι φυσικών καταστροφών, επισημαίνεται μόνο πως τους υπηρεσιακά υπεύθυνους κ. Τσουβαλά και Κολοκούρη που απεπέμφθησαν μετά την τραγωδία στο Μάτι, η παρούσα κυβέρνηση τους αποκατέστησε και αναβάθμισε, για να μας εξυπηρετούν εις το διηνεκές, προφανώς, άλλωστε οι πυρκαγιές έχουν αποδειχτεί συμφέρουσα προεκλογική μπίζνα! Και οι πολίτες;;;
 14. Η Ελλάδα αναλαμβάνει το 2023 την προεδρία για την εφαρμογή του σχεδίου δράσης «Μεσόγειος, μια υποδειγματική θάλασσα» και τη μετάβαση προς μια γαλάζια οικονομία. Ευχόμαστε στην όποια κυβέρνηση, καλή επιτυχία. Μέχρι τώρα πάντως, το μόνο που γνωρίζουμε επί του θέματος είναι η είδηση περί του αλιευτικού καταφυγίου στο λιμάνι του Μαράθου: παρά τις προειδοποιήσεις των ψαράδων, ότι πρώτα έπρεπε να κατασκευαστεί «μπαστούνι» προστασίας των ακτών κι έπειτα να προχωρήσουν τα έργα εντός του λιμένα, το έργο το κατάπιε η θάλασσα
 15. Σύντομο ανέκδοτο: Συντήρηση δασών! Η κλιματική κρίση χαρακτηρίζεται από διαδοχικά ακραία φαινόμενα, π.χ. κύματα καύσωνα, μετά θυελλώδεις βροχοπτώσεις ή/και χαλάζι, αύξηση μέσης θερμοκρασίας (η Μεσόγειος θερμαίνεται 20% πιο γρήγορα από τον μέσο όρο), που με τη «βοήθεια» των γενικότερων ανθρωπογενών παραγόντων, όπως οι πυρκαγιές, συνδέονται με φυσικές καταστροφές, ακόμη και ερημοποίηση (βλ. εδώ). Πρόσφατη έρευνα του ΝΕΟΝ καταλήγει πως η χώρα είναι απροετοίμαστη απέναντι σε αλλαγές, που θα επηρεάσουν έντονα το παραγωγικό της μοντέλο.
 16. Ιδού ένας τομέας ολόκληρος στον οποίο η κυβέρνηση παίρνει ως άριστη ακριβώς μηδέν εις το πηλίκον: Τι να πρωτοθυμηθούμε; Πλατεία Ν. Σμύρνης και οικογένεια Ινδαρέ. Novartis, Τουλουπάκη και Παπαδάκου. Γεωργιάδης και Λιγνάδης. Νομοσχέδια (π.χ. εργασιακό, λίστα Πέτσα) και πράξεις νομοθετικού περιεχομένου (Cisco, Palantir) στη διάρκεια του εγκλεισμού στην αράδα. Υπαγωγή ΕΥΠ, ΕΡΤ και Γ.Γ. Ενημέρωσης συνταγματικότατα απευθείας στον πρωθυπουργό!
 17. Η βιώσιμη διαχείριση χρεών είναι κάτι που θα δούμε λίαν συντόμως: θα χρειαστούμε ή όχι νέο Μνημόνιο; Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης ήταν 386,8 δισ. στις 30/9/21 και θα διαμορφωθεί στα 391,2 δισ. ή 208% ως ποσοστό του ΑΕΠ το ’22. Για τον κρατικό προϋπολογισμό οι ανάγκες θα ανέλθουν σε 24,115 δισ. με καθαρό δανεισμό 16,07 δισ., και με έκδοση ελληνικών κρατικών χρεογράφων προσανατολισμένων στην «πράσινη» και «βιώσιμη» ανάπτυξη. Τώρα αν αυτό σημαίνει αειφόρο ανάπτυξη με βιώσιμες τεχνολογίες, μένει να το δούμε, όπως μένει να δούμε και τη διαθεσιμότητα αξιόπιστων δεδομένων, όταν καταθέσει ο Άδωνις τη σύνολη πράξη αρχειοθέτησης της δικογραφίας του περί Novartis.

Συμπίπτουν όλα μαζί: covid, φτωχοποίηση, ενεργειακή ένδεια, ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ/νερού, αυταρχισμός, περιβαλλοντικές καταστροφές, κατάργηση συλλογικών συμβάσεων, κατάρρευση συστήματος υγείας, διαφθορά και, όπως πάντα, χρέη επί χρεών. Οι 10 πληγές του Φαραώ επί του περιούσιου λαού μας. Μόνη λύση μια επιτυχημένη Έξοδο (όχι βέβαια υπό την ηγεσία τού, κατά δημοσιογράφον Μαυρίδη, Μωυσή) αλλά με ίδιες δυνάμεις, ως λαός υπό  καταδυνάστευση, όπως τότε (Η κατάθλιψη των Ισραηλιτών, Έξοδος, κεφ. Α΄). Ας ελπίσουμε μια έξοδος, μέρος μιας εξίσου απαραίτητης, περιβαλλοντικής, ανθρωπιστικής και ηθικής επανάστασης, που θα ξαναθέτει έναν ανακαινισμένο ως προς τη σημερινή συγκυρία, δεσμευτικό ηθικό Δεκάλογο, τοποθετώντας στη θέση τού θεού, τον λαό˙ παύοντας το πειθήνιο στρέψιμο και της άλλης παρειάς:

 1. Εγώ ειμί κύριος, ο λαός σου.
 2. Ου ποιήσεις σεαυτώ είδωλον, αυτοθαυμαζόμενος.
 3. Ου λήψει το όνομα κυρίου του λαού σου επί ματαίω.
 4. Εξ ημέρας εργά και ποιήσεις πάντα τα έργα σου.
 5. Τίμα τους συμπολίτες σου και την πόλιν.
 6. Ου κλέψεις.
 7. Ου φονεύσεις.
 8. Ουκ εξαπατήσεις.
 9. Ου ψευδομαρτυρήσεις κατά του πλησίον σου μαρτυρίαν ψευδή.
 10. Ουκ επιθυμήσεις όσα τω λαώ σου εστί.

Διότι, όπως ειπώθηκε στην εκπομπή του Δημήτρη Τρίκα Factory, Τρίτο πρόγραμμα, 6/2/22, από την καθηγήτρια Φιλοσοφίας κ. Τσινόρεμα, κατά τον φιλόσοφο Λούντβιχ Βιτγκενστάιν:

H ηθική δεν μπορεί να εκφραστεί μέσω της γλώσσας, μόνο να δειχθεί, να γίνει πράξη.

Πρώτη συνοπτική δημοσίευση: Εφημερίδα των Συντακτών, 9/2/2022

Ποιοι είναι οι SDGs

 1. Τερματισμός φτώχειας – Κοινωνική προστασία – Ίσα δικαιώματα σε ιδιοκτησία, βασικές παροχές, τεχνολογία και οικονομικούς πόρους – Ενίσχυση φτωχών και ισότητας των φύλων – Εξασφάλιση πόρων για εφαρμογή αντίστοιχου πολιτικού πλαισίου
 2. Καθολική πρόσβαση σε ασφαλή τροφή – Εξάλειψη υποσιτισμού – Βιώσιμη γεωργία – Εξασφάλιση βιοποικιλότητας – Τράπεζες γονιδίων – Αποτροπή εμπορικών περιορισμών, στρεβλώσεων αγοράς – Επένδυση σε υπαίθριες υποδομές
 3. Μείωση μητρικής θνησιμότητας και θανάτων παιδιών κάτω των 5 ετών – Καταπολέμηση μεταδιδόμενων νόσων – Προώθηση ψυχικής υγείας-οικογ. προγραμματισμού – Μείωση τροχαίων, θανάτων από μόλυνση-τοξικά απόβλητα – Παγκόσμια πρόσβαση σε εμβόλια, φάρμακα και υγειονομική κάλυψη
 4. Δωρεάν α/βάθμια και β/βάθμια εκπαίδευση – Ισότιμη πρόσβαση σε τεχνική/επαγγελμ., ανώτατη – Κατάργηση ανισοτήτων όλων και ΑμεΑ – Αναβάθμιση σχολείων, ασφαλών και ανοιχτών σε όλους – Αύξηση υποτροφιών δασκάλων – Εξάλειψη αναλφαβητισμού
 5. Άρση διακρίσεων κατά γυναικών – Εκτίμηση άμισθης φροντίδας και αύξηση καταμερισμού οικιακής εργασίας – Εξάλειψη καταναγκαστικών γάμων, ακρωτηριασμών – Ισότιμη συμμετοχή σε ηγεσία, δικαιώματα, αναπαραγωγική υγεία – Θεσμοθέτηση ισότητας φύλων και ενδυνάμωση μέσω τεχνολογίας
 6. Ασφαλές και πόσιμο νερό, αποχέτευση και προσωπική υγιεινή για όλους – Αύξηση αποθεμάτων πόσιμου νερού, διαχείριση υδάτινων πόρων, προστασία οικοσυστημάτων, έλεγχος απόδοσης στη χρήση νερού
 7. Παγκόσμια πρόσβαση στη σύγχρονη ενέργεια – Αύξηση ανανεώσιμης ενέργειας – Διπλασιασμός ενεργειακής αποδοτικότητας – Προσβασιμότητα στην έρευνα, τεχνολογία και επενδύσεις σχετικά με την καθαρή ενέργεια
 8. Βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη – Άνοιγμα θέσεων εργασίας και επιχειρηματικής ανάπτυξης – Βελτιστοποίηση απόδοσης πόρων, νεανικής απασχόλησης, τεχνικής κατάρτισης – Προώθηση ωφέλιμου και βιώσιμου τουρισμού, εργασιακών δικαιωμάτων και ασφαλούς περιβάλλοντος εργασίας
 9. Ανάπτυξη βιώσιμων και ανθεκτικών υποδομών, ανοιχτών σε όλους – Ενίσχυση έρευνας, εγχώριας τεχνολογικής ανάπτυξης, καθολικής πρόσβασης στην πληροφορία, βιώσιμης εκβιομηχάνισης χωρίς αποκλεισμούς
 10. Προώθηση οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής ένταξης – Διασφάλιση ίσων ευκαιριών, εξάλειψη διακρίσεων – Υιοθέτηση φορολογικών και κοινωνικών πολιτικών που προωθούν την ισότητα – Υπευθυνότητα ως προς μεταναστευτική πολιτική – Μείωση κόστους μεταναστευτικών εμβασμάτων
 11. Προσβάσιμα και βιώσιμα συστήματα μεταφορών – Αστικοποίηση χωρίς αποκλεισμούς – Προστασία πολιτισμικής και φυσικής κληρονομιάς – Μείωση επιπτώσεων φυσικών καταστροφών – Ασφαλείς δημόσιοι χώροι – Αποδοτική χρήση πόρων – Ισχυρός εθνικός και περιφερειακός αναπτυξιακός σχεδιασμός
 12. Βιώσιμη διαχείριση και χρήση φυσικών πόρων – Μείωση τροφικών και άλλων απορριμμάτων – Υπεύθυνη διαχείριση χημικών και αποβλήτων – Βιωσιμότητα στις συμβάσεις του Δημοσίου
 13. Ενδυνάμωση αντοχής και προσαρμογής σε φυσικές καταστροφές – Ενσωμάτωση μέτρων για αντιμετώπιση κλιματικής κρίσης – Εφαρμογή της συνθήκης του ΟΗΕ για κλιματική αλλαγή – Ανάπτυξη γνώσης και ικανότητας για την αντιμετώπισή της
 14. Περιορισμός θαλάσσιας ρύπανσης – Προστασία, αποκατάσταση οικοσυστημάτων – Αειφορία αλιείας και μείωση υπεραλίευσης – Στήριξη ψαράδων μικρής κλίμακας – Ελάττωση οξίνισης θαλασσών – Έρευνα και τεχνολογία προς εξυγίανση ωκεανών
 15. Εξάλειψη ερημοποίησης – Τερματισμός αποδάσωσης, αποκατάσταση, συντήρηση δασών – Εξάλειψη λαθροθηρίας, υποδούλωσης ζώων, χωροκατακτητικών ξένων ειδών – Καθολική πρόσβαση στη γενετική πληροφορία
 16. Μείωση βίας σε κάθε επίπεδο – Μάχη κατά διαφθοράς, δωροδοκιών, παραοικονομίας, εμπορίου όπλων, οργανωμένου εγκλήματος – Προστασία παιδιών από βία, κακοποίηση, σωματεμπορία, εκμετάλλευση – Υπεύθυνη και αντιπροσωπευτική λήψη αποφάσεων – Αποτελεσματικότητα και διαφάνεια θεσμικών οργάνων
 17. Ενίσχυση της βιώσιμης διαχείρισης χρεών – Ενδυνάμωση διαθεσιμότητας αξιόπιστων δεδομένων – Ανάπτυξη μέτρων για την πρόοδο – Βελτίωση πολιτικών για αειφόρο ανάπτυξη – Αναπτυξιακή στήριξη με βιώσιμες τεχνολογίες.

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here