Για όσους είμαστε από τον Πειραιά, ξέρουμε ότι το δικαστικό μέγαρο στην οδό Σκουζέ είναι, εδώ και πολλά χρόνια, μη λειτουργικό.

Κάποια στιγμή, το 2015 αποφασίστηκε η μεταφορά των δικαστηρίων στο πρώην κτίριο της Ραλλείου («Σχολής Θηλέων», την προϊστορική εποχή των χωριστών σχολείων, βάσει φύλλου).

Για τη μετατροπή του κτιρίου αυτού είχε μάλιστα γίνει μελέτη του ΕΜΠ και λόγω της χωρητικότητάς του προβλεπόταν ένα μικρό μέρος δικαστικών λειτουργιών να παρέμενε στη Σκουζέ, στο σημερινό κτίριο, το οποίο επίσης θα ανακατασκευαζόταν για τις νέες ανάγκες. Το συνολικό κόστος αυτού του έργου δεν θα ξεπερνούσε τα 30 εκατομμύρια, εκ των οποίων τα 25 αφορούσαν τις εργασίες στο κτίριο της πρώην Ραλλείου.

Μετά τις εκλογές του 2019, άλλαξαν και οι προδιαγραφές. Προϋπόθεση τέθηκε η στέγαση σε ενιαίο χώρο, αν και απόσταση μεγάρου επί της Σκουζέ και Ραλλείου είναι σκάρτα 200 μέτρα. Βάσει των νέων προδιαγραφών, το ΤΕΕ θεώρησε ως καταλληλότερο χώρο το κτίριο του υπουργείου Οικονομικών στο λιμάνι του Πειραιά, όμως τότε τέθηκε νέα προδιαγραφή συνολικής χωρητικότητας, την οποίο πληροί μόνο το παλιό καπνεργοστάσιο Κεράνη.

Αυτό όμως το κτίριο έχει και μια «μικρή» ιστορία να το ακολουθεί. Κατασχέθηκε και βγήκε σε πλειστηριασμό λόγω χρεών  18 εκ. ευρώ του ιδιοκτήτη προς τα ασφαλιστικά ταμεία, προς το δημόσιο δηλαδή. Τελικά πουλήθηκε σε τιμή λίγο πάνω από 4 εκατ. σε εταιρεία που ανήκει στο Μετοχικό Ταμείο των Απομάχων του Ισραηλινού Στρατού.

Το τελευταίο επιχείρησε να το πουλήσει χωρίς αποτέλεσμα, και σήμερα το Ελληνικό Δημόσιο, το αγοράζει με μειοδοτικό διαγωνισμό ο οποίος έληξε στα 79 εκατ. ευρώ με την προϋπόθεση να παραδοθεί έτοιμο για χρήση. Το κόστος ανακατασκευής βάσει των τετραγωνικών του κτιρίου και των τιμών στην αγορά θα κυμανθεί γύρω στα 45 εκ, ευρώ.

Έχουμε και λέμε λοιπόν, τις ακόλουθες λύσεις για τη στέγαση των δικαστηρίων Πειραιά:

1η Λύση          Ανακατασκευή «Ραλλείου» και μεγάρου Σκουζέ

Κόστος για το δημόσιο 26 εκ. (30 εκ. η ανακατασκευή των κτιρίων μείον 4 εκ. που εισπράχθηκαν από το fund).

2η Λύση          Μη πώληση  «Κεράνη» στο παρελθόν και ανακατασκευή από το δημόσιο απ’ ευθείας.

Κόστος για το δημόσιο 49 εκ. ( 4 εκ. από τη μη είσπραξη από το ισραηλινό fund συν επιπλέον 45 εκ. κόστος ανακατασκευής).

3η Λύση           Πώληση «Κεράνη» στο παρελθόν και επαναγορά στο παρόν του κτιρίου, έτοιμου για χρήση.

Κόστος για το δημόσιο 75 εκ. (79 εκ. από το μειοδοτικό διαγωνισμό μείον 4 εκ. που εισπράχθηκαν από τους ισραηλινούς).

Σε ποια λύση θα πήγαινε μια μπανανία; Μα εκεί που πηγαίνει η δική μας.

Όχι στην φτηνή πρώτη λύση γιατί θα περπατήσουν και μερικοί κλητήρες κανά χιλιόμετρο την ημέρα.

Ούτε στη δεύτερη που εξασφαλίζει μεγαλύτερους χώρους, γιατί αυτή προϋποθέτει σχεδιασμό και πλάνο.

Αλλά στην τρίτη και πιο ακριβή όπου κερδισμένο είναι το ισραηλινό fund (και καλά κάνει από την πλευρά του) σε βάρος των Ελλήνων φορολογουμένων, των πολιτών της αγαπημένης μας BANANA REPUBLIC.

Ερώτηση κρίσεως: Στη Μπουργκίνα Φάσο συμβαίνουν παρόμοια;

 

4.2.2022

Homo Economicus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here