Ο δημοσιογράφος Σάκο επισκεφθηκε την Παλαιστίνη στις αρχές της δεκαετίας του ’90 και πέρασε δύο μήνες στην περιοχή προσπαθώντας να καταλάβει την κατάσταση που επικρατούσε και τις συνθήκες στις οποίες ζούσαν οι Παλαιστίνιοι. Όταν γύρισε στις ΗΠΑ, δημιούργησε αυτό το κόμικ ως μια ανταπόκριση από εμπόλεμη ζώνη, που δεν υπολείπεται σε τίποτα από ένα τηλεοπτικό ρεπορτάζ.
Τα πρόσωπα των ανθρώπων είναι άγρια, όπως η ζωή την οποία καλούνται να ζήσουν. Βλέπουμε όλες τις εκδοχές της ζωής εκεί: την καθημερινή απαγόρευση κυκλοφορίας, τα πρόχειρα σπίτια, τις φυλακές και την αντιμετώπιση των Παλαιστινίων από το κράτος του Ισραήλ. Ο δημιουργός δεν παραλείπει να δείξει και την οπτική των Ισραηλινών. Όπως καταλήγει ο ίδιος στον πρόλογό του:

«Ο παλαιστινιακός λαός κι ο λαός του Ισραήλ θα συνεχίσουν να σκοτώνουν ο ένας τον άλλον με χαμηλής έντασης συγκρούσεις ή αντίθετα με καταστροφική βία -με βομβιστές αυτοκτονίας ή με πυροβολισμούς από σύγχρονα ελικόπτερα και βομβαρδιστικά αεροπλάνα-, ώσπου αυτό το κεντρικό γεγονός -η ισραηλινή κατοχή- να θεωρηθεί ζήτημα του Διεθνούς Δικαίου και βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here