Coin of one russian rouble at paper currency various banknotes background.

Οι δυτικοί θα συνέλθουν από το σοκ, θα γίνουν πιο αποφασιστικοί και τα οικονομικά μέτρα θα αρχίσουν να δαγκώνουν”.

Με την ανωτέρω φράση ολοκληρώναμε το άρθρο για το επιτελικό σχέδιο της Ρωσίας. Τώρα δύο εβδομάδες αργότερα, πως έχουν εξελιχθεί τα πράγματα στον οικονομικό τομέα;

Στο εν λόγω πεδίο λοιπόν, εν τάχει, έχουμε:

 • Οικονομικά μέτρα πρωτόγνωρα από πλευράς των δυτικών. Σε αριθμούς είναι σχεδόν διπλάσια από το μέγιστο αριθμό που έχει επιβληθεί ποτέ σε κράτος. Από τις 22 Φεβρουαρίου οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει 2.778 νέες κυρώσεις με τον συνολικό αριθμό, μαζί με εκείνες που ίσχυαν πριν τον πόλεμο, να ανεβαίνει στις 5.532, έναντι 2.754 που αντιμετωπίζει το Ιράν.
 • Πρωτοφανές, είναι και το γεγονός του «παγώματος» των περιουσιακών στοιχείων της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στις ΗΠΑ και ΕΕ. Αυτό σημαίνει ότι με όρους «δυτικούς» πτωχεύει η Ρωσία καθώς δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει το δημόσιο χρέος της, αλλά και το ιδιωτικό τους οι ενεργειακοί κολοσσοί της χώρας.
 • Κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, επί της ουσίας, και αποκλεισμός των Ρωσικών τραπεζών από χρηματοπιστωτικά συστήματα όπως το SWIFT και οι διεκπεραίωση των κινήσεων των πιστωτικών καρτών ιδρυμάτων όπως η VISA και η MASTERCARD.
 • Επίσης μια σειρά μεγάλων δυτικών εταιριών εγκαταλείπουν τη Ρωσία, και δεν δραστηριοποιούνται πλέον σε αυτήν.
 • Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, το ρούβλι έχει κατρακυλήσει.

Αλλά κάπου εδώ τελειώνουν και τα «καλά» νέα για ΗΠΑ, ΕΕ, Ιαπωνία και τις υπόλοιπες δυτικές χώρες μικρού βεληνεκούς (Βρετανία, Αυστραλία, Καναδά, Ν. Ζηλανδία) που ως συνήθως έχουν αναλάβει το cheerleading. Και αυτό, για τους ακόλουθους λόγους:

 • Τα υπόλοιπα κράτη του πλανήτη δεν έχουν καμία όρεξη να παίξουν στο γήπεδο των δυτικών. Κίνα, Ινδία, Πακιστάν, όλη η ΝΑ Ασία, όλη η Κεντρική Ασία, οι Αραβικές χώρες (μοναρχίες και μη), όλες οι Αφρικανικές χώρες, όλες οι Λατινοαμερικανικές, το Ισραήλ, το Ιράν, η Σερβία, ακόμα και η νατοϊκή Τουρκία δεν συμμετέχουν στις κυρώσεις.
 • Όλα αυτά τα κράτη έχουν τους ιδιαίτερους λόγους το καθένα. Όμως, όλα δεν ξεχνούν ότι τον ασκό του Αιόλου τον άνοιξε η Δύση με τις απαράδεκτες ενέργειες στην πρώην Γιουγκοσλαβία, ειδικά με την de facto ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, τη Γρενάδα, το Βιετνάμ, την αποδοχή της εισβολής στην Κύπρο παρότι εν γνώσει τους εκ των προτέρων κλπ.
 • Επίσης έχουν μάτια και βλέπουν ότι οι δυτικοί θα πολεμήσουν μέχρι τον τελευταίο … Ουκρανό, οπότε τίποτα δεν διασφαλίζει η πρόσδεση στο άρμα τους. Έχουν άλλωστε πρόσφατες τις δυτικές πιρουέτες 180 μοιρών με τις οποίες αφέθηκαν «βορρά τοις κυσί» οι «μετανοήσαντες» Σαντάμ Χουσεϊν, Μουμπάρακ, Μόρσι, Καντάφι. Δεν θα τους είναι καθόλου ευχάριστο να βρεθούν στην ίδια, μακρά, λίστα ωμών επεμβάσεων ρίχνοντας νερό στο δυτικό μύλο.
 • Η Ρωσία έχει ελάχιστο εξωτερικό χρέος, περί τα 41 δις δολάρια, που αντιπροσωπεύει το 3% του ΑΕΠ της ομοσπονδίας. Έχει επίσης κρατικό επενδυτικό ταμείο αξίας 200 δις δολαρίων και η κεντρική τράπεζα της αποθεματικά άνω των 500 δις δολαρίων. Άρα κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι η Ρωσία είναι προς πτώχευση παρά μόνο αν της .. κλέψουν (πάγωμα το λέμε τώρα) την περιουσία.
 • Αυτό το τελευταίο είναι και μία εγκαιροφλεγής βόμβα που η υπέρμετρη αλαζονεία των ΗΠΑ έβαλε στο θεμέλιο λίθο της κυριαρχίας της, το δολάριο. Ποιος θα το εμπιστευτεί αν οι ΗΠΑ, ανάλογα με τα συμφέροντα τους, μπορούν να «παγώνουν» εν μία νυκτί τα περιουσιακά στοιχεία όποιου κράτους θεωρήσουν εχθρό τους; Για ποιο λόγο η Κίνα για παράδειγμα που έχει περιουσιακά στοιχεία άνω των 3 τρις σε δολάρια να μην προσπαθήσει να καταστήσει του γουάν (ρενμίνμπι η επίσημη ονομασία του) εναλλακτικό αποθεματικό νόμισμα και για ποιο λόγο να μην την ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες αναδυόμενες οικονομίες; Να μην ξεχνάμε ότι η Κίνα έχει διακηρυγμένο διττό στόχο την οικονομική συνεργασία με όλες τις χώρες και ταυτόχρονα καμία διάθεση επέμβασης στην εσωτερική πολιτική τους ζωή.
 • Ακούει κάποιος τα ονόματα των δυτικών εταιριών που φεύγουν από τη Ρωσία και όντως είναι πασίγνωστα. Αλλά αν μπει το μυαλό σε λειτουργία τι διαπιστώνει;
 • Εταιρίες πετρελαιοειδών που μάλλον αυτές έχουν ανάγκη τα υπό αξιοποίηση τα ρωσικά κοιτάσματα πετρελαίου και αερίου.
 • Τεχνολογικές εταιρίες που άμεσα και με χαμηλότερο κόστος μπορούν να υποκατασταθούν από κινεζικές και ινδικές εταιρίες.
 • Εταιρίες καταναλωτικών ειδών, αλλά μάλλον δεν θα γίνουν διαδηλώσεις στην Κόκκινη Πλατεία γιατί δεν θα υπάρχουν Pampers αλλά μόνο Bejoyie.
 • Εταιρίες χονδρικής και λιανικής ένδυσης / υπόδησης με γραμμές όμως παραγωγής οι περισσότερες στη Ρωσία. Και όπως είναι φυσικό, δεν μπορούν να «ξηλώσουν» τα εργοστάσια και να φύγουν.
 • Εταιρίες junk food. Όποιος δεν καταλαβαίνει ότι καλό κάνουν στη Ρωσία που φεύγουν, ας μην συνεχίσει το διάβασμα του υπόλοιπου άρθρου
 • Χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και συστήματα. Εδώ θα έχει η Ρωσία ζόρια, αλλά η Κίνα με τα συστήματά της, και δευτερευόντως η Ινδία και η Τουρκία θα βοηθήσουν. Επίσης όσα περισσότερα και αυστηρότερα τα μέτρα, όσο μεγαλύτερη η αποκοπή της Ρωσίας από το δυτικό χρηματοπιστωτικό σύστημα, τόσο … λιγότερο θα έχει ανάγκη η Ρωσία τα συστήματα αυτά.
 • Τέλος η μεγάλη πτώση της ισοτιμίας του ρουβλιού έχει και όρια στη σπουδαιότητά της και σε σημαντικό βαθμό είναι άνευ αντικειμένου.
 • Το ρούβλι είναι το «εσωτερικό» νόμισμα της Ρωσίας, και οι τιμές (τόσο για τους καταναλωτές, όσο και για τις επιχειρήσεις) θα αυξηθούν σε ρούβλια μόνο για τα εισαγόμενα είδη και υλικά. Αλλά αφού οι δυτικές  εξαγωγές προς Ρωσία έχουν ουσιαστικά παγώσει … γιατί ακριβώς μιλάμε;
 • Το «εξωτερικό» νόμισμα της Ρωσίας είναι το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Οι τιμές τους έχουν εκτοξευθεί, σε δολάρια και ευρώ. Άρα οι εξαγωγές της Ρωσίας έχουν τριπλασιαστεί σε «σκληρό» νόμισμα και πενταπλασιαστεί σε ρούβλια, με τα οποία ρούβλια στηρίζει την εσωτερική της αγορά. Δεν μοιάζει και τόσο άσχημο.

Συμπερασματικά, η Δύση πήρε όλα τα «σκληρά» οικονομικά μέτρα σε βάρος της Ρωσίας εμπροσθοβαρώς για να την αιφνιδιάσει και να την πλήξει κεραυνοβόλα. Μάλλον λάθος στρατηγική ακολούθησε καθώς φάνηκε ότι το καθεστώς Πούτιν ήταν προετοιμασμένο για τα χειρότερα, και κυρίως η δυτικές χώρες δεν προέβλεψαν την (μη) αντίδραση της υπόλοιπης υφηλίου. Προφανώς και η «μάχη» στο οικονομικό επίπεδο μόλις ξεκίνησε και η έκβαση είναι αμφίρροπη, πάντως το blitzkrieg απέτυχε. Ακολουθεί trench warfare.

 

ΥΓ1. Το ότι η ΕΕ θεωρεί ως κυρώσεις την κατάσχεση 2-3 yachts Ρώσων ολιγαρχών και ότι οι ίδιοι και οι κυρίες τους δεν θα τζογάρουν στο Μονακό και δεν θα ψωνίζουν στα Ματογιάννια δείχνει το επίπεδο της ευρωπαϊκής νομενκλατούρας.

ΥΓ2. Το ότι η κυβέρνηση της Aυτής Mεγαλειότητας ασχολήθηκε εντόνως με το να πουλήσει ο γνωστός Ρώσος ολιγάρχης την γνωστή ομάδα του νοτιοδυτικού Λονδίνου, δείχνει το επίπεδο των Tories του πρωθυπουργού με την κόμμωση σφουγγαρίστρα.

 

 

Homo Politica

11/3/2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here