Κι ενώ οι αποκαλύψεις της εφημερίδας Documento για μισό δισεκατομμύριο ευρώ που χαρίστηκε σε 4 εφοπλιστές δεν ιδρώνουν το αυτί κανενός από τα κυβερνητικά στελέχη κι ενώ δεν απασχολούν τους τίτλους κανενός συστημικού μέσου μαζικής ενημέρωσης, έρχεται η κυβέρνηση με το νέο πτωχευτικό νομοσχέδιο που -τι ειρωνεία- το ονομάζει “δεύτερης ευκαιρίας” για να καταργήσει πλήρως την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Ναι φίλοι μου. Διότι εάν είναι να χρωστάς, το πιο συμφέρον είναι να χρωστάς πολλά, big time. Έτσι λοιπόν με το νέο αυτό Νομοσχέδιο η κυβέρνηση τόλμησε κάτι, που ούτε το ΔΝΤ δεν είχε τολμήσει, να βάλει στο τραπέζι την πτώχευση των νοικοκυριών  και των φυσικών προσώπων. Του μπαρμπα- Μήτσου, της κυρα Κατίνας βρε. Αφού λοιπόν όλοι μας μαζί σώσαμε τις πτωχευμένες τράπεζες, τις ανακεφαλαιοποιήσαμε πολλάκις, τις χαϊδέψαμε και τις κάναμε γούτσου – γούτσου, τώρα ήρθε η ώρα οι τράπεζες αυτές να μας κουνήσουν την δαχτύλα τους. Ήρθε η ώρα να χτυπήσουν την πλάτη ξανά στους εφοπλιστές-μπαταχτσήδες και να επιστρέψουν σε εμάς και να απευθυνθούν σε κάθε οφειλέτη και να του πάρουν το σπίτι, την πρώτη κατοικία του, όλη του την περιουσία ακόμα και τα μελλοντικά του εισοδήματα.

Και άκου τώρα το αστείο. Το λένε Νομοσχέδιο δεύτερης ευκαιρίας. Δεύτερης ευκαιρίας να πτωχεύσεις μάλλον, για όσους δεν το κατάφεραν κατά τη διάρκεια της χρεωκοπίας του κράτους.

Ακόμα και ένας πολίτης που εισοδηματικά ανήκει στις ευάλωτες κατηγορίες, ακόμα και ένα  ευάλωτο νοικοκυριό, αφού χάσει το σπίτι του, του δίνεται η δυνατότητα να το νοικιάσει βρε. Αλλά πώς; Καταβάλλοντας ενοίκιο για 12 έτη. Και μάντεψε: αν μέσα σ’ αυτά τα 12 έτη καθυστερήσει παραπάνω από 3 ενοίκια, τσακ έξωση. Αν θέλει δε να ξαναγοράσει το σπίτι του -σπιτάκι του; Χμμ… θα πρέπει να έχει συνολικά καταβάλει τις μηνιαίες δόσεις που πλήρωνε μέχρι να «κοκκινίσει» το δάνειο, τα μισθώματα 12 ετών και την εμπορική αξία του ακινήτου στο τέλος της δωδεκαετίας. Εννοείται βέβαια ότι τα ενοίκια των 12 ετών δεν αφαιρούνται από τα χρωστούμενα. Καλό; Ευκαιριάρα;

Τι γίνεται με άλλα λόγια με αυτόν τον πτωχευτικό νόμο ; Χάνεται ΟΛΗ Η ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ του οφειλέτη, αλλά ΚΑΙ των μελλοντικών του εισοδημάτων. Γιατί να πούμε και το πιο ωραίο από όλα; Σύμφωνα με το νέο πτωχευτικό, οι εύλογες δαπάνες διαβίωσης του πτωχευμένου πολίτη ορίζονται περί τα 611 ευρώ το μήνα. Έτσι, ό,τι παραπάνω από αυτό το ποσό αποκτήσει ο πτωχευμένος πολίτης μετά την κήρυξη της πτώχευσης θα πηγαίνει προς ικανοποίηση των πιστωτών.

Οι διατάξεις του νέου αυτού πτωχευτικού κώδικα είναι λίγο αντισυνταγματικούλες. Κι αυτό γιατί για πρώτη φορά δημιουργείται συνθήκη ΟΛΙΚΗΣ απώλειας της ιδιωτικής περιουσίας επομένως παραβιάζεται η συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.  Ξεκάθαρα υπάρχει ζήτημα της διάκρισης των πιστωτών κάτι το οποίο παραβιάζει την αρχή της ισότητας. Τέλος, η κυριότητα του ακινήτου ενός πολίτη πλέον μεταβιβάζεται σε ιδιωτικό φορέα και έτσι παραβιάζεται η Συνταγματική διάταξη σύμφωνα με την οποία το κράτος μεριμνά για την παροχή στέγης στον πλέον ευάλωτο.

Τολμούν να μιλούν μάλιστα, δια στόματος Υπουργού Οικονομικών, για “ολιστική παρέμβαση του ιδιωτικού χρέους” όταν όλοι βλέπουμε ότι πρόκειται για μια ολοκληρωτική αρπαγή της ιδιωτικής περιουσίας. Ενώ λοιπόν σε αυτό εδώ το κράτος στο οποίο ζούμε όλοι έχει πτωχεύσει η οικονομία του εδώ και δέκα χρόνια, έχουν πτωχεύσει οι τράπεζές του αλλά αντί να φαληρίσουν όμορφα και νεοφιλελεύθερα, ανακεφαλαιοποιήθηκαν, έχουν πτωχεύσει πολιτικά κόμματα αλλά -κλάιν- αλλάζουν ΑΦΜ, ή γίνονται κυβέρνηση και καθαρίζουν, τώρα δύο χρόνια μετά τη ρύθμιση του κρατικού χρέους και της ανάκαμψης της οικονομίας, ΤΩΡΑ εν μέσω ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ, πτωχεύουν και τα φυσικά πρόσωπα. Άνθρωποι που λόγω της πανδημίας είδαν τους μισθούς να μειώνονται ή τις επιχειρήσεις τους να μαράζουν, θα χάσουν τα σπίτια τους έτσι, τόσο απλά. Τονίζεται ότι όταν λέμε “θα χάσουν τα σπίτια τους” δεν μιλούμε για το 1 από τα 32, αλλά για την πρώτη και σε πολλές περιπτώσεις ΜΟΝΑΔΙΚΗ τους κατοικία.

Το θέμα μάλιστα είναι ότι σε όλο αυτό ΟΛΗ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ είναι απέναντι. Μαζί με την κυβέρνηση είναι μόνο τα ΜΜΕ και οι Τράπεζες. Και τους φτάνουν.

«Με αυτό το νομοσχέδιο τελειώνει οριστικά η προστασία της πρώτης κατοικίας. Το μήνυμα που δίνεται στα νοικοκυριά που άντεξαν στην κρίση είναι ότι η μόνη λύση τους είναι η πτώχευση. Καθίσταται ακόμη πιο περιορισμένη έως κενή περιεχομένου η προστασία της πρώτης κατοικίας», Ολομέλεια Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας

«Δεν παίρνετε κανένα μετρό προστασίας της πρώτης κατοικίας». ΓΣΕΒΕΕ

«Είναι υποκρισία  να μιλάμε για προστασία πρώτης κατοικίας από τον νέο πτωχευτικό κώδικα». ΕΚΠΟΙΖΩ

Η ΕΣΕΕ(Ένωση Εμπόρων) προειδοποίησε ότι ο νέος κώδικας μπορεί να ανοίξει το δρόμο σε μαζικές πτωχεύσεις, μιλώντας για «δεύτερη ευκαιρία της πτώχευσης, παρά για δεύτερη ευκαιρία του πτωχού».

«Αν ψηφιστεί ο νόμος όπως είναι, μπαίνει ταφόπλακα σε δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις», Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών

Η Ένωση Προστασίας Δανειοληπτών εξέφρασε το φόβο της πώς θα υπάρξει ανεξέλεγκτη εξάπλωση των πτωχεύσεων καταγγέλλοντας πως μπαίνει η θηλιά της υπερχρέωσης στο λαιμό των πιο ευάλωτων.

Η Ομοσπονδία  Βιοτεχνικών Σωματείων Αττικής έκανε λόγο για έμμεσο εκβιασμό, που οδηγεί πολίτες σε πλειστηριασμούς και δέσμευση μέρους εισοδήματός τους.

«Εξαιρετικά δυσμενές τοπίο για τους εργαζόμενους.» ΓΣΕΕ

Έχω και κάτι ασημικά της γιαγιάς άθικτα και 2 νεφρά σε άριστη κατάσταση. Τι διαγράφω;

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here