Η κοινωνία χρειάζεται να σταθεί αρωγός στην κοπέλα που υπέστη τη βίαιη συμπεριφορά του συγκεκριμένου ανθρώπου, με όλες τις δυνάμεις της δείχνοντας την αλληλεγγύη της στο θύμα.

Είναι γεγονός ότι πρόκειται για περιστατικά, που όλο και περισσότερο, λαμβάνουν επικίνδυνες διαστάσεις, ενώ φαίνεται, δυστυχώς, να πολλαπλασιάζονται γεωμετρικά, ειδικά την περίοδο της πανδημίας.

Χρειάζεται όμως η ίδια η κοινωνία μέσα από τις οργανωμένες της δομές, τους θεσμούς της, όπως είναι ο δήμος, τα σχολεία, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι με ένα καθολικό και ολιστικό τρόπο, να μην επιτρέψει να ξανασυμβούν στην πόλη μας ανάλογα φαινόμενα.

Το πρόβλημα ωστόσο, δεν είναι προσωπικό, δεν έχει δηλαδή να κάνει με τις σχέσεις και τα προβλήματα που είχαν τα δύο συγκεκριμένα πρόσωπα μεταξύ τους, αλλά έχει εμφανώς ευρύτερες κοινωνικές διαστάσεις. Πίσω από την συγκεκριμένη πράξη βίας, κρύβεται μια ολόκληρη αντίληψη για το τί είναι η γυναίκα σήμερα, πώς δηλαδή μαθαίνουμε να αντιμετωπίζουμε το διαφορετικό φύλο καθημερινά στις σχέσεις μας, ποιος είναι εν τέλει ο ρόλος της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία; Εάν σε αυτό το ζήτημα δεν επιχειρηθεί να δοθεί πειστικά μια απάντηση, τότε δεν θα έχουμε κάνει τίποτα ουσιαστικό, όπως δεν έγινε τίποτα για άλλα φαινόμενα, όπως φαινόμενα βίας στα σχολεία. Βέβαια, η στάση εκ μέρους του δήμου και του δημάρχου που προσκαλεί τους κατοίκους της πόλης για μαθήματα αυτοάμυνας προορισμένα ειδικά για γυναίκες, προκειμένου, εάν τυχόν παραστεί η ανάγκη, να αντιμετωπίσουν μια δύσκολη κατάσταση, μόνο στα όρια των ταινιών του Θ.Β., μπορεί να ενταχθεί.

Από την άλλη, ούτε η χειροδικία σε μια τέτοια περίπτωση είναι λύση στο φαινόμενο, καθώς η κοινωνία από την περίοδο του διαφωτισμού έχει εντάξει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων  την αυστηρή ποινική διαδικασία.

Η καταδίκη και η συντεταγμένη αντιμετώπιση μιας κοινωνίας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα έμφυλης βίας είναι να αναγνωριστεί το πρόβλημα της γυναικοκτονίας σε όλες του τις διαστάσεις και βέβαια, ως κοινωνία να μην βάλουμε το κεφάλι μας στην άμμο δείχνοντας τι συμβαίνει στους δίπλα, ούτε για λόγους εντυπωσιασμού και πολιτικής εκμετάλλευσης του γεγονότος να αφήσουμε να ενθαρρύνονται ιδιωτικές σχολές αυτοάμυνας για να αποκτήσουν μεγαλύτερη πελατεία.

Dr. Στάθης Κουτρουβιδης

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here