Θα μπορούσε να υπάρξει από την Ελλάδα μία στρατηγική προσέγγιση της ρωσικής εισβολής,  τέτοιας λογικής ώστε να δείξουμε στη διεθνή κοινότητα και στους εμπολέμους το ιδιαίτερο βάρος της Ελλάδας στην προάσπιση της ειρήνης.

  1. Να “πνίξει” την Ουκρανία στην ανθρωπιστική βοήθεια, καταδικάζοντας ταυτόχρονα την εισβολή της Ρωσίας αλλά αποφεύγοντας την αποστολή επιθετικών όπλων.
  2. Να αναλάβει ενεργό ρόλο στην δημιουργία ζωνών ασφαλείας και ανθρωπιστικών διαδρόμων γύρω από πόλεις όπως η Μαριούπολη και η Οδησσός με μεγάλους Ελληνικούς πληθυσμούς.
  3. Να πετάξει με ειδικό αεροπλάνο σε ειρηνευτική αποστολή (ας την ονόμαζαν”Ίκαρος της Ειρήνης”) στο Κίεβο και στη Μόσχα ή αν δεν ήταν αυτό εφικτό, σε κάποια γειτονική και στις δύο χώρες πρωτεύουσα (π.χ. Μινσκ) η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ή ο Πρωθυπουργός με τους 4-5 εν ζωή πρώην πρωθυπουργούς, για ειρηνευτική διαμεσολάβηση.
  4. Να καλέσει σύσκεψη των εμπολέμων σε τόπους τεράστιου συμβολισμού όπως οι Δελφοί ή η Ολυμπία.

Αλλά όχι. Τίποτα από αυτά δεν σκέφθηκε η κυβέρνηση. Μόνο να ντυθεί … στρατηγός Πάτον σκέφθηκε.

Και επειδή το κενό πάντα καλύπτεται, ειρηνοποιός ντύθηκε … η Τουρκία. Η χώρα της εισβολής και κατοχής τμήματος της Κύπρου, τμήματος της Συρίας, καθώς και της καταδυνάστευσης των Κούρδων μεταμφιέζεται σε λευκή περιστερά με τη σύνοδο της Αττάλειας και τις συνολικές διπλωματικές της κινήσεις.

Κερασάκι στην τούρτα, η Ουκρανία ευχαριστεί την Τουρκία θερμά και καθημερινά, και η Ρωσία την θεωρεί έντιμο διαμεσολαβητή.

Όσο για την Ελλάδα, η Ουκρανία μας υποτιμά μαζί με σύσσωμο το ΝΑΤΟ ότι δεν κάνουμε αρκετά (ίσως … παγκόσμιο πόλεμο), και η Ρωσία μας έχει στην πρώτη γραμμή των εχθρών της.

Το λες και διπλωματικό Βατερλό. Αλλά τι να περιμένεις όταν αδιαπραγματεύτη  προτεραιότητα αποτελεί η επιλογή του τόπου διαμονής τα τριήμερα – τετραήμερα που προσφέρει άφθονα το ορθόδοξο εορτολόγιο.

ΥΓ Χαράς ευαγγέλια! Του … Ευαγγελισμού πέφτει Παρασκευή. Να ετοιμάζουν βαλιτσες στο Μαξίμου.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here