Δεν μπορούμε να μιλήσουμε για την ανακύκλωση, αν πρώτα δε  μιλήσουμε για την επανάχρηση.

Σύντομη ιστορική αναδρομή

Στα χωριά, μέχρι και πολλά χρόνια μετά τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, σκουπίδια δεν υπήρχαν.

Τα υπολείμματα του καθημερινού τραπεζιού δίνονταν τροφή στα οικόσιτα ζώα. Ρούχα, παπούτσια, κλινοσκεπάσματα, μαντανίες, βελέντζες, τσόλια,  χρησιμοποιούνταν μέχρις πλήρους  διάλυσης. Από τα κουρέλια φτιάχνονταν οι κουρελούδες. Τα μέταλλα παραήταν πολύτιμα για να μη χρησιμοποιηθούν ξανά και ξανά και μάλιστα με τρόπους, που θα εξέπλητταν το σημερινό νεοέλληνα. Τα ξύλα σε όλες τους τις  μορφές, από οικοδομικά υλικά και εργαλεία στην αγροτική ζωή μέχρις έπιπλα και σκεύη, εξαντλούσαν κάθε δυνατό τρόπο μετασκευής και επαναχρησιμοποίησης, πριν να καταλήξουν στο τζάκι. Το πιο εξευγενισμένο χαρτί αντικαθιστούσε το χαρτί τουαλέτας. Τα γυάλινα μπουκάλια χρησιμοποιούνταν μέχρις τελικής θραύσεως. Πλαστικά πολλά δεν υπήρχαν, αλλά κι όσα απ’ αυτά βρίσκονταν, πάντα θα είχαν μια δεύτερη και τρίτη ευκαιρία στη ζωή τους. Και ούτω καθ’ εξής.

Μιλάμε βέβαια για μικρές κοινωνίες και για οικιακές οικονομίες , που ήταν σε μεγάλο βαθμό αυτάρκεις. Για αγροτικούς πληθυσμούς φτωχούς, όπου η αντίληψη τους περί κατανάλωσης απείχε πολύ από τη δική μας και όπου η έννοια της υπερκατανάλωσης και της αντιμετώπισης των περισσευμάτων ως απορριμμάτων, δεν είχε ακόμη εμφανισθεί. Ήταν κοινωνίες που ζούσαν σε πολύ μεγάλο βαθμό μέσα στη φύση και μέσω της φύσης. Ήταν, έτσι, υποχρεωμένες να την υπολογίζουν και να τη σέβονται. Και δεν τη ρύπαιναν. Η επανάχρηση, η ανακατασκευή, η μετασκευή/επισκευή, το μπάλωμα ήταν συστατικά στοιχεία της κουλτούρας του κόσμου και οι δεξιότητες που απαιτούνταν περνούσαν αβίαστα από γενιά σε γενιά και ενσωματώνονταν στο κοινωνικό DNA. Και (αυτό να το συζητήσουμε) ίσως μέσα στη φτώχια τους και στην έλλειψη ανέσεων, να ήταν πιο ευχαριστημένοι από τη ζωή και πιο ευτυχισμένοι από το σύγχρονο Έλληνα.

Μέσα σε κάτι περισσότερο από μισό αιώνα περάσαμε στην ακριβώς αντίθετη κοσμοθεώρηση. Της μετατροπής της κατανάλωσης από μέσο επιβίωσης/διαβίωσης σε μέσο κοινωνικής επιβεβαίωσης, κοινωνικής ανάδειξης και ανύψωσης του προσωπικού “image”. Μεγαλύτερο σπίτι, καινούργιο αυτοκίνητο, διακοποδάνεια, ρούχα φανταχτερά, τηλεόραση με διαστάσεις τοιχοποιϊας, ψυγείο που να βγάζει τριμμένο πάγο, κουζίνα και φούρνο μικροκυμάτων σούπερ-ντούπερ, καφετιέρα που να δουλεύει με wi-fi,  έπιπλα επώνυμα, και κινητό 27ης γενιάς. Διαμορφώσαμε μια αντίληψη άκρατου καταναλωτισμού και αδιάφορης στάσης προς την αλόγιστη χρήση/κατασπατάληση  των φυσικών πόρων, που απαιτούνται για όλα αυτά.

Φυσικό λοιπόν ήταν να οδηγηθούμε σε καταστάσεις κρίσης.

Η οικολογική ισορροπία στον πλανήτη διαταράχθηκε, το κλίμα αλλάζει, οι ωκεανοί γεμίζουν με πλαστικά και αδειάζουν από ψάρια, το έδαφος παραφουσκώνεται με τοξίνες και φυτοφάρμακα, ο αέρας στις μεγαλουπόλεις δεν είναι πάντα αναπνεύσιμος.

Και παντού χωματερές. Πετάμε και θάβουμε ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια. Πετάμε ανεπεξέργαστα τα οικιακά απορρίμματα, στέλνουμε στη χωματερή τα κλαδέματα και τα πράσινα, μισοδιαλέγουμε και ψευτοανακυκλώνουμε τις συσκευασίες. Απορρίπτουμε ανενδοίαστα και όπου να’ ναι τα μπάζα, τα σπασμένα έπιπλα, τα στρώματα, τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές. Πετάμε στα σκουπίδια τις μπαταρίες, τις λάμπες με υδράργυρο, τα χρησιμοποιημένα λάδια και τα λάστιχα των αυτοκινήτων.

Και δε μας νοιάζει γι αυτό. Θεωρούμε πως η ευθύνη για τη διαχείριση των απορριμμάτων (που εμείς οι ίδιοι δημιουργούμε) ανήκει πάντα σε άλλους. Στο Δήμο, στην Περιφέρεια, στο Υπουργείο, στη Γενική Διακυβέρνηση της χώρας, στα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Και δε σκεφτόμαστε καθόλου το ότι, τα απορρίμματα παράγονται, επειδή εμείς οι ίδιοι τα δημιουργούμε! Μαζί πάντα με τους μεγάλους ρυπαντές, τις μεταποιητικές μονάδες, τις βιομηχανίες, τα ορυχεία, τη ΔΕΗ, τους πετρελαιάδες, τις οργανωμένες και γεμάτες φυτοφάρμακα αγροτικές καλλιέργειες, τους, τους, τους…

Εκτός λοιπόν από τους μεγάλους παραγωγούς απορριμμάτων και αντίστοιχα μεγάλους ρυπαντές, ας μην ξεχνάμε πως παραγωγός απορριμμάτων είναι και το κάθε νοικοκυριό, καφετέρια, ταβέρνα, βιοτεχνία, μικροεπιχείρηση. Το κάθε σχολείο, νοσοκομείο, Δημόσια Υπηρεσία, στρατόπεδο.

Εμάς, που με τον ένα ή τον άλλο βαθμό εμπλεκόμαστε στα αυτοδιοικητικά, είτε ως εργαζόμενοι στους ΟΤΑ, είτε ως αιρετοί, είτε απλώς ως ενεργοί πολίτες, αυτό είναι ένα από τα ερωτήματα που μάς απασχολούν.

Ποιός είναι ο βαθμός της ευθύνης του καθενός στην επίλυση του προβλήματος της σωστής, ορθολογικής, αποτελεσματικής, οικονομικής και οικολογικής διαχείρισης των απορριμμάτων. Πώς (στο μέτρο που μας αναλογεί) θα εξετάσουμε και θα αξιοποιήσουμε τις δυνατότητες που μας παρέχει το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο. Πώς θα αναζητήσουμε χρηματοδοτήσεις, πώς θα ψάξουμε για τεχνογνωσία και πώς θα εφαρμόσουμε στους Δήμους και στις Περιφέρειες τις δοκιμασμένες καλές πρακτικές.

Αυτά όμως αφορούν αντικείμενο άλλου σημειώματος.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here