Από την συνάντηση του Υπ.Εσ. με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμο τον Ιούνιο 2020 (ypes.gr)

Tα κοιμητήρια με όλα τα έσοδα και υποχρεώσεις περνούν από τους Δήμους στις Μητροπόλεις.


Το άρθρο 56 του Ν 4735/2020 που ψηφίστηκε και δημοσιεύτηκε με το Φ.Ε.Κ. Α’ 197/12.10.2020 προβλέπει την ανάθεση της διοίκησης και διαχείρισης των ορθόδοξων ναών εντός κοιμητηρίων σε εκκλησιαστικούς φορείς, ανεξαρτήτως της νομικής τους μορφής. Έτσι, «η διοίκηση και διαχείρισή τους ανατίθεται είτε στο εκκλησιαστικό συμβούλιο της οικείας ενορίας είτε στο συμβούλιο που ορίζει ο επιχώριος μητροπολίτης». Σύμφωνα με τον Υπουργό Εσωτερικών, Τ Θεοδωρικάκο οι δήμοι εφαρμόζουν με «ελλιπή» τρόπο τον Νόμο 547/1977 (Α΄ 56), πράγμα που «ενέτεινε την αντίφαση της ανάθεσης σ’ αυτούς της διοίκησης και διαχείρισης των εν λόγω τόπων θρησκευτικής λατρείας». Η ..”λύση” που βρέθηκε από την κυβέρνηση, δόθηκε μέσω της μεταβίβασης της αρμοδιότητας από τους Δήμους, στην Μητρόπολη. Κατά συνέπεια τα σημαντικά αυτά έσοδα θα μεταφέρονται στην Εκκλησία.  

Εκτός από τα έσοδα αυτά, που για πολλούς δήμους είναι από τους ελάχιστους πάγιους πόρους-μαζί με τα δημοτικά τέλη- που φτάνουν στα ταμεία τους, στη διαχείριση της Εκκλησίας περνούν και οι σχετικές συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων των κοιμητηρίων, ακόμα και των έκτακτων συμβασιούχων που προσλαμβάνονται, οι οποίοι πια θα εργάζονται για την εκκλησία.

Κοινώς, τα κοιμητήρια με όλα τα έσοδα και υποχρεώσεις περνούν από τους Δήμους στις Μητροπόλεις.


Τα έσοδα που αφαιρούνται από τους Δήμους και χαρίζονται στις Μητροπόλεις

 Η νέα αυτή διάταξη θα πλήξει τους μεγαλύτερους δήμους. Ενδεικτικά, πηγές από την Τοπική Αυτοδιοίκηση αναφέρουν τις εξής απώλειες εσόδων ή και καθαρών κερδών:

  • Δήμος Ηλιούπολης : 85.000 ευρώ σε ετήσια βάση.
  • Δήμος Ζωγράφου: 100.000 ευρώ. (καθαρά κέρδη 40.000 ευρώ)
  • Δήμος Αθηναίων: 1 εκατ ευρώ (καθαρά κέρδη 670.000 ευρώ)
  • Δήμος Θεσσαλονίκης : 500.000-600.000 ευρώ
  • Δήμος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης: 25.000-30.000 ευρώ.


 
Οι αντιδράσεις των δήμων

Πριν από την ψήφιση του Νόμου υπήρξαν αντιδράσεις από τους Δήμους που φάνηκαν να αιφνιδιάζονται τόσο από την ίδια την διάταξη αλλά και από την ταχύτητα της ψήφισής της, καθώς, όπως φαίνεται, οι Δήμαρχοι περίμεναν την ψήφισή του τον επόμενο μήνα.

Οι δήμαρχοι, από την πλευρά τους, που μίλησαν στην “Αυγή”,  έκαναν λόγο για ένα «δώρο στην Εκκλησία εις βάρος της δημοτικής περιουσίας» τονίζοντας ότι «μέσω της νέας διάταξης θα προκληθεί ακόμα μια αναταραχή στην οικονομική και διοικητική λειτουργία των κοιμητηρίων, καθώς οι δήμοι χάνουν ακόμα ένα κεκτημένο τους, που ήταν κατοχυρωμένο με νομοθεσία του 1977».

Στέλεχος του Δήμου Αθηναίων , σχολιάζει στην Αυγή : «Με τη νέα διάταξη μιλάμε για μια αμαχητί μεταβίβαση της δημοτικής περιουσίας στην Εκκλησία, που, πέρα από την απώλεια εσόδων στους δήμους, θα δημιουργήσει και διοικητικές δυσλειτουργίες όχι μόνο στον πρώτο δήμο της χώρας, αλλά σε όλη την Ελλάδα» υπογραμμίζει το στέλεχος του Δήμου Αθηναίων.

Επίσης αναφέρεται και στις ενδεχόμενες διοικητικές δυσλειτουργίες που θα προκληθούν από την αλλαγή αρμοδιοτήτων βάσει του νέου νόμου, λέγοντας ότι « ο ιερέας πλέον καλείται να ορίσει το ωράριο για την τέλεση των κηδειών και των μνημόσυνων που μέχρι πρότινος αυτό το οργάνωνε η δημοτική υπηρεσία του κοιμητηρίου».

 Ο Γ. Κωνσταντέλλος, δήμαρχος Βάρης-Βούλας-Βουλιαγμένης και πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών της ΚΕΔΕ τόνισε στην Εφ.Συν «Εχουμε έσοδα από τις ταφές, αλλά δεν αρκούν. Δεν καταλαβαίνουμε τι δουλειά έχουν οι μητροπόλεις σε αυτά τα έσοδα. Υφαρπάζουν πόρους από τις δημοτικές εγκαταστάσεις που λειτουργούν επ’ ωφελεία του κοινωνικού συνόλου». Η ΚΕΔΕ που συμμετείχε στην συζήτηση που έγινε στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής επί του Νομοσχεδίου ζήτησε την απόσυρση της διάταξης και την διεξαγωγή διεξοδικής συζήτησης του θέματος.


Γενικότερη στρατηγική ιερών δώρων

 Ο Γ Κωνσταντέλλος μάλιστα σχολίασε ότι πρόκειται για μια διάταξη «φωτογραφικού τύπου. Κάποιος την έχει ζητήσει». Φαίνεται πως η διάταξη αυτή απλώς έρχεται να προστεθεί σε μία σειρά από άλλες κυβερνητικές επιλογές που ευνοούν την Εκκλησία της Ελλάδας. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του documentο.gr ήδη ,  ο Υπουργός Εσωτερικών στην συνάντηση που είχε με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο , στις αρχές Ιουνίου του 2020, συμφώνησε στην ικανοποίηση μίας σειράς απαιτήσεων της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και σε θεσμικές αλλαγές. Μία από αυτές ήταν και η πρόσληψη άνω των χιλίων ανέργων σε Μητροπόλεις, που εγκρίθηκε από την κυβέρνηση, στο πλαίσιο των Προγραμμάτων Κοινωφελούς Εργασίας. Στην ίδια συζήτηση είχε τεθεί και το θέμα των κοιμητηρίων. Αίσθηση είχε προκαλέσει, σε όσους παρακολουθούσαν το ρεπορτάζ από κοντά, η δημόσια αναφορά του αρχιεπισκόπου σε δημάρχους που «θέλουν να κατασχέσουν ακόμη και το παγκάρι των κοιμητηριακών ναών, κάτι το οποίο είναι απαράδεκτο και ασεβές».

Τον περασμένο Ιούλιο, σε άλλη συνάντηση της επιτροπής για τη Μελέτη και Επίλυση θεμάτων της Εκκλησίας με εκπροσώπους της Εκκλησίας, η Νίκη Κεραμέως (Υπ.ΠΘ), ο Τάκης Θεοδωρικάκος (Υπ.Εσ.), ο Θεόδωρος Σκυλακάκης (Υφ.Οικον.), αλλά και ο Κωνσταντίνος Βλάσης (Υφ. Εξωτ.) διαβεβαίωναν τους Μητροπολίτες Μεσσηνίας, Σάμου κ Ικαρίας, Βύρωνος και Υμηττού, ότι η κυβέρνηση επιταχύνει τις κινήσεις της τόσο σε ζητήματα εκκλησιαστικής εκπαίδευσης όσο και για τη «διασφάλιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών που μισθοδοτούνται από το Ελληνικό Δημόσιο».

 Όπως σχολιάζεται μάλιστα σε εκκλησιαστικά σάιτ, η Εκκλησία βλέπει την κίνηση αυτή της κυβέρνησης ως “δώρο” και ως εκπλήρωση της υπόσχεσης του Υπ.Εσ. (“Το’πε και το’κανε”, exapsalmos.gr) και ως ανταμοιβή για την στάση της Εκκλησίας κατά την περίοδο της πανδημίας, σχολιάζοντας μάλιστα ότι ” η στάση της Εκκλησίας στο θέμα του Covid-19 και στο θέμα των θρησκευτικών αποδίδει καρπούς…” (romfea.gr).


Οι επόμενες μέρες

 Δεδομένου ότι η -κατά πλειοψηφία γαλάζια- ΚΕΔΕ δεν ήταν κάθετα αντίθετη αλλά είχε θέσει το ζήτημα της αφαίρεσης πόρων από τους ελάχιστους που ήδη διαθέτει η Τοπική Αυτοδιοίκηση θέτοντας και την προϋπόθεση άμεσης αναπλήρωσης από τον κρατικό προϋπολογισμό των αφαιρούμενων πόρων προκειμένου να αποδεχτεί την εν λόγω διάταξη, μένει να δούμε τι θα συμβεί τις επόμενες ημέρες. Προς το παρόν, η ΚΕΔΕ τηρεί σιγή ιχθύος.

Επίσης, ενδιαφέρον θα είναι να δούμε πώς θα διαχειριστεί η κυβέρνηση άλλα “φλέγοντα” ζητήματα όπως είναι η εκκλησιαστική περιουσία, διεκδικούμενα στρέμματα γης αλλά και οι απαλλαγές οικονομικής επιβάρυνσης σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου που συνδέονται με Μητροπόλεις, ναούς και λοιπά ιδρύματα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here