Οι αριθμοί σήμερα

Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων κλήθηκε στις 11/12 να υπερασπιστεί τη συνέχιση του lockdown και κατά την περίοδο των εορτών λέγοντας ότι ένας βασικός λόγος για την παράταση του εγκλεισμού είναι η ιδιαίτερα υψηλή πληρότητα στις ΜΕΘ: στις 10/12 στην επικράτεια η πληρότητα ήταν 82%, στην Αττική 77% και 91% στη Θεσσαλονίκη. Επομένως, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Επιτροπής, δεδομένου ότι δεν θα έχουμε περαιτέρω και εκ νέου αύξηση των κρουσμάτων, «θα έχουμε περίπου 300 διασωληνωμένους στην επικράτεια την ημέρα των Χριστουγέννων».

Είναι αρκετό δύσκολο να πει κάποιος με σιγουριά πόσες είναι σήμερα-(12/12 )οι κλίνες ΜΕΘ, πόσες είναι οι ΜΕΘ COVID και πόσες οι non COVID. Στοιχεία του Νοεμβρίου για παράδειγμα που δημοσιεύθηκαν στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ έδιναν περισσότερες κλίνες από όσες έδωσε στη δημοσιότητα πριν από 5 μέρες το Υπουργείο Υγείας. Έπειτα, δεν γνωρίζει κανείς αν μετρούνται απλά οι κλίνες ή οι κλίνες ΜΕΘ που διαθέτουν και το απαραίτητο προσωπικό για να λειτουργήσουν. Εμείς θα βασιστούμε στα στοιχεία που μας δίνει το Υπουργείο Υγείας τον μήνα Δεκέμβριο. Σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.063 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Υγείας 734 είναι κατειλημμένες και 329 κενές (ποσοστό 31%). Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 4.452.

Τα μέτρα…(;)

Κατανοούμε λοιπόν ότι ένας από τους βασικούς λόγους της συνέχισης του lockdown, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την οικονομία της χώρας, την εργασία αλλά και την εκπαίδευση, είναι η πληρότητα στις ΜΕΘ. Εκτός από την επιβολή lockdown η κυβέρνηση, παρά την ευσυνειδησία των πολιτών κατά το πρώτο κύμα της πανδημίας χάρη στην οποία κρατήθηκε όρθιο το ΕΣΥ και παρά τους 8 μήνες που είχε στη διάθεσή της για να προετοιμάσει δομές και προσωπικό σε Υγεία, Παιδεία και Μεταφορές, δεν έκανε απολύτως τίποτα. Ή μήπως έκανε; Ή μήπως έθεσε σε εφαρμογή με φοβερή συνέπεια και ιδεοληψία, το πρόγραμμα διάλυσης του ΕΣΥ για την προώθηση των ιδιωτικών κλινικών;

  • Μείωση κρατικών δαπανών για την Υγεία: Η κυβέρνηση κατέθεσε τον προϋπολογισμό του 2021 και εκεί με περισσή έκπληξη μπορεί να διαπιστώσει ο Έλληνας φορολογούμενος ότι οι δημόσιες δαπάνες στην Υγεία περικόπτονται κατά 600 εκατ. Ευρώ. Αναρωτιέται λοιπόν κανείς : εάν ΔΕΝ ήμασταν σε καθεστώς πανδημίας ποια θα ήταν η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
  • Αύξηση κλινών ΜΕΘ χωρίς επαρκές προσωπικό: Μάθαμε κι εμείς , από τα πλέον επίσημα χείλη αυτά του κυβερνητικού εκπροσώπου, τον περασμένο Μάρτιο ότι «για κάθε κλίνη ΜΕΘ πέραν του απαραίτητου εξοπλισμού απαιτούνται ένας γιατρός και πέντε εξειδικευμένοι νοσηλευτές, όπως έχει γνωμοδοτήσει και η Ολομέλεια του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ)». Επομένως και στο ΕΣΥ υποθέτουμε ότι χρειάζονται τουλάχιστον 6 άτομα εξειδικευμένου προσωπικού για κάθε ΜΕΘ. Αν κάνουμε τους υπολογισμούς μάλιστα, εφόσον αυξήθηκαν οι κλίνες ΜΕΘ και σήμερα διαθέτουμε 748 κλίνες Covid και 557 non-Covid (Υπ.Υγείας, 07/12/20) από 557 που παρέλαβαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, τότε θα πρέπει να έχουμε περισσότερους από 3000 εργαζόμενους επιπλέον για να εργαστούν μόνο σε αυτές.  Υποθέτουμε ότι οι ίδιοι εργαζόμενοι θα εργαστούν σε παραπάνω από μία κλίνη ΜΕΘ. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Εντατικής θεραπείας, υπό φυσιολογικές συνθήκες και όχι σε κατάσταση πανδημίας (κατά την οποία η προετοιμασία μόνο της εξάρτυσης του προσωπικού που τις στελεχώνουν θυμίζουν αυτή των αστροναυτών) «Τουλάχιστον 6 γιατροί για 6 κρεβάτια είναι απαραίτητοι για ασφαλή και απρόσκοπτη λειτουργία του τμήματος. Για ΜΕΘ μεγαλύτερες των 6 κλινών και για τις επιπλέον κλίνες η αναλογία του  αριθμού των γιατρών πρέπει να ανέρχεται σε 1 γιατρό ανά 3 κλίνες ΜΕΘ.»  Επομένως, το συμπέρασμα που βγαίνει  μάλλον αβίαστα είναι ότι η αύξηση των κλινών ΜΕΘ χωρίς την ταυτόχρονη αύξηση του προσωπικού-αντίθετα, την μείωσή του- είναι πράξη εγκληματική απέναντι στο προσωπικό που καλείται να γίνει λάστιχο και να θέσει εαυτόν σε κίνδυνο αλλά και απέναντι στον ασθενή. Η Κυβέρνηση λέει ότι έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 7000 προσλήψεις στην Υγεία. Είναι αλήθεια; Για να δούμε…
  • Μείωση του Προσωπικού στην Υγεία: Μπορεί η κυβέρνηση δια στόματος Στέλιου Πέτσα να βλέπει αύξηση κατά 14%, ωστόσο στα στοιχεία της απογραφής από το Μητρώο Ανθρώπινου Δυναμικού του Ελληνικού Δημοσίου  οι αριθμοί είναι αμείλικτοι. Εκεί μπορεί να δει κανείς ότι σε όλους τους φορείς υγείας τον Σεπτέμβριο του 2020 σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο του 2019, το προσωπικό έχει μειωθεί κατά περίπου 6 χιλιάδες εργαζόμενους (94.424 το 2020, έναντι 100.338 το 2019). Μάλιστα ακόμα και κατά την περίοδο έκρηξης της πανδημίας Φεβ-Σεπ του 2020 ο αριθμός αυτός μειωνόταν. Οι αποχωρήσεις που έγιναν λόγω συνταξιοδοτήσεων δεν αναπληρώθηκαν επαρκώς από προσλήψεις, επομένως βρέθηκε το ΕΣΥ με 6.000 λιγότερους εργαζόμενους να αντιμετωπίσει μία πρωτοφανή πανδημία. Επιπλέον, η κυβέρνηση επέλεξε μέσα σε αυτήν την συγκυρία να ενισχύσει τις γραμμές των υγειονομικών σχεδόν αποκλειστικά με επικουρικό προσωπικό. Δηλαδή; Συμβασιούχους, οι οποίοι μάλιστα αφού θέσουν εαυτούς σε κίνδυνο και εξαντληθούν σωματικά και ψυχικά θα αποχωρήσουν από το ΕΣΥ χωρίς απαιτήσεις. Αντί λοιπόν να αποδώσει τιμές σε αυτούς τους υγειονομικούς, που βρέθηκαν σε συνθήκες εμπόλεμης ζώνης, η κυβέρνηση επιλέγει μόνο το χειροκρότημα στα μπαλκόνια. Οικονομικά πιο συμφέρον και επικοινωνιακά πιο.. πιασάρικο. Η τελευταία απόφαση της κυβέρνησης σύμφωνα με την οποία θα δοθεί έκτακτο βοήθημα αποκλειστικά σε όσους εκ του νοσηλευτικού προσωπικού ασχολούνται με ασθενείς COVID είναι αποκαλυπτική της έλλειψης ενσυναίσθησης της σημερινής κυβέρνησης. Εκπρόσωποι εργαζομένων κάνουν λόγο για διχαστικό «δώρο» και ορισμένοι φορείς δηλώνουν ότι δεν θα το αποδεχθούν. Κάπου εδώ θυμόμαστε τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο που αναρωτήθηκε στις αρχές τις άνοιξης, αναφερόμενος στο νοσηλευτικό προσωπικό των ιδιωτικών κλινικών και υπερασπιζόμενος το «δώρο» της κυβέρνησης στους κλινικάρχες: «Οι άνθρωποι αυτοί δεν πρέπει να αποζημιωθούν;»…Βέβαια τότε μιλούσε για άλλους.
  • Επιτάξεις ιδιωτικών κλινικών…; (NOOOOT): Κι ενώ πλήθαιναν οι φωνές από πολλές πλευρές για την αναγκαιότητα επίταξης των ιδιωτικών κλινικών προκειμένου να αντιμετωπιστεί το 2ο κύμα το κορωνοϊού που χτυπά με ιδιαίτερη σφοδρότητα την χώρα, ιδιαίτερα στην Β. Ελλάδα, η κυβέρνηση παράκουσε μάλλον και προχώρησε σε κάτι που μοιάζει περισσότερο με επίταξη του ΕΣΥ υπέρ των ιδιωτικών κλινικών.  Υπενθυμίζεται ότι προηγουμένως , από τα τέλη Μαρτίου, η κυβέρνηση είχε υπερδιπλασιάσει την τιμή αποζημίωσης των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ από τα 800 στα 1600 και περισσότερο, είχε προσφέρει την δυνατότητα των ιδιωτικών ΜΕΘ να επεκταθούν κατά 40% με το ίδιο όμως προσωπικού, και αφού είχε κωφεύσει στα δίκαια αιτήματα φορέων για συνταγογράφηση των διαγνωστικών τεστ δίνοντας άπλετο χώρο σε υπερκοστολόγησή τους και σε αισχροκέρδεια με μόνους χαμένους τους ασθενείς, ήρθε η στιγμή για άλλο ένα δώρο στους κλινικάρχες. Αυτήν τη φορά στις 24/9/20, η Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Υγείας, ήρθε να ενισχύσει με 30 εκατ. ευρώ όσους ιδιώτες νοσηλεύσουν ασθενείς με Covid. Η ΚΥΑ μάλιστα προβλέπει  τον διπλασιασμό της τιμής αποζημίωσης ακόμα και για την απλή νοσηλεία περιστατικών Covid σε ιδιωτικές κλινικές και Κέντρα Αποκατάστασης, καθώς και την καταβολή της πληρωμής ανεξάρτητα από το αν νοσηλεύεται ασθενής ή όχι («ημερήσιο νοσήλιο ιδιωτικών κλινικών προσαυξημένο με τον συντελεστή μισθολογικού κόστους 2,09» για κάθε ημέρα «από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της έγγραφης πράξης αποδοχής του γενικού γραμματέα Υπηρεσιών Υγείας και για το χρονικό διάστημα χρήσης που ορίζεται σε αυτήν, ανεξαρτήτως της χρονικής στιγμής πλήρωσής τους»)
  • Τα διαγνωστικά τεστ κορωνοϊού δεν συνταγογραφούνται: Η κυβέρνηση, πιστή στις ιδεοληψίες της, αρνείται ακόμα και τα αυτονόητα όπως έχουν εκφραστεί από συλλογικούς φορείς όπως είναι η Ένωση Ασθενών Ελλάδας από την αρχή κιόλας της Πανδημίας. Το αίτημα για συνταγογράφηση και αποζημίωση από τον ασφαλιστικό φορέα των διαγνωστικών τεστ που διενεργούνται σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα δεν φαίνεται καθόλου παράλογο. Η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες χώρες όπου δεν αποζημιώνονται οι ασφαλισμένοι όταν χρειαστεί να διενεργήσουν τεστ σε ιδιωτική κλινική/διαγνωστικό κέντρο. Το επιχείρημα της κυβέρνησης -γιατί, ναι υπάρχει και τέτοιο- είναι ότι το τεστ διενεργείται δωρεάν στα νοσοκομεία. Ποιος ασθενής και ειδικά εάν έχει υποκείμενο νόσημα, όμως στην πράξη έχει τον χρόνο για την αναμονή ή παίρνει το ρίσκο να βρεθεί αυτήν τη στιγμή σε ένα νοσοκομείο όπου ενδέχεται να εκτεθεί εκεί στην νόσο; Στην πράξη λοιπόν, οι ασφαλισμένοι επιλέγουν τα διαγνωστικά κέντρα όπου επιβαρύνονται με το κόστος και ίσως όχι και μόνο μία φορά. Κανείς μάλιστα δεν έχει λογοδοτήσει μέχρι και σήμερα για την αισχροκέρδεια των διαγνωστικών κέντρων κατά το 1ο κύμα του κορωνοϊού τα οποία χρέωναν ακόμα και 250 ευρώ για ένα τεστ που προμηθεύονταν από το Δημόσιο με 10 ευρώ.

Το ΕΣΥ σήμερα

Οι εκκλήσεις των γιατρών του ΕΣΥ είναι δραματικές και αποκαλυπτικές για την κατάσταση που επικρατεί αυτήν τη στιγμή.

Στο Νοσοκομείο της Δράμας ο Πρόεδρος των εργαζομένων αναφέρει: «Από 11 οργανικές θέσεις παθολόγων έχουμε 4, εκ των οποίων οι δύο νοσούν ήδη με κορωνοϊό» . Αυτοί οι 4 μαζί με μια επικουρική πνευμονολόγο και έναν ιδιώτη πνευμονολόγο  φέρουν όλο το βάρος της φροντίδας των ασθενών που νοσηλεύονται από την πανδημία.  Η πρόεδρος των γιατρών μάλιστα, η οποία η ίδια μόλις ανέρρωσε από κορωνοϊό αναφέρει: «Είναι πέρα από τις δυνατότητές μας. Αυτή τη στιγμή έχουμε 140 νοσηλευόμενους (..). Πέντε ειδικοί γιατροί προσπαθούν να χειριστούν και τους 140 ασθενείς» . Μάλιστα όπως αναφέρει η ίδια έχει κάνει 6 εφημερίες σε 7 ημέρες, αλλιώς δεν βγαίνει το πρόγραμμα.

Στο Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης υπάρχουν καταγγελίες των εργαζομένων ότι δεν επαρκούν οι προμήθειες σε οξυγόνο  για την κάλυψη των νοσηλευομένων  ενώ αναφέρουν ότι σημειώθηκαν και διακοπές παροχής οξυγόνου σε κλινικές. Επίσης καταγγέλλουν ότι η προ- κορωνοϊού δυναμικότητα των κλινών ΜΕΘ έχει πια τριπλασιαστεί χωρίς όμως την ταυτόχρονη αύξηση του εξειδικευμένου προσωπικού για να λειτουργούν, με αποτέλεσμα την πλήρη εξουθένωση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Βεβαίως και αυτή η κατάσταση έχει θέσει σε κίνδυνο τόσο το προσωπικό του νοσοκομείου όσο και τους υπόλοιπους μη νοσούντες από κορωνοϊό ασθενείς, καθώς σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων παθολογικά περιστατικά νοσηλεύονται σε κλινικές που πλέον έχουν μετατραπεί για την νοσηλεία ασθενών με κορωνοϊό. Μάλιστα αναφέρεται το παράδειγμα παθολογικής κλινικής όπου καταγράφηκαν 7 θετικά κρούσματα που ταυτοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους στον ίδιο θάλαμο με ασθενείς που είχαν αρνητικό τεστ.

Στο Δήμο Χαλκηδόνας από ό,τι μαρτυρείται , η Υγειονομική Περιφέρεια μεταφέρει το προσωπικό του ήδη υποστελεχωμένου Κέντρο Υγείας Κουφαλίων προκειμένου να καλύψει θέσεις ιατρονοσηλευτικού προσωπικού που έχει μεταφερθεί στις ιδιωτικές κλινικές που έχουν …. «επιταχθεί»! To Κέντρο Υγείας λοιπόν, που μέχρι πρότινος λειτουργούσε 24/24ωρο, κινδυνεύει να παύσει την λειτουργία του με οδυνηρές συνέπειες στην λειτουργία του πρωτοβάθμιου αυτού βαθμού υγείας στην περιοχή, επιβαρύνοντας βέβαια τελικά τα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης.

 

Θα μπορούσε να γίνει επιπλέον και αναφορά στα μέτρα που η σημερινή κυβέρνηση ΔΕΝ πήρε κατά το άνοιγμα της τουριστικής περιόδου, στα μέτρα που ΔΕΝ έλαβε για να προστατεύσει τους πολίτες της στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στα μέτρα που ΔΕΝ πήρε κατά το άνοιγμα των σχολείων, στα μέτρα που ΔΕΝ τόλμησε να πάρει απέναντι σε λατρευτικά μυστήρια της Εκκλησίας, στα μέτρα που ΔΕΝ τόλμησε να πάρει εκεί όπου θα υπήρχε πραγματική διαφορά. Αντ’αυτού, προχώρησε σε επίδειξη αυταρχισμού για να δείξει ποιος κάνει κουμάντο απέναντι σε μαθητές, σε παρέες σε πλατείες, σε ανθρώπους που έκαναν λάθος στο SMS τους αποκαλώντας ψεκασμένους ανθρώπους που πίστεψαν τον Υπουργό Ανάπτυξης που έλεγε την άνοιξη ότι η μάσκα κάνει κακό. Βεβαίως δεν κάνει κακό, αλλά σώζει. Ωστόσο, για τις παλινωδίες των κυβερνώντων , για την ανευθυνότητα και την αδράνειά της, δεν υπάρχει καμία κυβερνητική ευθύνη; Μόνο η ατομική ευθύνη υπάρχει;

Εν τέλει, η διαχείριση της πανδημίας από την ελληνική κυβέρνηση πραγματικά πρέπει να γίνει αντικείμενο μελέτης των πολιτικών επιστημόνων. Θα μπορούσε να αποτελέσει το εγχειρίδιο για τον τρόπο που μπορεί μία κυβέρνηση να κυβερνά μοιράζοντας δεκάδες εκατομμύρια σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, υποβαθμίζοντας το Εθνικό Σύστημα Υγείας και να δημιουργείται μία εικονική πραγματικότητα ακόμα και αν αυτήν τη στιγμή η πραγματικότητα βιώνεται από τον καθένα μας, δεν περιορίζεται στις οθόνες, θέλουν δεν θέλουν.

Η πραγματικότητά μας είναι πάνω από τις 3500 θανάτους. Πόσο μπορεί να αντέξει μία πλασματική πραγματικότητα σε τόσο ωμή ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ πραγματικότητα. Όχι πολύ. Όχι για πολύ.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here