Δεν χωράει αμφιβολία ότι ενισχύουν σημαντικά την ΠΑ στον ακήρυχτο πόλεμο από τους «συμμάχους» εξ ανατολών στο Αιγαίο και πλέον και στην Αν. Μεσόγειο. Το πόσο όμως εξαρτάται από παράγοντες που δεν έχουν αποσαφηνιστεί. Ενδεικτικά:

α. Ποια οπλικά συστήματα θα τα συνοδεύουν; Μην ξεχνάμε ότι τα αεροπλάνα (και τα πλοία) είναι πλατφόρμες μάχης τόσο αποτελεσματικές όσα και ο εξοπλισμός που φέρουν.

β. Το επιχειρησιακό κόστος των Rafale είναι τεράστιο και υπολογίζεται διπλάσιο από το αντίστοιχο των F-16. Θα αντεπεξέλθει η χώρα στο κόστος συντήρησης σε βάθος χρόνου;

γ. Το κόστος αγοράς των γαλλικών αεροπλάνων ξεπερνάει τα 2,3 δις ευρώ. Το σύνολο των εξοπλισμών που άλλα έχουν ανακοινωθεί (φρεγάτες, εκπαιδευτικά αεροπλάνα) και άλλα προγραμματίζονται (κορβέτες) φτάνει τα 10 δις ευρώ. Το ποσό αυτό αυξάνει το δημόσιο χρέος κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Πως θα αποπληρωθούν τα νέα χρέη, αφού σύντομα θα επανέλθει η δέσμευση της χώρας για πρωτογενή πλεονάσματα;

δ. Έχουν ενταχθεί οι νέοι εξοπλισμοί σε κάποιου είδους συνολική στρατηγική, ή θα μπούμε σε κούρσα εξοπλισμών στην οποία θα είμαστε το οικονομικά αδύναμο μέρος;

ε. Ποιό το μακροχρόνιο όφελος αν (μάλλον όταν) αναβαθμίσουν οι Τούρκοι τα πολλά F-16 που έχουν (και τμήματα των οποίων παράγουν) στην έκδοση Viper; Στην έκδοση αυτή τα F-16 θεωρούνται ισοδύναμα των Rafale.

Τελευταίο αλλά πού σημαντικό. Τα αεροπλάνα αγοράζονται με χρήματα όλου του Ελληνικού λαού. Το να κάνει προπαγάνδα το κυβερνών κόμμα επιδεικνύοντας το λογότυπό του σε φιλμ με τα Rafale ξεπερνάει κάθε όριο προπαγάνδας. Ας αναλογιστούν οι κυβερνώντες ότι εν τέλει (λαμβανομένης υπόψιν και της αποχής) έχουν ψηφιστεί από το 28% μόνο των Ελλήνων, ούτε από έναν στους τρεις.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 6/10 γιατί πολύ καλά τα αεροπλάνα, αλλά το κόστος και οι λοιπές αβεβαιότητες θολώνουν τον ορίζοντα.

Επίσης

ΔΙΑΓΩΓΗ: Κακή, γιατί η προπαγάνδα, για να είναι ανεκτή, δεν πρέπει να προσβάλει.

 

ΥΓ: Πιστεύει κανείς ότι οι γραφικότητες με τους ιερωμένους να ραντίζουν τα αεροπλάνα προσθέτει κάτι στη διεθνή εικόνα της χώρας; Εν τέλει όλα τα «ελληνικά όπλα» στο παρελθόν έχουν αγιαστεί. Όσους πολέμους κερδίσαμε, άλλους τόσους χάσαμε. Ο Ύψιστος είναι αυστηρά ουδέτερος σε κάτι τέτοια.

 

Homo Politica

22/1/2022

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here