Χθες, Κυριακή 7 Μαρτίου οι κάτοικοι της Νέας Σμύρνης ήρθαν αντιμέτωποι με την αστυνομική βία  και καταστολή, με κατοίκους της περιοχής να καταγράφουν με τα κινητά τους τηλέφωνα, λεπτό προς λεπτό την δράση των αστυνομικών. Λίγο μετά, διοργανώθηκε αυθόρμητα πορεία περίπου 100 κατοίκων προς το Αστυνομικό Τμήμα Νέας Σμύρνης , με άλλους Νεοσμυρνιώτες να χειροκροτούν το πλήθος από τα μπαλκόνια τους. Τα συστημικά μέσα αμέσως μετά το συμβάν μετέδιδαν μόνο την εκδοχή της ΕΛΑΣ για το περιστατικό: ενέδρα 30 ατόμων με ξύλα κατά των 4 αστυνομικών που έκαναν ελέγχους στην πλατεία. Την αλήθεια ωστόσο την γνώριζαν και την μαρτυρούσαν πολυάριθμοι περίοικοι , αυτόπτες μάρτυρες του ξυλοδαρμού και της αυθαιρεσίας της ΕΛΑΣ. Την κατέγραψαν στα κινητά τους, την ανάρτησαν στα social και  ιδού η αλήθεια να ξεμπροστιάζει Αστυνομία, ΜΜΕ και κυβέρνηση.

Τι συνέβη λοιπόν χθες στην πλατεία Νέας Σμύρνης σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες που κατέγραφαν και το περιστατικό; Στα 3 βίντεο που ως τώρα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, φαίνεται μια απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών. Οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ ρίχνουν έναν πολίτη στο έδαφος. Παράλληλα, περικυκλώνουν έναν νεαρό (με μάσκα βεβαίως όπως όλοι μας τον τελευταίο χρόνο), ξεκινάνε να τον κλωτσάνε και να τον χτυπάνε με πτυσσόμενα σιδερένια γκλοπ, τα οποία δεν περιλαμβάνονται στον εξοπλισμό της ΕΛΑΣ. Μέσα σε χρόνο μηδέν φτάνουν ενισχύσεις της ομάδας ΔΙΑΣ τραμπουκίζοντας τον κόσμο. Αναφέρεται ότι τα μηχανάκια της ΔΙΑΣ κυνήγησαν ανυποψίαστους στο Άλσος όπου εκεί συνεχίστηκε το ξύλο.

«Εμφανίστηκε η αστυνομία και πήγε να κόψει πρόστιμο σε μία οικογένεια με δύο παιδάκια και τρεις ενήλικες που κάθονταν σε παγκάκι. Τους εξήγησαν αυτοί ότι είχαν κωδικό, αλλά οι αστυνομικοί τους ζήτησαν ταυτότητες. Εκείνη την ώρα ο γύρω κόσμος διαμαρτυρήθηκε. Μάλιστα κάποιοι πιο νεαροί προσέγγισαν τους αστυνομικούς και τους είπαν ότι δεν είναι δυνατόν να τους γράφουν. Η αστυνομία αντέδρασε με βία, άρχισε να ξυλοκοπά τον ένα. Είναι τρομακτικό αυτό που έγινε και φαίνεται στο βίντεο. Τον χτυπάνε με πτυσσόμενο κλομπ επειδή τους είπε ότι δεν υπάρχει λόγος να κάνουν κάτι τέτοιο. Αμέσως οι αστυνομικοί κάλεσαν ενισχύσεις και πάνω στην πλατεία μαζεύτηκαν 50 αστυνομικοί, 25 δικάβαλα μηχανάκια. Ξεκίνησε ένα κρεσέντο βίας, ο κόσμος φοβήθηκε, κάποιοι πήγαν στο άλσος, και η Αστυνομία τους ακολούθησε μέσα στο άλσος και τους κυνήγησε. Άρχισαν να κάνουν μανιωδώς κύκλους με τις μηχανές και να κυνηγάνε τον κόσμο, χτύπησαν κι άλλους και στο τέλος μάζεψαν 9 άτομα και τα πήγαν στη ΓΑΔΑ. Ξαμολήθηκαν εδώ να επιβάλουν μια τρομοκρατία άνευ προηγουμένου… Και είναι εντυπωσιακό γιατί αν ανοίξουμε τώρα να δούμε τι γράφουν τα μεγάλα σάιτ και τα κανάλια, γράφουν για επίθεση κόσμου στους αστυνομικούς. Αυτό δεν συνέβη ποτέ».

 

Η κυβέρνηση με non paper που βγήκε στην δημοσιότητα έχει την εξής γραμμή.

  • Προσπαθεί να “ενοχοποιήσει” τον συγκεντρωμένο κόσμο: μιλά για 500 (!) συγκεντρωμένα άτομα στην πλατεία προσπαθώντας να αιτιολογήσει την παρουσία της ΕΛΑΣ σε μία συνοικία της Αθήνας.
  • Προσπαθεί να “ενοχοποιήσει” τους ανθρώπους που αντέδρασαν στην σκληρή συμπεριφορά των αστυνομικών κατά τον έλεγχο της οικογένειας: μιλά για 40 άτομα που επιτέθηκαν στους αστυνομικούς και τραυμάτισαν μάλιστα και 2 εξ αυτών. Η αλήθεια βέβαια φαίνεται από τη μαρτυρία της γυναίκας της οικογένειας στην οποία έγινε ο αρχικός έλεγχος και από όπου ξεκίνησε το συμβάν. Λέει χαρακτηριστικά: “Άκουσα το απόγευμα που γύρισα σπίτι, για επίθεση σε αστυνομικούς από 30 άτομα. Ειλικρινά είναι τραγικά ψέματα. Κανείς δεν τους έκανε τίποτα. Δεν τους επιτέθηκε απολύτως κανένας. Τους ρωτούσαν για ποιο λόγο μας το κάνουν αυτό, δεν τους ακούμπησε κανείς. Είναι τρομερό ότι κυκλοφόρησε τέτοιο πράγμα.” 
  • Προσπαθεί να ενοχοποιήσει συλλογικότητες ως υποκινητές και δράστες της υποτιθέμενης επίθεσης χωρίς να αποδεικνύεται η οποιαδήποτε σχέση τους με το περιστατικό: ενημερώνει ότι στην περιοχή δραστηριοποιείται η συλλογικότητα «Ανοιχτή Συνέλευση Κατοίκων Ν.Σμύρνης, Π.Φαλήρου, Ν. Κόσμου, Αγ.Δημητρίου» (!) η οποία έχει κάνει αιφνιδιαστικές παρεμβάσεις σχετικά με τα μέτρα της κυβέρνησης για την πανδημία, τον Δ.Κουφοντίνα, τη στάση της αστυνομίας κ.ά. Αυτή η αναφορά εκτός από εντελώς άσχετη με το θέμα, ταυτίζει τα θύματα με έναν πολιτικό χώρο .
  • Ενοχοποιεί το ίδιο το θύμα (!)  –victim blaming- κατονομάζοντάς τον και εντάσσοντάς τον σε οργάνωση αντιεξουσιαστών , κατηγορώντας τον ότι προσπάθησε να αφαιρέσει από τον αστυνομικό το υπηρεσιακό του όπλο. Ωστόσο πουθενά σε οποιοδήποτε βίντεο μεταξύ όσων δημοσιεύτηκαν δεν αποδεικνύεται η κατηγορία αυτή. Αντίθετα, τα βίντεο παρουσιάζουν έναν πολίτη να συνομιλεί με τα αστυνομικά όργανα και ξαφνικά ένας εξ αυτών να επιτίθεται στον πολίτη ξυλοκοπώντας τον. Από την μαρτυρία της Π.Σταυροπούλου: “Το παιδί που έχω τραβήξει στο βίντεο το χτυπάνε αλύπητα. Αλύπητα. Ειλικρινά όλο αυτό με ξεπερνάει. Ξέρετε, καμιά φορά, δεν τα πιστεύεις αυτά που ακούς μέχρι να σου τύχουν. Νιώθω φοβερές τύψεις για αυτό το παιδί που έφαγε τόσο ξύλο, γιατί ήρθε απλώς να μας υποστηρίξει μιλώντας στον αστυνομικό ήρεμα. Τον άκουσα να ρωτάει τον αστυνομικό: «Τα βάζετε με τις οικογένειες και τα παιδιά;» και του απαντάει αυτός: «Εσένα θα σε κανονίσω τώρα». Τον ρώτησα γιατί απειλεί τον άνθρωπο. Εκείνος πήγε δίπλα στον νεαρό και τότε έβγαλα το κινητό να καταγράψω τι γινόταν. Του λέει λοιπόν: «Συλλαμβάνεσαι». Και ξεκινάνε να τον χτυπάνε χωρίς κανένα λόγο. Ο άνθρωπος φώναζε «Πονάω»(…).
  • Ενοχοποίηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης: Ταυτίζει βεβαίως τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στην υπόθεση Κουφοντίνα με την αντίδρασή του απέναντι σε αυτό το απίστευτο περιστατικό αστυνομικής βίας. Όλα στο μπλέντερ: Αστυνομία στα πανεπιστήμια, καταλήψεις, Κουφοντίνας, ξύλο πολιτών στη Νέα Σμύρνη. Επίσης, αναφέρεται σε υποτιθέμενα τρικάκια που σύμφωνα με την κυβέρνηση μοιράστηκαν λίγη ώρα πριν από το περιστατικό από τη Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ και αναφέρονταν στην «υπέρκομψη» κα Πρωθυπουργού. Από ό,τι φαίνεται τα φυλλάδια αυτά διανεμήθηκαν σε γειτονιές της Ν.Αθήνας, περιελάμβαναν θέματα όπως, δημοκρατία, διαχείριση της πανδημίας, χειραγώγηση ΜΜΕ και ουδείς ωστόσο μπορεί να διακρίνει τον οποιοδήποτε συσχετισμό ή να ακολουθήσει την κυβερνητική συλλογιστική.
  • Ενοχοποίηση των αντιδράσεων της τοπικής κοινωνίας: Για κάποιο λόγο αυτό το …non-paper αναφέρεται στις αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και στην παρουσία και πολιτικών προσώπων στην περιοχή πριν την έναρξη της πορείας προς το Αστυνομικό Τμήμα. Πάλι εδώ είναι αδύνατον να διακρίνει κανείς για ποιον λόγο γίνεται αναφορά, ως μομφή, στην παρουσία πολιτικών στην διαμαρτυρία. Πού το μεμπτόν;

Στη Νέα Σμύρνη χθες έγιναν πολύ σοβαρά γεγονότα. Δεν μιλούμε μόνο για τα αστυνομικά έκτροπα, για την αχαλίνωτη αστυνομική βία της Αστυνομίας με τα …”λυμένα χέρια”, για την κατάλυση ατομικών δικαιωμάτων σε πλήρη θέα. Μιλούμε για εξωφρενικά γεγονότα και μετά από την στιγμή που δημοσιοποιήθηκαν τα γεγονότα. Κατηγορίες κατά του θύματος, “φακέλωμα” τόσο των απλών πολιτών που έπρατταν το αυτονόητο όσο και των πολιτικών προσώπων που έκαναν αυτό που ουσιαστικά προβλέπει ο θεσμικός τους ρόλους: εκπροσώπηση των πολιτών, προάσπιση των ατομικών δικαιωμάτων και των κοινωνικών ελευθεριών.

Μία απορία ωστόσο ξεπηδά διαβάζοντας αυτό το non-paper: εφόσον είναι όλα τόσο ξεκάθαρα, προς τι η ΕΔΕ που ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ ύστερα από τον σάλο που προκλήθηκε μετά τη δημοσιοποίηση του οπτικοακουστικού υλικού; Προφανώς προσχηματική όπως όλες οι ΕΔΕ μέχρι σήμερα, ωστόσο αναδεικνύει ξεκάθαρα τις μεθόδους της Αστυνομίας αλλά και της ίδιας της κυβέρνησης.

Η κυβέρνηση ολισθαίνει επικίνδυνα και μαζί με αυτήν και όλοι εμείς. Αστυνομοκρατία, ξύλο, ασυδοσία, αχαλίνωτη βία και καταστολή, ενώ η κυβέρνηση είχε μια απλή δουλειά. Να ενισχύσει και να θωρακίσει το ΕΣΥ με προσωπικό και ΜΕΘ , τα σχολεία με δασκάλους, να κάνει τεστ ώστε να καταστεί το σχολικό περιβάλλον ασφαλές για παιδιά και εκπαιδευτικούς και να εξασφαλίσει την ασφαλή κυκλοφορία των εργαζομένων.  Σήμερα, αντίθετα, ασθενείς πεθαίνουν εκτός ΜΕΘ, τα σχολεία είναι κλειστά και τα ΜΜΜ είναι γεμάτα και γίνονται εστίες μόλυνσης.

Έτσι η κυβέρνηση επιστρατεύει το δικό της ΕΣΥ, την ΕΛΑΣ, για να δώσει την …”δροσερή αναπνοή της δημοκρατίας” ολούθε. Αρπάξαμε όμως μια πούντα…

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here