Την πρώτη η στόχευση ήταν η κυβέρνηση. Σύμφωνα με την ανάλυσή του, έχει αποτύχει σε τρεΙς τομείς: Πανδημία –  Οικονομία – Ενέργεια, οπότε οι εκλογές είναι μονόδρομος. Αυτά όμως τα είπαμε σε προηγούμενο άρθρο μας.

Τώρα , στράφηκε στο εσωτερικό του κόμματός του. Υπάρχει, σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, αναντιστοιχία εκλογικής και κομματικής βάσης, με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να υποαντιπροσωπεύεται στην κομματική δομή, τόσο στις οργανώσεις μελών, όσο και στα καθοδηγητικά όργανα. Επίσης, ο τρόπος λειτουργίας του κόμματος έχει αναφορές στον προηγούμενο αιώνα ή και ακόμα πιο πριν.

Δεδομένου του χαρακτήρα τους και της συζήτησης που πυροδότησαν, οι προτάσεις του, που θα εγκριθούν (ή όχι) από το συνέδριο στις αρχές τις άνοιξης, αποκτούν ιδιαίτερο βάρος.

Συνοπτικά λοιπόν προτείνει για το νέο καταστατικό.

  1. Εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από τα μέλη του.
  2. Ίση συμμετοχή Γυναικών – Ανδρών σε όλα τα κομματικά όργανα.
  3. Περιορισμένο αριθμό θητειών Βουλευτών – Ευρωβουλευτών.
  4. Απλοποίηση διαδικασίας εγγραφών κομματικών μελών.
  5. Πλήρη αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών στις κομματικές δραστηριότητες.
  6. Διαδικασία εσωκομματικών δημοψηφισμάτων.

 

Προφανώς, δύσκολα θα διαφωνήσει μαζί του κάποιος που δεν ανήκει στο σκληρό παλαιοκομματικό πυρήνα. Ο τελευταίος όμως, επίσης προφανώς, δεν έχει πει την τελευταία του λέξη.  Ήδη κατηγορεί τον κ. Τσίπρα ότι θέλει να διαλύσει το κόμμα. Ποιό κόμμα; Μα αυτό που χωρίς Τσίπρα ήταν στο 3%. Μη φοβούνται όμως, αυτό το κόμμα δεν πρόκειται να διαλυθεί, γιατί έχει ήδη … πεθάνει.

 

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: 8/10. Για τον ηγέτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Το εγχείρημα αξίζει μεγαλύτερο βαθμό, αλλά αυτό για όταν οι προτάσεις εγκριθούν από το συνέδριο.

 

Homo Politica

22.1.2022.

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here