Πριν από 20 χρόνια συμμετείχα στην ομάδα που είχε την ευθύνη εισαγωγής στο χρηματιστήριο (τότε ΧΑΑ, τώρα ΧΑ) μίας πολλά υποσχόμενης εταιρίας λιανικής ένδυσης-υπόδησης, ας την ονομάσουμε χάριν συντομίας ΑΩ. Ετοιμάσαμε, σε συνεργασία με τις τράπεζες και τους ελεγκτές, ένα πολύ αναλυτικό ενημερωτικό και όλα ήταν έτοιμα.

Ως τελευταίο στάδιο προετοιμασίας, κανόνισα να συναντηθώ με «γνωστό του γνωστού», «εισηγμένο» επιχειρηματία έτσι ώστε να μου υποδείξει κάποια σημεία που έπρεπε να έχω υπόψη μου μετά την εισαγωγή της ΑΩ.

Αφού, για να σπάσει ο πάγος, εξαντλήσαμε τα συνήθη τετριμμένα, μου είπε «Δες πως θα κάνω τη μετοχή πύραυλο». Πήρε δύο – τρία τηλέφωνα και έδωσε κατευθύνσεις.

Στον ένα «Βάλε σκαλοπάτια στις 420, 425, 435, 440». Τα νούμερα αφορούσαν ποσά σε δραχμές: αξέχαστες εποχές του εθνικού μας νομίσματος, συνεχίζω τη διήγηση.

Στον άλλο «Αγοράζεις στις 420, 425, 435, 440 από 18, 12, 9, 6 χιλιάδες κομμάτια».

Στον τελευταίο «Τα παιδιά έχουν στηθεί μέχρι τις 445, πούλα 45 χιλιάδες κομμάτια στις 450». Σαν να μην είχε συμβεί κάτι, συνεχίσαμε τη συζήτηση, αυτή τη φορά για διακοπές καθότι η συζήτηση έγινε Μάιο. Σε περίπου μισή ώρα του επέστρεψε, κατά τα φαινόμενα ο τρίτος broker, το τηλέφωνο και τον ενημέρωσε ότι όλα τελείωσαν. «Μόλις βγάλαμε (πληθυντικός μεγαλοπρέπειας) ένα εκατομμυριάκι», μου είπε, και μου έκανε τη διαδικασία πενηνταράκια για να την κατανοήσω.

Γιατί τα γράφω τώρα αυτά. Γιατί νόμιζα ότι αυτά τα πρωτόγονα δε συμβαίνουν πια, και πάντως δε θα μπορούσαν με την καμία να συμβαίνουν στους «προηγμένους» ναούς του χρήματος της εσπερίας.

Μέχρι που ήρθε η ARCHEGOS (από το ελληνική λέξη ΑΡΧΗΓΟΣ, τρομάρα μας).

H ARCHEGOS CAPITAL MANAGEMENT, διαχειριζόταν τα προσωπικά κεφάλαια του Αμερικανοκορεάτη Bill Hwang και ήταν ένα τυπικό Hedge Fund. Ο οποίος Bill -ο οποίος σημειωτέον είχε καταδικαστεί στο απώτερο παρελθόν και για insider trading- έλεγε ότι εκπροσωπεί μια νέα μορφή χριστιανού καπιταλιστή του 21ου αιώνα (!), που αποζητά την απόκτηση χρημάτων στο όνομα του Θεού (!!) και τη χρήση της περιουσίας του για την προώθηση των μαθημάτων του Χριστιανισμού(!!!). Επίσης, δώριζε απλόχερα σε συντηρητικά ινστιτούτα και χριστιανικές οργανώσεις, κάτι σαν Βασίλης Αυλωνίτης του Manhattan: Πνεύμα, πνεύμα και ηθική!!!!

Ας δούμε όμως συνοπτικά τι κάνουν τα Hedge Funds πριν συνεχίσουμε με τον Billy. Λειτουργούν με στόχο τις υψηλότερες δυνατές αποδόσεις, χρησιμοποιώντας τη μόχλευση, τον δανεισμό δηλαδή πάνω στα υπάρχοντα κεφάλαια τους.

Αυτό σημαίνει πως αν ένα fund έχει 100 ευρώ/ δολάρια, χρηματικές μονάδες (ΧΜ) γενικά, και επενδύσει σε κάποιες μετοχές ή σε κάποια άλλα assets και πάρει μια απόδοση 5%, θα έχει αυτό το 5% επί των κεφαλαίων του. Αν όμως αυτά τα κεφάλαια τα μοχλεύσει, δηλαδή δανειστεί, και ουσιαστικά από τις 100 ΧΜ πάρει θέσεις («επενδύσει») 1,000 ΧΜ, τότε το 5% στις 1,000 ΧΜ είναι 50 ΧΜ η απόδοση. Άρα 50 ΧΜ στις 100 ΧΜ που έχει το fund, απόδοση 50%! Ούτε κόκα (που αρέσει και στους γιάπηδες) να ήταν. Αυτή είναι η μια πλευρά, η προσδοκώμενη από τα Hedge Funds.

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Μια πτώση, 20% στο κεφάλαιο των 100 ΧΜ, σημαίνει 20% απώλειες ,όμως μένουν τουλάχιστον 80 ΧΜ. Μια πτώση 20% στις μοχλευμένες 1000 ΧΜ, σημαίνει ότι ουσιαστικά είναι απώλεια 100 ΧΜ, άρα πάπαλα το κεφάλαιο.

Το πράγμα βέβαια στην πράξη εξελίσσεται πολύ πιο γρήγορα. Δε μένουν οι δρώντες αδρανείς. Οποιαδήποτε στιγμή η κάλυψη που προσφέρει το Hedge Fund σε μετρητά πέσει κάτω από το ποσοστό που επιβάλλει η μόχλευσή του (στο παράδειγμά μας 10%) οι τράπεζες που το έχουν δανείσει ζητούν μετρητά μέχρι να φτάσουν αυτά συνολικά στο 10%. Αν αυτό δεν συμβεί, τότε πωλούν τα assets του Hedge Fund (η διαδικασία λέγεται margin call).

Συγκεκριμένα τώρα, ο Bill με το ARCHEGOS του, διαχειριζόταν ένα ποσό που ξεκινώντας από τα 200 εκ. δολάρια το 2013, είχε φτάσει στα 10 δις. δολάρια. Με τη μόχλευση που του έδιναν αφειδώς οι επενδυτικές τράπεζες και (ακόμα πιο επικίνδυνο) οι επενδυτικοί βραχίονες εμπορικών τραπεζών, έφτασε να «παίζει» δέκα φορές τα λεφτά του. Συνεπώς άνοιγε θέσεις ως 100 δις δολάρια.

Μέχρι εδώ τίποτα το περίεργο, αυτό κάνουν όπως είδαμε, όλα τα Hedge Funds.

Όμως ο Bill Hwang είχε στήσει μια πραγματικά υψηλή «πυραμίδα», τύφλα να έχουν οι αλβανικές παρατράπεζες και το ελληνικό χρηματιστηρίο των 90s καθώς δρούσε όπως «ό γνωστός του γνωστού» στην αρχή του άρθρου.

Αγόραζε μετοχές συγκεκριμένων (όχι πολλών) συγκριτικά μικρών High Tech εταιριών όπως η Viacom-CBS Inc. η RLX, η GSX και η Baidu Inc. και τις έκανε «πύραυλο». Όταν έβγαινε από μία μετοχή πήγαινε κατευθείαν σε μία άλλη, αυξάνοντας εκ νέου τη μόχλευσή του, και δεν κρατούσε μετρητά για «πισινή».

Το γελoίο και τραγικό συνάμα ήταν ότι ούτε οι εταιρίες στις οποίες «επένδυε» είχαν κατανοήσει πόσο εξαρτημένες ήταν από τον Billy the Korean Kid, ούτε οι περίφημες τράπεζες πόσο ευάλωτες ήταν από την έκθεσή τους στο Hedge Fund του Wonder Boy. Όταν η αγορά γύρισε κάπως (λόγω της μόχλευσης δε χρειαζόταν και πολύ) αρνητική, για τις συγκεκριμένες εταιρίες που είχε μεγάλη συμμετοχή η ARCHEGOS, the game was over.

Οι τράπεζες με τα πολλά, ξύπνησαν από το φαγοπότι των fees, και συσκέφθηκαν επί του πρακτέου. Κυρίως εκτεθειμένες ήταν οι Goldman Sachs, Morgan Stanley,  Nomura Securities, Credit Suisse. Όταν οι αμερικάνικες τράπεζες κατάλαβαν ότι αν συνεργαστούν με τις άλλες πάνε για να γράψουν σημαντικές ζημιές, ως πιο «κωλοπετσωμένες» έκαναν το αυτονόητο για κάθε καπιταλιστή που σέβεται τον εαυτό του. Πούλησαν χωρίς προειδοποίηση και άρα χωρίς αξιοσημείωτη ζημιά, όλες τις μετοχές που είχε αγοράσει η ARCHEGOS και είχαν οι ίδιες ως ενέχυρο για τα δάνεια που της είχαν δόσει. Ως συνέπεια, οι Ιάπωνες και κυρίως οι Ελβετοί έκατσαν στο παγωτό για να μάθουν μια και καλή ότι βουδιστικοί διαλογισμοί και καλβινιστικές ηθικές δεν πιάνουν μία μπροστά στα καουμπόικα εξάσφαιρα.

Κάποια συμπεράσματα, τώρα, για εμάς τους κάπως απλοϊκούς και παλιομοδίτες:

  1. Η διαδικασία αρχικής συσσώρευσης κεφαλαίου ήταν πάντα ληστρική. Όμως ούτε ο ύστερος χρηματοπιστωτικός καπιταλισμός αδιαφορεί για τη διάσταση αυτή, αντίθετα την χρησιμοποιεί όπου μπορεί.
  2. Τα πυραμιδωτά σχήματα Ponzi θα υπάρχουν, όσο μέτρο της ανθρώπινης επιτυχίας θα θεωρείται το χρήμα.
  3. Οι τράπεζες έχουν εξελιχθεί σε στυλοβάτες του καζινοκαπιταλισμού, και η χρηματοδότηση της παραγωγής είναι (αν είναι) τριτοτέταρτη προτεραιότητα.
  4. Τα τραπεζικά golden boys and girls είναι επικεντρωμένα στο κυνήγι με κάθε θεμιτό και αθέμιτο τρόπο των παχυλών bonuses.
  5. Η ενός συγκεκριμένου τύπου θρησκευτικότητα, θα χρησιμεύει ως κολυμβήθρα του Σιλωάμ για κάθε τύπου απατεώνες.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here