Νούμερο 10    Πληθωρισμού συνέχεια. Την υψηλότερη τιμή του από το 1988, εδώ δηλαδή και 34 χρόνια, κατέγραψε το αλουμίνιο, βασικό υλικό για κάθε ηλεκτρονική συσκευή, για αυτοκίνητα, αεροπλάνα, κτίρια αλλά και για τα «ευτελή» αναψυκτικά. Κατά τα άλλα η έκρηξη των τιμών θα ήταν παροδική σύμφωνα με τον «απροσδιόριστο» υπουργό της χώρας «βζιιιιν».

 

Νούμερο 9      Οι χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου είναι οι πρώτοι που διεξάγονται εξ ολοκλήρου σε τεχνητό χιόνι. Ο Δράκος της Ανατολής δεν χρειάζεται να «φωνάζει» για να τον προσέξουν. Ο ορισμός του πραγματικά σπουδαίου.

 

Νούμερο 8      Θα μπορούσε να είναι χαριτωμένο αν δεν ήταν θανατηφόρο για την θαλάσσια ζωή. Πλαστικά «τουβλάκια» Lego ξεβράστηκαν για ακόμα μια φορά στην ακτή του Κορνουάλης. Είναι τμήμα των πέντε εκατομμυρίων κομματιών που κατέληξαν στη θάλασσα το 1997 (25 χρόνια πριν!) όταν ένα γιγάντιο κύμα παρέσυρε 62 containers από το πλοίο Tokyo Express. Μόνο ένα από αυτά είχε «τουβλάκια». Δυστυχώς ήταν υπεραρκετό.

 

Νούμερο 7         Το αλίευσα στον αχανή κυβερνοχώρο, και είναι η ενσάρκωση της γνώμης της στήλης για τα κρυπτονομίσματα. Φούσκα!

Νούμερο 6      Η είδηση προκάλεσε σοκ: Μια ηλικιωμένη γυναίκα έκλεψε τυρί και κρέας από σούπερ μάρκετ, εντοπίστηκε και, παρόλο που άλλοι πελάτες προσφέρθηκαν να καλύψουν το κόστος των 30 ευρώ, η εταιρεία επέμενε να την οδηγήσει στη Δικαιοσύνη.

Μετά ήρθε το hashtag #cancel_LIDL και η φτωχή γιαγιά αφέθηκε στην ησυχία της και στην τύχη της. Γιατί το πρόβλημά της, η ανέχεια που την οδήγησε σε αυτή την πράξη απελπισίας, θα συνεχιστεί. Μικρή ελπίδα, για άλλη μια φορά η αντίδραση των πολιτών. Όχι όλως βέβαια. Πολλοί, και πολύ φοβάμαι οι περισσότεροι, ζητούν επίμονα να δικαστεί. Ο «απροσδιόριστος» υπουργός δεν τους χάλασε το χατίρι. Είπε ότι η δίωξη είναι αυτεπάγγελτη και θα εκδικαστεί, παρότι τέλος πάντων, και επειδή, και μήπως, και δια ταύτα, και ίσως, και πιθανώς,. και μπορεί, και δεν, και όπως, και τοσούτο μάλλον κλπ κλπ να μην το επιθυμεί. Τώρα μάλιστα το πιστέψαμε.

 

Νούμερο 5      Παρακράτηση δημοτικών τελών από τις ιδιωτικές εταιρίες προμήθειας ηλεκτρισμού. Τα ποσά ανέρχονται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Υπάρχει νόμος, αλλά δεν εφαρμόζεται, άλλωστε για πιο λόγο να εφαρμοστεί, που υποχρεώνει τις εταιρίες προμήθειας να επιστρέφουν εντός διμήνου από την έκδοση του τιμολογίου τα δημοτικά τέλη στους Δήμους. Ήδη, αρκετοί Δήμοι της χώρας έχουν κινηθεί νομικά κατά παρόχων ηλεκτρισμού, διεκδικώντας την επιστροφή δημοτικών τελών. Ο πρώτος που δικαιώθηκε είναι ο Δήμος Αμπελοκήπων – Μενεμένης, στη Θεσσαλονίκη.

Πάντως κάτι σαν να θυμάμαι. Α … ναι, αυτά τα καλόπαιδα (προσοχή με α όχι με ω) τους CEO της Energa και της Hellas Power που έφαγαν τα χρήματα του δημοσίου την προηγούμενη φορά της ιδιωτικοποίησης της διανομής ενέργειας. Τώρα ποιο από τα δύο λαμόγια διοργάνωνε, εκτός των άλλων, πάρτι με τα λεφτάς μας, αγκαλιά με κορίτσια του κατηχητικού, δεν ξέρω  καθότι η αρμοδιότητα ανήκει στα βλαχοπρωϊνάδικα.

 

Νούμερο 4      Κατά τον αρμόδιο επί της (υπ)αναπτύξεως υπουργό, που είναι γνωστός και ως «απροσδιόριστος», η οικονομία πηγαίνει βζιιιιν.

Αφήνοντας στην άκρη της ηλιθιότητες, και για να καταλάβουμε που βρισκόμαστε, ας δούμε τα πραγματικά δεδομένα.
Έχουμε περίπου το έλλειμμα του 2008,
(9% του ΑΕΠ το 2021 έναντι 10,4% το 2008).
Έχουμε περίπου διπλάσιο χρέος.
(104% του ΑΕΠ το χρέος το 2008 έναντι 205% του ΑΕΠ το 2021).
Αδυνατώ να κατανοήσω την ικανοποίηση του επιτελικού κράτους. Εκτός και αν την εκλάβω ως αυτοϊκανοποίηση, με κάθε έννοια της λέξης!

 

Νούμερο 3      Η ΔΕΗ από 27 διευθυντές το 2019, σήμερα έχει 105 με 70 νεοφερμένους από την «αγορά». Από 60 βοηθούς διευθυντές σήμερα έχει 250. Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ έχει, ελέω επιτελικού κράτους, ετήσιες αποδοχές 360.000 ευρώ συν εταιρική «μπέμπα» ή κάτι παρόμοιο, συν έξοδα παραστάσεως, συν συνταξιοδοτικό πρόγραμμα. Ο ετήσιος βασικός μισθός είναι 9.000 ευρώ, δηλαδή το 1/40 (ένα τεσσαρακοστό, ολογράφως να το ευχαριστηθούμε) των αποδοχών του CEO της ΔΕΗ χωρίς τα εξτραδάκια. Έχεις μήπως, άγνωστη λέξη;

 

Νούμερο 2      Ένα τραγικό εργατικό ατύχημα σημειώθηκε στα Άβδηρα Ξάνθης. Ένας 51χρονος  έχασε την ζωή του σε εργατικό δυστύχημα στην Ξάνθη όπου και καταπλακώθηκε από χώματα. Άλλο ένα εργατικό δυστύχημα στη χώρα του «απροσδιόριστου» βζιιιν. Τι δεν καταλαβαίνεις;

 

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μερου. Ένα πολύ μεγάλο, για τα εγχώρια δεδομένα, επενδυτικό σχέδιο, το ύψος του οποίου προβλέπεται να προσεγγίσει σε βάθος μερικών ετών το 1 δις ευρώ, προωθεί στη Δυτική Μακεδονία ο όμιλος Γερμανού. Το draft του επενδυτικού σχεδίου κατατέθηκε στις τράπεζες και προβλέπει τη σταδιακή ανάπτυξη μιας μεγάλης σε παραγωγική δυναμικότητα μονάδας παραγωγής μπαταριών λιθίου, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε εφαρμογές έλξης και αποθήκευσης ενέργειας.

Το επενδυτικό σχέδιο θα οριστικοποιηθεί, μετά τη λήψη των τελικών αποφάσεων για το εθνικό σχέδιο του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, καθώς η επένδυση επιδιώκεται να ενταχθεί στις επιδοτήσεις του εν λόγω Ταμείου.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος όμιλος, στο πλαίσιο του 5ετούς επενδυτικού πλάνου ύψους 560 εκατ. ευρώ, προωθεί επένδυση αναβάθμισης των εγκαταστάσεων του στην Ελλάδα (Ξάνθη και Κομοτηνή), την Ιταλία (Βερόνα) και τις ΗΠΑ (Βόρεια Καρολίνα) με τις κατάλληλες υποδομές, σύγχρονο εξοπλισμό, καθώς και αυτοματοποιημένες γραμμές παραγωγής. Για τη χρηματοδότηση μέρους του πλάνου, κατέθεσε πρόταση ύψους 170 εκ. ευρώ στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

 

Bonus Track    Η καθημερινότητά μας σε κάποια (λίγα) χρόνια. Κυκλοφοριακή συμφόρηση σε πανεπιστημιακό campus από ρομπότ «ντελιβεράδες». Ευγενείς φοιτητές ανοίγουν δρόμο στα ταλαίπωρα ρομπότ για να εκτελέσουν την αποστολή τους. Τροφή για σκέψη. Αν ήταν άνθρωποι «ντελιβεράδες» θα τους βοηθούσαν ή θα αδιαφορούσαν; Έλα ντε!

27.2.2022

Homo Economicus

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here