Πάμε λοιπόν για το τελευταίο top-10 του 2021:

Νούμερο 10    To bitcoin, αυτή η σύγχρονη φούσκα χωρίς κανένα ουσιαστικό περιεχόμενο, συνέχισε να κινείται ως roller coaster (τραινάκι του τρόμου στα καθ΄ημάς).

Όμως μοιάζει να έχει πάρει οριστικά την κάτω βόλτα τώρα που οι κεντρικές τράπεζες αρχίζουν να ανακοινώνουν δραστικούς περιορισμούς στην ποσοτική χαλάρωση.

Η ερώτηση είναι έως που. Μα ως σχεδόν το μηδέν όπως όλες οι φούσκες. Μια μόνο πιθανότητα σωτηρίας έχει. Η παγκόσμια οικονομία να πάει τόσο άσχημα που να ξανανοίξουν οι κάνουλες των κεντρικών τραπεζών.

 

Νούμερο 9      Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ της Κίνας, όπως είναι ευρέως γνωστό έχει σημειώσει αλματώδη άνοδο τα τελευταία είκοσι χρόνια.

Υπάρχουν όμως μεγάλες περιφερειακές ανισότητες. Οι επαρχίες της «ζώνης του άνθρακα» έχουν πτώση εισοδήματος σε σχέση με τις άλλες μη παράκτιες επαρχίες. Οι δε παράκτιες έχουν πλέον ξεφύγει πολύ μπροστά.

Μια εξέλιξη «από το μέλλον» της Δυτικής Μακεδονίας, δυστυχώς.

Νούμερο 8          Ο δείκτης πτωχεύσεων επιχειρήσεων στην ΕΕ την περίοδο της πανδημίας παρέμεινε πολύ χαμηλότερος από τον αντίστοιχο στις δύο προηγούμενες κρίσεις, των dot.com (2000-02) και Great Recession (2008-11).

Αυτό είναι το θετικό αποτέλεσμα της άμεσης και συνεχούς χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, για πρώτη ουσιαστικά φορά τα τελευταία, πολλά, χρόνια από την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις. Ας ελπίσουμε ότι η εικόνα αυτή θα διατηρηθεί και όταν βγούν οι οικονομίες από τον αναπνευστήρα.

 

Νούμερο 7      Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο το 82% των πολιτών στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην αποπληρωμή των λογαριασμών τους  και είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, με τη Βουλγαρία και την Πορτογαλία να ακολουθούν σε απόσταση σχεδόν είκοσι ποσοστιαίων μονάδων (63%). Είμαστε πια πρωταθλητές, ερχονται άλλες εποχές.

 

Νούμερο 6          Η ανάπτυξη στις ΗΠΑ την πρώτη χρονία της προεδρίας Jo Biden ξεπέρασε όλες τις αντίστοιχες από την εποχή του, φυστίκια, Jimmy Carter. Αυτό βέβαια συνδέεται με το γεγονός της τεράστιας μείωσης του αμερικανικού ΑΕΠ το 2020 λόγω πανδημίας. Αξιοσημείωτο ότι οι τρείς πρόεδροι που ακολουθούν τον Biden σε επιδόσεις (Carter, Bush Senior, Trump) δεν επανεξελέγησαν.

 

Νούμερο 5      Διατηρούν τα πρωτία με ευκολία οι ΗΠΑ στην παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου, με 11,5 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Γι΄αυτό άλλωστε δεν πολυενδιαφέρονται πλέον για την Μέση Ανατολή, όπου μετά την μη εκλογή Trump τρέχουν όλες οι τοπικές και περιφερειακές, μεσαίες και μεγάλες δυνάμεις να επανατοποθετηθούν.

 

Νούμερο 4      Σε διαφορετικό επιχειρηματικό μοντέλο προχωρά η Lamda Development σε ότι αφορά τη παραχώρηση των παραθαλάσσιων κατοικιών στο Ελληνικό.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ο όμιλος θα πουλάει μόνο τα οικόπεδα στο παραλιακό μέτωπο του Ελληνικού με τους αγοραστές να αναλαμβάνουν οι ίδιοι την ανέγερση των κατοικιών με δικά τους έξοδα

Οικόπεδα με φως, νερό, τηλέφωνο … περάστε κόσμε. Τύφλα να ΄χει ο Χατζηχρήστος.

 

Νούμερο 3      Για τους λάτρεις της στατιστικής. Τα λεφτά έδωσε ο Δήμος Αθηναίων για το 17λεπτο χάπενινγκ με τον γνωστό μεσήλικα νεανία τραγουδιστή (;), ισούνται με τους μισθούς δεκαετίας ενός εντατικολόγου.

Ο δήμαρχος έχει παππού και θείο πρωθυπουργό, μάνα υπουργό και βουλευτή, φιλικά σχεδόν όλα τα κανάλια, πλήθος συμβούλων επικοινωνίας, το budget του μεγαλύτερου δήμου της χώρας και παρόλα αυτά έχει καταφέρει το σύνολο των πολιτών να αναρωτιούνται για τις ικανότητές του.

 

Νούμερο 2      Ένας στους δύο καταναλωτές περιορίζει τις αγορές του για να πληρώσει το ρεύμα, με αποτέλεσμα μια σημαντική πτώση του δείκτη καταναλωτικού κλίματος στη χώρα στα χειρότερα επίπεδα των δύο τελευταίων χρόνων.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα της εξαμηνιαίας έρευνας καταναλωτικού κλίματος λιανεμπορίου που πραγματοποίησε ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος (ΣΕΛΠΕ), με την επιστημονική υποστήριξη του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών τον Δεκέμβριο 2021 μέσω πανελλήνιας έρευνας. Τον τελευταίο καιρό, σύμφωνα με τους καταναλωτές, οι δαπάνες για λογαριασμούς αποτελούν με διαφορά την μεγαλύτερη δαπάνη τους ως ποσοστό του εισοδήματος τους. Συγκεκριμένα, αποτελούν το 30% έναντι του 25% τον προηγούμενο Δεκέμβριο. Αντίθετα μειωμένες είναι οι δαπάνες για αγορές προϊόντων σε σχέση με τον προηγούμενο Δεκέμβριο από 31% σε 26%.

Δεν αγοράζουμε τρόφιμα, δεν αγοράζουμε ρούχα για να έχουμε (ίσως) ηλεκτρικό ρεύμα. Φιλελεύθερη οικονομία των αγορών: τι δεν καταλαβαίνεις;

 

Νούμερο 1      Η νεοφιλελεύθερη είδηση του 15μέρου. Σημαντική άνοδο στην τιμή της προστατευτικής μάσκας FFP2 ή Ν95, η χρήση της οποίας έγινε υποχρεωτική από σήμερα Σάββατο 24 Δεκεμβρίου.

Από διαδικτυακή έρευνα αγοράς στο skroutz.gr διαπιστώθηκε πως τα 10 τεμάχια Famex Μάσκα Προστασίας FFP2 Particle Filtering Half NR Midnight που μέχρι και τις 22 Δεκεμβρίου πωλούνταν προς 2,1 ευρώ από τις 23 του μηνός το απόγευμα η τιμή έχει σκαρφαλώσει στα 3 ευρώ (αύξηση 42,85%).

Στο bestprice.gr το πακέτο των 10 τεμαχίων της Famex FFP2 NR Particle Filtering Half Mask Γκρι έχει αυξηθεί κατά 35,9% στα 2,99 ευρώ από 2,20 ευρώ ενώ το πακέτο των 100 τεμαχίων της Mediroc FFP2 NR Protective Mask Λευκή, στα 91 ευρώ από 65,9 ευρώ.

Βέβαια κατά τον υπουργό αρμόδιο επί της αναπτύξεως, τι να κάνουμε έτσι είναι η αγορά, αυτορυθμίζεται. LOL.

 

Bonus Track    Η καλή είδηση του 15μέρου. Συνελήφθη ιδιοκτήτρια εστιατορίου στη Δράμα μετά από συνεργασία εργαζομένων με το εργατικό κέντρο της πόλης. Απαιτούσε από τους εργαζόμενου,ς στου οποίους είχε καταβάλει το επίδομα Χριστουγέννων, να της το επιστρέφουν μετά την ανάληψή των χρημάτων από το ΑΤΜ.

Ντρέπεται και η ντροπή με τη αντίληψη που έχουν για την επιχειρηματικότητα εγχώριοι (θιασώτες του Laissez Faire) απατεώνες.

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ

1.1.2022

Homo Economicus

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here