Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ευαγγελίζεται μια νέα αρχή, βαδίζει μετά από αρκετές αναβολές προς το 3ο του συνέδριο. Όπως θα περιμέναμε οι περισσότεροι (για να καταλάβετε στο στοίχημα η απόδοση είχε κατρακυλήσει στο 1,00001) κατά τη διαδρομή αυτή άνοιξε ένας νέος κύκλος εσωστρέφειας. Το επίδικο είναι η  «Εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος από τα Μέλη του» ή «από το Συνέδριο του».

Ο απλός πολίτης – παρατηρητής που δεν έχει εντρυφήσει στην κομματική ζωή, σκέφτεται: γιατί τόσος θόρυβος για το θέμα; Αυτό τους απασχολεί, ή πως θα πείσουν τους πολίτες για το πρόγραμμά τους και για το ότι αξίζουν μια δεύτερη ευκαιρία;

Δεν είναι τόσο απλό όσο ακούγεται.

Τα επιχειρήματα της αντίθετης στον πρόεδρο άποψης έχουν αξία. Ποιος καλοπροαίρετος θα διαφωνούσε με το ότι:

« … στενή και άρρηκτη σχέση εκπροσώπου και εκπροσωπούμενου και με τον έλεγχο από την μεριά των εκπροσωπούμενων και τη λογοδοσία των εκπροσώπων».

« … την άμεση δημοκρατία, αυτή είναι που προϋποθέτει ακόμα μεγαλύτερη συμμετοχικότητα, έλεγχο, λογοδοσία ή ακόμα και εναλλαγή».

« … η απάντηση δεν μπορεί να είναι ο συγκεντρωτισμός και η ιεραρχία. Τα μέλη πρέπει να έχουν λόγο και μάλιστα αποφασιστικό, ιδιαίτερα στα ζητήματα παραγωγής της πολιτικής».

Όμως, ακριβώς επειδή όλα αυτά είναι σωστά, επιβάλλεται η εκλογή οργάνων από όσο δυνατόν μεγαλύτερο σώμα εκλογέων. Την εποχή που η τεχνολογία επιτρέπει την άμεση πρόσβαση σε απόψεις τρίτων και την on line επαφή όλων με όλους, μοιάζει οπισθοδρομικό να χρειάζονται διαμεσολαβητές μεταξύ ηγεσίας και μελών. Κόμματα που διεκδικούν εμβάθυνση της άμεσης δημοκρατίας δεν έχουν να φοβηθούν κάτι από τα μέλη τους. Γιατί τα 60 χιλιάδες μέλη να μην «γνωρίζουν» και να μην ψηφίζουν «σωστά» αλλά «σωστοί» και «γνώστες» να είναι οι 3-4 χιλιάδες σύνεδροι που … ψηφίζονται από τα μέλη; Την εποχή μας η επικοινωνία γίνεται σε ενεστώτα και εξακολουθητικό χρόνο χωρίς στεγανά.

Τέλος, καλό είναι όσοι επιθυμούν την μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στην πολιτική να συνειδητοποιήσουν ότι ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει κάνει τον απλό λαϊκό κόσμο … λάστιχο. Εξαντλητικές συνθήκες δουλειάς και εργασιακό άγχος, πολύωρες διαδρομές με ΜΜΜ και ΙΧ, δουλειές στο σπίτι, σχολεία, φροντιστήρια, αθλοπαιδιές, ξένες γλώσσες, συνεχές τρέξιμο και αγωνία για να … βγει ο μήνας. Ε λοιπόν, ας δώσουν σε αυτό τον κόσμο την μικρή χαρά ότι τουλάχιστον εκλέγει την ηγεσία του!

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ: ?/10. Ο βαθμός θα μπει όταν υπάρξει η τελική απόφαση στο συνέδριο για το πώς εκλέγεται Πρόεδρος και Κεντρική Επιτροπή.

Homo Politica

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here