Φωτογραφία: Στάθης Ζούμπος

-Έχουμε έρθει σήμερα να βοηθήσουμε και να μαγειρέψουμε εθελοντικά, όπως και πάρα πολλοί άλλοι, Κωνσταντίνε σε ευχαριστούμε πάρα πολύ.

Εγώ σας ευχαριστώ που είστε εδώ. Γιατί εμείς χρειαζόμαστε πάντα κόσμο να είναι δίπλα μας. Ούτε μπροστά μας ούτε πίσω μας. Δίπλα μας.

 

-Πώς ξεκίνησες με την δημιουργία της Κοινωνικής Κουζίνας; Ποιο ήταν το έναυσμα να ξεκινήσεις να βοηθάς τόσο κόσμο;

Καταρχήν δεν βοηθάω κανέναν κόσμο. Είμαι της άποψης ότι βοηθάω τον εαυτό μου. Επειδή ήμουν άσχημα όταν έβλεπα ανθρώπους μου να μην ενδιαφέρονται για τους συνανθρώπους τους, έβαλα στόχο λοιπόν να βοηθήσω τον εαυτό μου και μαζί με τον εαυτό μου αν βοηθηθούν μαζί με τον εαυτό μου και άλλοι, να βοηθηθούν. Το φαγητό είναι κάτι που το έχουμε όλοι ανάγκη για να επιβιώσουμε. Είτε έχουμε χρήματα είτε δεν έχουμε. Είτε μένουμε σε επαύλεις είτε στον δρόμο. Το φαγητό όμως είναι αυτό που μας φέρνει κοντά. Με το φαγητό όμως επίσης επικοινωνούμε. Με την επικοινωνία  σπάει η αδιαφορία. Οπότε βασικό μου μέλημα ήταν να σπάσει η αδιαφορία μέσω του φαγητού . Να παίρνουν δηλαδή ένα πιάτο φαγητό κάποιοι άνθρωποι που έχουν ανάγκη και να τρώνε αλλά ταυτόχρονα να έρχονται και άνθρωποι που δεν έχουν ανάγκη και να τρώνε μαζί. Έτσι επικοινωνούμε. Αυτό είναι η Κοινωνική Κουζίνα ο Άλλος Άνθρωπος. Δεν βοηθάει κανέναν. Βοηθάμε τους εαυτούς μας μόνο.

 

-Πόσα χρόνια δραστηριοποιείστε στον Κεραμεικό;

Η Κουζίνα ξεκίνησε στα Εξάρχεια το 2011, το 2012 ήρθαμε εδώ και είμαστε στον Κεραμεικό από τότε.

 

Έχει αυξηθεί η στήριξη της πολιτείας σε όλο αυτό το εγχείρημα ή ό,τι έχει γίνει είναι καθαρά από τον εθελοντισμό ;

Καθαρά από τον εθελοντισμό. Δεν θέλω να πάρω τίποτα από την Πολιτεία. Αν ήθελα θα είχα κάνει μία ΜΚΟ, να αποκτήσω μία νομική μορφή και να μου δίνουν χρήματα. Το θέμα δεν είναι τα χρήματα. Το θέμα είναι όποιος θέλει να στηρίξει τον Άλλο Άνθρωπο να το κάνει επειδή το θέλει ο ίδιος. Ακόμα και τα χρήματα από την ΕΕ, τα παίρνω απευθείας από τους Ευρωπαίους πολίτες. Αν κάποιος δεν γουστάρει να μου δώσει, εγώ γιατί να τα πάρω;

 

-Άρα λοιπόν μιλάμε για μια αυτοδιαχειριζόμενη οργάνωση καθαρά. Πόσοι εθελοντές έχουν περάσει από την Κοινωνική Κουζίνα όλα αυτά τα χρόνια;

Δεν μου αρέσει η λέξη εθελοντής με την σημερινή έννοια που υπάρχει. Προτιμώ το «σύντροφος», «συνάνθρωπος», «συνταξιδιώτης», ό,τι άλλο θέλεις εκτός από τη λέξη «εθελοντής». Δεν είναι κακό, εμένα δεν μου αρέσει. Από το 2010 που ξεκίνησα πάντα στήριζαν την προσπάθεια αυτή, οι σύντροφοι. Στα δέκα χρόνια που έχουν περάσει, χωρίς υπερβολή έχουν έρθει να προσφέρουν πάνω από 1 εκατ άνθρωποι, όχι μόνο από την Ελλάδα αλλά από όλο τον κόσμο.

 

-Έχεις καθόλου το αίσθημα του ανικανοποίητου, που το συναντάμε συχνά σε τέτοιες περιπτώσεις; Να θες να μαγειρέψεις για όλο τον κόσμο; Ή πατάς γερά στη γη και προσπαθείς να κάνεις ό,τι καλύτερο μπορείς για αυτούς που έχεις κοντά σου;

Εγώ μαγειρεύω αυτό που μπορώ. Αυτό όμως που έχουμε καταφέρει είναι η αφύπνιση συνειδήσεων, να γίνουν και άλλες κοινωνικές κουζίνες με το ίδιο σκεπτικό, είτε με το όνομα του άλλου ανθρώπου είτε αλλιώς, και στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα. Υπάρχουν ακόμα και στο εξωτερικό. Εγώ πατώ γερά στα πόδια μου, δεν ονειροβατώ. Ξέρω ότι αυτό που κάνω δεν είναι η λύση, είναι όμως κάτι και το κάτι είναι καλύτερο από το τίποτα. Και πολλά «κάτι» μαζί μπορούν να γίνουν βουνά. Αυτά τα βουνά θέλουμε να κάνουμε. Όσοι νομίζουν ότι είναι ένα απλό φιλανθρωπικό «εγχείρημα» να τους πω ότι κάνουν λάθος. Αυτό είναι κάτι που ενώνει ανθρώπους , είναι μία άκρως πολιτική κίνηση, είναι μία καθημερινή κίνηση διαμαρτυρίας, πριν τον COVID στους δρόμους και τώρα εδώ που έρχονται 1500-2000 άνθρωποι για φαγητό και που διανέμουμε φαγητό και τρόφιμα σε οικογένειες  όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα.

 

-Έχεις δει διαφορά σε σχέση με τις ανάγκες κατά την περίοδο της πανδημίας;

Θα σου απαντήσω με ένα απλό παράδειγμα. Άνθρωποι που πριν μου έφερναν τρόφιμα, τώρα έρχονται να πάρουν τρόφιμα οι ίδιοι. Ένα άλλο παράδειγμα: άνθρωποι που δούλευαν πριν την πανδημία στο μαύρο, δεν έχουν ασφάλιση και είναι πάνω από μισό εκατ. Αυτοί τώρα πώς ζούνε;

 

-Ένας άνθρωπος που είναι μόνος του και δεν μπορεί να φέρει μεγάλη ποσότητα, τι θα μπορούσε να κάνει για να βοηθήσει;

Με ένα πακέτο μακαρόνια τρώνε 6 άνθρωποι και κοστίζει 25 λεπτά. Ένας άνθρωπος να φάει είναι πολύ, φαντάσου έξι άνθρωποι. Έξι άνθρωποι να φάνε είναι πολλοί. Όποιος δεν μπορεί να αγοράσει αυτό το πακέτο μακαρόνια για να βοηθήσει, μπορεί να έρθει εδώ να συμμετέχει σε αυτό που κάνουμε, που είναι ακόμα καλύτερο.

 

-Θεός υπάρχει;

Θεός, Αλλάχ, Βούδας. Όλοι κάπου πιστεύουν. Η συνείδησή μου, η ψυχή μου είναι ο Θεός. Ο Θεός για μένα είναι η αγάπη. Δεν έχω τίποτα πιο δυνατό από την αγάπη, τον σεβασμό, την αλληλεγγύη. Αν κοιτάξουμε τις θρησκείες, όλες μιλούν για αγάπη και σεβασμό. Αν κοιτάξουμε τον χριστιανισμό , ο Χριστός ήταν ο πρώτος «αναρχικός», έλεγε «αγαπάτε αλλήλους», όχι αγαπάτε Χριστιανούς, όλο τον κόσμο. Ήταν όμως και ο πρώτος που πήρε το ραβδί και τα έκανε γης μαδιάμ όταν γινόταν εμπόριο (στον ναό). Εμείς είμαστε παιδιά. Οι άνθρωποι. Η πίστη είναι όταν πιστεύεις με την ψυχή σου και την καρδιά σου ότι θα γίνει κάτι. Αυτό είναι η θρησκεία.

 

-Εάν υπάρχει παράδεισος και κόλαση, πιστεύεις ότι έχεις εξασφαλίσει μία θέση στον παράδεισο;

Παράδεισος και κόλαση είναι η ζωή που ζούμε μέχρι να πεθάνουμε. Εγώ θέλω να είμαι παιδί της κόλασης, δεν θέλω να είμαι παιδί του παραδείσου γιατί δεν θέλω να προσφέρω μόνο στους «καλούς».

 

-Θέλω να μας πεις ποιες μέρες και ώρες μπορεί ο κόσμος να σε βρει.

Κάθε μέρα. Τρίτη και Πέμπτη δεν μπορείτε να βοηθήσετε στο μαγείρεμα αλλά μπορείτε να βοηθήσετε στον καθαρισμό, στην απολύμανση του χώρου.

 

-Άνθρωπος σε ανάγκη μπορεί να χτυπήσει την πόρτα και να πάρει μια σακούλα. Σωστά;

Εμείς καθημερινά προσφέρουμε τρόφιμα για όλο το μήνα σε 20 οικογένειες και σε καμιά 30ριά οικογένειες σε όλη την Ελλάδα. Ό,τι έχουμε το δίνουμε.

 

-Τι θα μπορούσε να φέρει κάποιος σήμερα σε μεγάλη ποσότητα αυτήν την περίοδο; Χρήματα μπορούν να βάλουν σε τράπεζα;

Μπολάκια συσκευασίας γιατί αυτήν τη στιγμή θέλουμε 2000 μπολάκια περίπου την ημέρα δλδ 10 000 την εβδομάδα, τα οποία κοστίζουν 600 ευρώ την εβδομάδα. (…) Δεν θέλω να μου δίνετε λεφτά, θέλω να πηγαίνετε να αγοράζετε μπολάκια και να μου τα φέρνετε.  (…) Όσα χρήματα μας βάζουν στην τράπεζα πάνε για την πληρωμή του δικού μας ενοικίου καθώς και ενοικίων 5 συνανθρώπων που πριν έμεναν στον δρόμο και τους λογαριασμούς αυτών των σπιτιών.

 

– Καλό θα ήταν να βρεθεί χώρος με δωρεάν παραχώρηση από κάποιον σύντροφο ή φίλο. Θα το έχεις σίγουρα ερευνήσει.

Υπάρχουν πολλοί που έχουν προτείνει κάποια πράγματα, ακόμα και από τον Δήμο. Περιμένω.

Εγώ δεν θέλω να μου το χαρίσουν. Εγώ θέλω παραχώρηση. Και θα το φτιάξουμε κι εμείς μόνοι μας, όπως φτιάξαμε και το Σπίτι του Άλλου Ανθρώπου για να κάνουμε και άλλα πράγματα γιατί ο Άλλος Άνθρωπος δεν είναι μόνο το φαγητό. Ο Άλλος Άνθρωπος είναι να μπορεί να προσφέρει ενισχυτική διδασκαλία, δωρεάν μαθήματα, σε παιδιά που δεν έχουν οικονομική δυνατότητα φροντιστηρίου , να μπορεί κάθε Σεπτέμβρη που ξεκινούν τα σχολεία να καλύπτει τις σχολικές λίστες 500-600 παιδιών των οποίων οι γονείς δεν μπορούν να το καλύψουν, να έχουμε έναν ψυχολόγο να μιλάει με τους ανθρώπους, να έχουμε έναν δικηγόρο που να μπορεί δωρεάν να δίνει νομικές συμβουλές. Συνεργαζόμαστε ήδη με Κοινωνικά Ιατρεία εντός και εκτός Ν. Αττικής. Θέλουμε επίσης να φτιάξουμε μία θεατρική ομάδα, μία ομάδα για πολιτιστικά, μία καινούρια ομάδα για να μπορούν τα παιδιά να μάθουν σκάκι, ή δωρεάν μαθήματα μουσικής.

 

-Τώρα με το covid αυτά τα πράγματα έχουν περιοριστεί εκ των πραγμάτων υποθέτω.

Όχι μόνο λόγω του covid, αλλά από το 2018 αυτά έχουν σταματήσει λόγω έλλειψης χώρου.

 

-Αν είχες ένα παράπονο όλα αυτά τα χρόνια, ποιο θα ήταν αυτό; Αναγνωρισιμότητα έχεις λάβει τα τελευταία χρόνια. Πώς την διαχειρίζεσαι; Είδαμε ότι σε επισκέφθηκε και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Δεν με επισκέφθηκε η Πρόεδρος. Με επισκέφθηκε η Κατερίνα Σακελλαροπούλου που μένει δυο στενά πιο πέρα. Ήρθε εδώ χωρίς κάμερες και με κάποια κινητά τράβηξαν κάποια πλάνα και μάλιστα εγώ δεν ήμουν σε αυτά μάλιστα. Είναι σημαντικό να το πω, γιατί είμαι αντιφασίστας, όταν μας επισκέπτεται ένας θεσμός, η πρώτη κυρία της χώρας, παραμονή και ανήμερα Χριστουγέννων και φτιάχνει φαγητό για πρόσφυγες και μετανάστες για μένα είναι η άκρως αντιφασιστική κίνηση. Θέλω να πεθάνει ο φασισμός εγώ. Αυτό είμαι. Η αδιαφορία είναι φασισμός. Αυτό είναι το παράπονό μου, η αδιαφορία. Και αυτό πρέπει να πολεμήσουμε.

Όταν ήρθε η Κατερίνα εδώ και έδωσε φαγητό σε αυτούς τους ανθρώπους που περιμένανε, για μένα ήταν μία κίνηση. Το πιο σωστό θα ήταν να μην υπήρχαν οι άνθρωποι που να χρειάζονται φαγητό και αντί να μοιράζουμε φαγητό σε αυτούς τους ανθρώπους, να μοιράζαμε ελπίδες και να μοιράζαμε δουλειές και σεβασμό. Δεν είναι σωστό να μοιράζουμε φαγητό, είτε εμείς είτε οποιοσδήποτε. Αλλά αφού υπάρχει αυτή η κατάσταση, ήταν καλό που ήρθε. Δεν την προσκάλεσα. Ήρθε. Ήταν μία συμβολική κίνηση και κίνηση ουσίας. Εγώ δεν την είπα ποτέ Πρόεδρο, ούτε θα την πω ποτέ, την λέω γειτόνισσα. Είναι 8 χρόνια εδώ την ήξερα και πριν γίνει πρόεδρος, ερχόταν περιστασιακά στην Κουζίνα που μαγειρεύαμε. Δεν μπορούσα να αρνηθώ. Αρνήθηκα κάθε πολιτικό που θα ερχόταν με τη σημαία του πολιτικού κόμματος.

– Πολιτικά πού θα τοποθετούσες τον εαυτό σου;

Η μόνη ταμπέλα που θα δεχόμουν για τον εαυτό μου είναι Άνθρωπος και Αντιφασίστας. Καμία άλλη.

– Το επόμενό σου ταξίδι εκτός Αθηνών, πού σκοπεύεις να είναι;

Δύο πράγματα σχεδιάζω.

Το ένα είναι να στήσω ξανά στην Ελλάδα στην Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Κρήτη, Βόλο την Κοινωνική Κουζίνα.

Το άλλο είναι  ότι το ταξίδι που θα ξεκινήσει 25 Μαρτίου 2023 με αυτοκινούμενο σε όλη την Ευρώπη και την Ασία. Θα μαγειρεύω εκεί, μέσα στο τροχόσπιτο για να γίνει πραγματικότητα το όνειρό μου σε κάθε γειτονιά , ότι ο Άλλος Άνθρωπος είναι παντού, όχι εγώ. Ο Άλλος Άνθρωπος. Σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, θα βρίσκω ανθρώπους που θα με περιμένουν να φάμε μαζί, να μιλήσουμε, να επικοινωνήσουμε.

Πραγματικά δεν περίμενα αυτό το κλίμα που βρήκα εδώ. Αυτό το πάρτυ, το καθημερινό πανηγύρι χωρίς αλκοόλ να σερβίρεις φαγητό και  να μαγειρεύεις χοροπηδώντας. Είναι μία καταπληκτική, φανταστική ατμόσφαιρα που συστήνουμε στον κόσμο να γνωρίσει. Σε ευχαριστούμε πολύ.

Αυτό ακριβώς. Να ανακοινώσω και κάτι για πρώτη φορά. 21 Φεβρουαρίου θα γίνει μία μεγάλη διαδικτυακή συναυλία από 40 καλλιτέχνες –Βιτάλη, Μουζουράκης, Γιοκαρίνης, Μπαλάφας, Εκείνος &Εκείνος, Ζουγανέλης, Θεοδώρου, Μπάμπαλη και άλλοι πολλοί-  με ελεύθερη «είσοδο» στο livestreaming. Ο σκοπός θα είναι διπλός: να φτιάξουμε το σπίτι των ονείρων του Άλλου Ανθρώπου -ένα χώρο για να μπορούμε τον φτιάξουμε όπως θέλουμε για να κάνουμε αυτά που είπαμε προηγουμένως- και βέβαια να διασκεδάσουν και οι άνθρωποι που είναι κλεισμένοι μέσα. Θα είναι ένα εξάωρο πρόγραμμα που θα ξεκινήσει από τις 5-6 το απόγευμα μέχρι τις 12 το βράδυ.

Φαίνεσαι συγκινημένος. Θα έλεγε κανείς ότι με όλα αυτά που έχεις συναντήσει, ίσως να μην συγκινείσαι εύκολα.

 Κάθε μέρα κλαίω. Από χαρά.

 

Για πληροφορίες για τον Άλλο Άνθρωπο

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here