SCREENSHOT/BBC

Σε ένα podcast του BBC UK και της εκπομπής “Hard Talk” του Stephen Sackur με καλεσμένο τον Έλληνα Υπουργό Τουρισμού, Χάρη Θεοχάρη, ο τελευταίος φαίνεται να δυσκολεύεται να απαντήσει με σαφήνεια στις ερωτήσεις που – κατά ριπάς- κάνει ο δημοσιογράφος, σχετικά με το άνοιγμα του τουρισμού στη χώρα και όχι μόνο. Ανάμεσα σε αυτές που ξεχωρίζουν:

  • Γιατί η Κάλυμνος, ενώ πλασαρίστηκε ως Covid free νησί με την πλειοψηφία των κατοίκων να έχουν εμβολιαστεί, μπήκε σε σκληρό lock down;
  • Η εικόνα των νοσοκομείων της χώρας είναι δραματική κι εσείς ανοίγετε τον τουρισμό; Με βάση το ότι το ΑΕΠ σας στηρίζεται στην τουριστική βιομηχανία κατά 20% τουλάχιστον, βάζει τελικά η ελληνική κυβέρνηση το κέρδος πάνω από τη δημόσια υγεία;
  • Το State Department εξέδωσε ταξιδιωτική οδηγία προς τους Αμερικανούς πολίτες να μην επισκεφθούν την Ελλάδα, το δε Ηνωμένο Βασίλειο τους υποχρεώνει σε πολυήμερη καραντίνα μετά την επιστροφή τους από την Ελλάδα, πώς θεωρείτε ότι αυτές οι δύο τεράστιες αγορές θα έρθουν τελικά στη χώρα με τέτοιες συνθήκες; (ο Yπουργός απαντά πως γνωρίζει ότι πρόκειται για δύο χαμένες αγορές αλλά ότι ελπίζει με τα στοιχεία που προσκομίζει η χώρα, αυτό να αλλάξει στο μέλλον.)
  • Ακόμα κι αν έρθουν τουρίστες στη χώρα, πώς θα πορευθούν σε επίπεδο διασκέδασης με τόσους περιορισμούς στην εστίαση, τη νυχτερινή διασκέδαση, την απαγόρευση κυκλοφορίας; Τί θα έρθουν να κάνουν;
  • Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό πάσχει σοβαρά λόγω της κακής διαχείρισης του προσφυγικού. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σας εγκαλεί για παράνομες επαναπροωθήσεις, παραβίαση δικαιωμάτων και υπέρμετρη χρήση βίας στο Αιγαίο. Ο υπουργός απαντά πως θα σχολίαζε κάτι τέτοιο αν ήταν αλήθεια μα δεν είναι καθώς η χώρα απλά περιπολεί τα θαλάσσια σύνορά της σε συνεργασία με τη Frontex σεβόμενη το διεθνές δίκαιο, οπότε όλα αυτά δεν ισχύουν, ο παρουσιαστής τον διακόπτει λέγοντας

“Τα στοιχεία αυτά τα έχει δώσει η ίδια η Frontex η οποία μιλάει για παράνομες επαναπροωθήσεις εκ μέρους των ελληνικών αρχών” .

Εκεί ο υπουργός καταπίνει τη γλώσσα του…

  • Η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό πάσχει επίσης κι από τα περιστατικά αστυνομικής βίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, ξεγυμνωμένοι διαδηλωτές, χρήση υπέρμετρης αστυνομικής βίας, ξύλο σε πολίτες, κατάχρηση εξουσίας, δολοφονίες. Θεωρείτε αυτό το περιβάλλον θελκτικό για ένα τουρίστα; (Ο Υπουργός απαντά πως όλες οι υποθέσεις διερευνώνται.)
  • Το 1/3 των ενηλίκων Ελλήνων είναι σε καθεστώς ανεργίας. Έχουν περάσει πολλά χρόνια από το 2008 και την περίοδο της μεγάλης οικονομικής κρίσης. Τι συμβαίνει στην Ελλάδα και δε μπορεί να ξεπεράσει την οικονομική της ύφεση; Γιατί είναι ακόμα σε τέτοια άσχημη οικονομική κατάσταση ο πολίτης, παρά τη μεγάλη ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια που πήρε η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια;

Σε κάποιο σημείο που ο Υπουργός προσπαθεί και πάλι να τα μαζέψει, ο δημοσιογράφος διακόπτει ξανά :

“Κύριε Υπουργέ ο κόσμος διαβάζει εφημερίδες, βλέπει, ακούει, προσπαθείτε να μας πείσετε ότι όλα αυτά δεν είναι αλήθεια;”
Σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για τη χώρα με τα κρούσματα και τους διασωληνωμένους να παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, ο τουρισμός ανοίγει σε δύο ημέρες. Ο Υπουργός, μη μπορώντας να κάνει αλλιώς κι αφού αντιλήφθηκε ότι δε μιλάει στο ΣΚΑΙ, αναγκάζεται να κάνει αρκετές παραδοχές: τα τεστ στα σύνορα θα είναι δειγματοληπτικά, οι εργαζόμενοι στα νησιά θα εμβολιαστούν άρα μη φοβάστε, ελάτε, την Κάλυμνο την κλείσαμε κι αυτό δείχνει ακριβώς πόσο υπεύθυνοι είμαστε και δε διστάζουμε να πάρουμε γενναίες αποφάσεις έναντι του κέρδους (για τον ίδιο λόγο που αποκρύπτονταν τα κρούσματα πέρυσι σε Μύκονο, Πάρο και λοιπά νησιά, φαντάζομαι, με τα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα, την Κάλυμνο κλείσατε και μάλιστα Μάιο, κύριε Υπουργέ, δεν κλείσατε δα και το Nammos 15αύγουστο), Άγγλους και Αμερικανούς τους έχουμε χάσει (κακός, κακός Μπόρις), αλλά θα έρθουν άλλοι (Ποιοι, άραγε, με δεδομένη την κρίση στο Ισραήλ που αποτελεί επίσης τεράστιο τουριστικό πελάτη της χώρας; Και από τους υπόλοιπους, όλοι θα έρθουν εδώ;), δέκα χρόνια ύφεση δεν ξεπερνιούνται εύκολα (ειδικά αν τρώμε με δέκα μασέλες εμείς και οι μετακλητοί μας, αν δίνουμε δεκάδες χιλιάδες ευρώ για κιτς λαγούς στους δρόμους κι αν κάνουμε απευθείας αναθέσεις για μάσκες σε εταιρείες κουφωμάτων, εκεί να δεις πώς δεν ξεπερνιούνται), η Ελλάδα όμως ποτέ δεν πεθαίνει, δεν τη σκιάζει φοβέρα καμιά, μόνο ένα χειμώνα ξαποσταίνει και ξανά προς το Beach bar τραβά.
Ακούστε όλο το podcast και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Το μόνο σίγουρο είναι πως όταν η δημοσιογραφία δεν είναι πληρωμένη και “πετσωμένη”, είναι αληθινή. Και η πραγματικότητα που η κυβέρνηση τόσο καιρό αρνείται, γνωστή σε πολίτες του εξωτερικού αλλά ταυτόχρονα άγνωστη σε Έλληνες πολίτες λόγω της μονομερούς ενημέρωσης και της ειδησεογραφικής προπαγάνδας, είναι εδώ για να επιβεβαιώσει αυτό που ξέραμε ήδη: ότι παρά τις εξαγγελίες για εισροή χρήματος, το κομμάτι του τουρισμού θα είναι εξαιρετικά μειωμένο το 2021, ίσως περισσότερο κι από πέρυσι. Δεν είναι μόνο οι Έλληνες σε δεινή οικονομική κατάσταση αλλά και πολλοί πολίτες του εξωτερικού, εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας έχουν χαθεί παγκοσμίως, η γνώση για τον ιό πλέον υπάρχει για όλους τους ανθρώπους, η περίθαλψη της χώρας αντενδείκνυται σε περίπτωση που ο τουρίστας αρρωστήσει σοβαρά λόγω υπερκορεσμού των νοσοκομείων, τα τεστ και η καραντίνα που απαιτούνται για την είσοδο στη χώρα του είναι υπέρογκα σε χρήμα και αποτρεπτικά σε χρόνο.
Ξεκινάμε με δεδομένη, λοιπόν, τη μείωση του τουριστικού κέρδους και σε καμία περίπτωση δε θα δούμε ημέρες 2019 φέτος το καλοκαίρι. Ο κίνδυνος για τη δημόσια υγεία, την έξαρση της Πανδημίας, ορατός όσο ποτέ άλλοτε. Ελπίζουμε στην ατομική ευθύνη των ξένων συμπολιτών μας και τη χρηστή συμπεριφορά τους, γιατί αν περιμένουμε από πρόληψη, ενίσχυση ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και θωράκιση της χώρας, θα περιμένουμε μάλλον για πάντα.
Και τέλος πάντων, ελάτε, δεν αντέχει ο κλάδος άλλο χειμώνα να πεινάει (σχεδόν έτσι το έθεσε κι ο Υπουργός), από το… γνωστό -πια- “μαξιλάρι” δεν έχει μείνει ούτε ραφή από τη μαξιλαροθήκη.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here