Οφείλουμε να ξεκινήσουμε με το αυτονόητο, ότι δηλαδή ακόμα και ο πιο σύντομος και αναίμακτος πόλεμος είναι χειρότερος για την ανθρωπότητα από την πιο «μίζερη» ειρήνη.

Δυστυχώς η ανθρωπότητα δεν έχει πάψει να πολεμάει σε κάθε ιστορική περίοδο, με χαμένους πάντα τους απλούς πολίτες. Πολλές φορές (αλλά όχι πάντα) οι μεγαλόσχημοι που τους προκαλούν δεν συγκαταλέγονται στα θύματα.

Τούτων λεχθέντων θα προσπαθήσουμε να παρουσιάσουμε το σχέδιο της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία, όπως έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα 26/2, 3η ημέρα των εχθροπραξιών.

Κατ’ αρχήν κάποιες ιστορικές αναφορές, επιγραμματικά, είναι απαραίτητες για να κατανοήσουμε την εξέλιξη των επιχειρήσεων.

 • Ο Ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις (ΡΕΔ) είναι άμεση συνέχεια του Κόκκινου Στρατού (ΚΣ) της ΕΣΣΔ και ακολουθούν τα ίδια δόγματα, προφανώς προσαρμοσμένα στις νέες συνθήκες και κυρίως στις νέες δυνατότητες των οπλικών συστημάτων.
 • Ο ΚΣ όπως όλοι οι νεαροί οργανισμοί αναπτύχθηκε σε τεράστιο βαθμό τα πρώτα χρόνια του, μετά την νίκη στον εμφύλιο πόλεμο (1918-1922), την περίοδο δηλαδή 1923-1935. Η πείρα που είχε αποκτήσει ήταν τεράστια, καθώς εκτός από του στρατούς των διαφόρων «τσαρικών» στρατηγών, κάποιων εθνικοτήτων (Κοζάκους του Ντον, αναρχικούς Ουκρανούς του Μαχνό), αντιμετώπισε και στρατιωτικές δυνάμεις από τη Γαλλία, Μ. Βρετανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Γερμανία, Πολωνία, Τσεχοσλοβακία, Ιαπωνία, και Ελλάδα.
 • Οι νέοι ηγέτες που αναδείχθηκαν στα πεδία των μαχών (το πραγματικό κριτήριο για στρατιωτικούς) ανέπτυξαν νέες μεθόδους μάχης.  Βασική συνιστώσα τους είναι η «Ταχεία Διείσδυση στα Μετόπισθεν» από μηχανοκίνητες και τεθωρακισμένες δυνάμεις που πρωτοδιατυπώθηκε από τον Έλληνα Βλαδίμηρο Τριανταφύλλωφ και εξελίχθηκε από τον Στρατάρχη Μιχαήλ Τουχατσέφσκι.
 • Οι σταλινικές εκκαθαρίσεις ανέκοψαν την εξέλιξη του ΚΣ (θύμα τους ο Τουχατσέφσι όπως και το 85%-90% των ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών).
 • Παρόλα αυτά, το στρατηγικό βάθος της ΕΣΣΔ επέτρεψε την επιβίωση του ΚΣ το 1941 και την περιφανή νίκη του επί της Βέρμαχτ που είχε άνω του 85% των απωλειών της στο Ανατολικό Μέτωπο.
 • Την περίοδο αυτή αναδείχτηκαν νέοι ηγήτορες του ΚΣ (Ζούκοφ, Ροκοσόφσκι, Κόνιεφ, Βατούτιν, Τσούικοφ, Ροντμίστροφ) που εξέλιξαν και τις μεθόδους μάχης. Για την ανάλυσή μας, τρεις από αυτές  ενδιαφέρουν. Η μεγάλη σημασία που έδιναν στην παραπλάνηση του εχθρού, η ισχυρή επίθεση στις πτέρυγες του εκάστοτε επιλεγμένου μετώπου (κίνηση τανάλια – ηλάργα), και η μεθοδική, σταδιακή, υπερβολικά «προσεχτική» μάχη εντός των πόλεων.
 • Τέλος αναδείχθηκε η τεράστια σημασία του ανεφοδιασμού – αναπλήρωσης (Logistics) τόσο σε υλικό όσο και σε έμψυχο δυναμικό.

Μετά από αυτές τις αναπόφευκτες ιστορικές παρατηρήσεις, ας δούμε τι είχαν να αντιμετωπίσουν στο σχεδιασμό τους οι ΡΕΔ.

 • Η Ουκρανία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα της Ευρώπης, εξαιρουμένης της … Ρωσίας.
 • Έχει πληθυσμό άνω των 40 εκ, με ένα σημαντικό τμήμα του (άνω του 35%) φιλορωσικό.
 • Έχει επίπεδο γεωγραφικό ανάγλυφο, και συνορεύει από Β με τη Λευκορωσία (σύμμαχο της Μόσχας), και με την ίδια τη Ρωσία από ΒΑ, Α, και  Ν (μέσω Κριμαίας).
 • Η σύγκριση Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών παρατίθεται. Οι χερσαίες ΡΕΔ είναι αριθμητικά και ποιοτικά ανώτερες, όμως οι ουκρανικές είναι θεωρητικά ικανές να προβάλουν αποτελεσματική άμυνα για διάστημα τουλάχιστον κάποιων εβδομάδων. Όσο για τις αεροπορικές και ναυτικές, η υπεροπλία των ΡΕΔ είναι σχεδόν απόλυτη. Να σημειώσουμε εδώ ότι οι αριθμοί των ΡΕΔ αφορούν το σύνολο τους και όχι όσες συμμετέχουν στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.

 • Ας πάμε τώρα στο βασικό σκοπό του άρθρου, την παράθεση του ρωσικού επιτελικού σχεδίου. Περιττό να πούμε ότι στηριζόμαστε σε αυτά που βλέπουμε εμείς και ανοιχτές δυτικές πηγές, επί του πεδίου, καθώς δεν έχουμε σε γνώση μας καμία σχετική πληροφόρηση από ρωσικές πηγές.
 • Εις βάθος διείσδυση: Νωρίς στις 24/2, χτυπήματα στην ουκρανική αεράμυνα και σταθμούς τηλεπικοινωνιών, ελέγχου και διοίκησης κόκκινα σημεία στο χάρτη που ακολουθεί.

 • Ηλάγρα – Τανάλια: Μόλις επιβεβαιώθηκε προς το μεσημέρι της ίδια ημέρας η αποτελεσματικότητα των κτυπημάτων, ξεκίνησε η εισβολή, στις «πτέρυγες» (ακολουθεί ο ανάλογος χάρτης). Από Β, και από τις δύο όχθες του Δνίπερου έτσι ώστε να μην αποτελέσει σε καμία φάση της εισβολής «φυσικό» αντιαρματικό εμπόδιο, με κατεύθυνση το Κίεβο, στοχεύοντας στην παράλυση του διοικητικού κέντρου της Ουκρανίας. Και από Ν, από την Κριμαία, με στόχο την πλήρη κατάληψη των ακτών της Μαύρης Θάλασσας ΝΔ, και το χτύπημα από τα νώτα των ουκρανικών δυνάμεων στα ΝΑ.

 • Παραπλάνηση: Η επίθεση από Ν εμφανώς αιφνιδίασε τον ουκρανικό στρατό, που άκριτα είχε συγκεντρωθεί γύρω από το αποσχισθέν Ντονμπάς, καθώς δεν προβλήθηκε στα σύνορα η παραμικρή αντίσταση. Η περιοχή της Κριμαίας δεν είχε αναφερθεί σε καμία πρόσφατη ρωσική ανακοίνωση, ήταν σαν να μην υπήρχε. Αντιθέτως, είχε υπερτονιστεί το Ντονμπάς ως στόχος για την «απελευθέρωση» των Ρώσων της περιοχής που υπόκεινται «γενοκτονία». Σε αυτή την παραπλάνηση εντάσσεται εν μέρει και η αναγνώριση των αποσχισθησών «Λαϊκών Δημοκρατιών» από το Ρώσο Πρόεδρο, καθώς είναι δεδομένο ότι η απόφαση για εισβολή είχε ληφθεί ημέρες πριν.
 • Καθήλωση Εχθρού: Το μόνο μέτωπο που δέχθηκε γενικό μπαράζ πυροβολικού (σταθερά και αυτοκινούμενα πυροβόλα, καθώς και πολλαπλούς εκτοξευτές ρουκετών, γνωστών ως «αρμόνια του Στάλιν») χωρίς όμως «φιλόδοξη» προέλαση από πλευράς ΡΕΔ, ήταν η περιοχή του Χαρκόβου, βιομηχανικό, εξορυκτικό, άρα και οικονομικό κέντρο με μεγάλο ρωσόφιλο πληθυσμό. Στόχος δεν ήταν η άμεση κατάληψη, αλλά η καθήλωση των ουκρανικών δυνάμεων για να μην απαγκιστρωθούν και σπεύσουν σε ενίσχυση των μαχόμενων δυνάμεων γύρω από το Κίεβο.
 • Logistics: Οι ΡΕΔ ενισχύουν τις μονάδες που συμμετέχουν στην εισβολή, ειδικά στα σημεία που υπάρχει ανάγκη από την εξέλιξη στο πεδίο, αλλά και απλά για λόγους φύλαξης των οδικών αξόνων και των στρατηγικών σημείων των περιοχών που έχουν καταληφθεί. Το ότι κάποιοι ισχυρίζονται κακή εξέλιξη των επιχειρήσεων γιατί υπάρχει 2ο κύμα μονάδων που σταδιακά εμπλέκονται είναι άσχετο, δηλαδή η μέχρι στιγμής έκβαση δεν τεκμαίρεται από αυτό. Το σοβαρό λάθος θα ήταν να μην υπήρχε ενίσχυση. Είμαστε σίγουροι ότι υπάρχει πλάνο και για 3ο και 4ο κύμα δυνάμεων υποστήριξης.
 • Επιφυλακτική Είσοδος σε Πόλεις: Αυτό φαίνεται από την διάθεση για περικύκλωση πόλεων όπως το Χάρκοβο και το Ντνίπρο, αλλά όχι η άμεση κατάληψη, η παράκαμψη άλλων όπως η Χερσώνα και το Τσερνιχίβ, και κυρίως η αναμονή στις πύλες του Κιέβου μέχρι να συγκεντρωθεί ο όγκος των δυνάμεων που επιχειρούν στο βόρειο μέτωπο. Οι οδομαχίες είναι πάντα δύσκολες.

Η τελευταία αυτή παρατήρηση κρύβει και το «αδύνατο σημείο» του σχεδίου εισβολής. Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος της Ρωσίας. Οι δυτικοί θα συνέλθουν από το σοκ, θα γίνουν πιο αποφασιστικοί και τα οικονομικά μέτρα θα αρχίσουν να δαγκώνουν. Τα διεθνή ΜΜΕ, όπως πάντα, θα προβάλλουν μόνο τις απώλειες της μιας πλευράς. Η κοινή γνώμη στην Ευρώπη και ένα μικρό τμήμα της αλλά κατάλληλα υποκινούμενο  μέσα στη Ρωσία, θα γείρει το συναίσθημα αποφασιστικά υπέρ του τερματισμού της σύρραξης. Τέλος, δεν αποκλείεται (μάλλον το αντίθετο) να αρχίσουν και από το «πουθενά» τρομοκρατικές επιθέσεις Τσετσένων και λοιπών ισλαμιστικών ομάδων εναντίον ρωσικών στόχων, καθώς οι επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες που τις δημιούργησαν και εξόπλισαν υπάρχουν.

Η Ρωσία για να τελειώσει με τις πολεμικές επιχειρήσεις δεν έχει πάνω από 3-4 ημέρες ακόμα. Θα αντέξει η Ουκρανία τόσο; Αυτό είναι το σημείο κλειδί. Η ρωσική ηγεσία πάντως δεν δείχνει να αγνοεί τους ασφυκτικούς χρονικούς περιορισμούς. Γι’ αυτό δόθηκε διαταγή, το βράδυ της 26ης Φεβρουαρίου, στις ΡΕΔ για γενική επίθεση.

Homo Politica

 

 

 

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here