Νούμερο 10

Κόλπα με την επιστρεπτέα προκαταβολή από σειρά επιχειρηματιών. Κάποιοι, σε συνεννόηση με πελάτες τους καθυστερούν επί μακρόν την έκδοση τιμολογίων, έτσι ώστε να εμφανίσουν μεγάλη πτώση τζίρου και να λάβουν την προκαταβολή. Κάποιοι άλλοι, διοχετεύουν μέρος του τζίρου σε εταιρίες γνωστών (ακόμα και ουσιαστικά αδρανοποιημένες) με τον ίδιο σκοπό. Τέλος, οι περισσότερο ψαγμένοι ιδρύουν νέες εταιρίες και «παρκάρουν» εκεί τμήμα των πωλήσεων τους. Τσάμπα υλοποιήσαμε την μεταρρύθμιση της σύστασης εταιρειών σε «μια στάση»;

Νούμερο 9

Αναλογία Συνταξιούχων / Ασφαλισμένων, στην Ελλάδα. Ενδεικτικά:

  • 1990      1:2,0
  • 2001      1:1,8
  • 2020      1:1,5

Και ύστερα σου λέει ότι δεν θα μειωθούν οι συντάξεις στο μέλλον.

Νούμερο 8

Μέχρι και τον Ιανουάριο, όταν ξύπνησαν (ή αποφάσισαν να ξυπνήσουν) τα Υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας, οι πληττόμενες επιχειρήσεις μπορούσαν να δηλώσουν σε αναστολή τους εργαζόμενούς τους μετά το πέρας του εκάστοτε μήνα. Έτσι τους απασχολούσαν κανονικά, φορτώνοντας τις ασφαλιστικές εισφορές και μέρος του μισθού στο δημόσιο. Σε κάποιες εταιρίες οι εργαζόμενοι δεν έπαιρναν επιπλέον χρήματα της κρατικής επιδότησης παρότι εργάζονταν. Σε κάποιες άλλες «wannabe golden boys and girls» έπαιρναν κανονικά και τον μισθό και την επιδότηση.

Νούμερο 7

Μείωση 50% σε μία ημέρα της τιμής του κρυπτονομίσματος ETHER, σημειώθηκε στην πλατφόρμα KRAKEN. Ο CEO της πλατφόρμας, δεν ξέρει αν το θέμα προέκυψε από λάθος του αλγορίθμου (Trading Engine Malfunction, όπως είπε) ή από πραγματικές αγοραπωλησίες. Αν δεν ξέρει αυτός, εμείς τι να πούμε; Άντε γεια στα λεφτά.

Νούμερο 6

Με ποινές που δεν θα μπορεί να αντιμετωπίσει και θα οδηγηθεί σε χρεωκοπία απειλείται η τουρκική τράπεζα HALKBANK. Κατηγορείται ενώπιον των δικαστηρίων της Νέας Υόρκης για παράκαμψη των κυρώσεων κατά του Ιράν. Αντιμετωπίζει μία γκάμα κυρώσεων, από πρόστιμο 20 δις δολάρια μέχρι αποκλεισμό από το σύστημα SWIFT.

Τι είναι τώρα το SWIFT (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication).
Είναι το πιο δημοφιλές  σύστημα μεταφοράς χρημάτων. Κωδικό SWIFT (ονομάζεται και BIC) έχουν όλα τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και χωρίς αυτόν δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν συναλλαγές στο μεγαλύτερο τμήμα της υφηλίου. Η Κίνα έχει δημιουργήσει το δικό της σύστημα (CIPS) για να ανταγωνιστεί το SWIFT (εδρεύει στις Βρυξέλλες) όμως έχει πολύ δρόμο μπροστά της. Πρακτικά λοιπόν χωρίς SWIFT μία τράπεζα αποκλείεται από τις διεθνείς αγορές.

Στα πιο πιπεράτα τώρα: η HALKBANK διαπλέκεται με τις οικογένειες Ερντογάν και Τραμπ, και διακινούσε όλο το χρήμα από το λαθρεμπόριο πετρελαίου του ISIS και Iράν. Προσοδοφόρες μοιάζουν να ήταν για τον προηγούμενο Aμερικανό πρόεδρο οι κυρώσεις που ο ίδιος είχε επιβάλλει στο Ιράν. Business is business.

Νούμερο 5

Στα 517 εκ. ευρώ διαμορφώθηκε το 2020 η αγορά smartphones στην Ελλάδα, πρακτικά δηλαδή στα ίδια επίπεδα του 2019 (προ κορωνοϊού). Η ακριβή κατηγορία (άνω των 600 ευρώ) αντιπροσωπεύει το 36% των πωλήσεων. Είτε όντως μας ψεκάζουν, είτε κάποιες κοινωνικές κατηγορίες πράγματι δεν υποφέρουν την εποχή της πανδημίας.

Νούμερο 4

Στο φτωχότερο 1/4 των Αμερικανών, οι απώλειες θέσεων εργασίας έφτασαν το 2020 το 17%. Το πλουσιότερο 1/4 μόνο 4%. Επίσης 4 εκ άνεργοι σταμάτησαν να ψάχνουν εργασία. Επειδή δεν φαίνεται πιθανό να εξαερωθούν, είτε η φιλανθρωπία είτε το έγκλημα θα τους συντηρήσει. God bless America.

Νούμερο 3

Κατακόρυφη αύξηση της απόδοσης του 10ετούς ελληνικού ομολόγου. Έφτασε στο 1,10% (διπλάσιο του ιστορικά χαμηλού). Τα ομόλογα των ασθενέστερων οικονομιών (Ελλάδα, Ιταλία) της ευρωζώνης, πιέζονται σημαντικά λόγω αναμενόμενης ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας, και της πιθανολογούμενου περιορισμού της νομισματικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Ανησυχίες στο κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο για την δυνατότητα διατήρησης των ταμειακών διαθεσίμων. Του «μαξιλαριού» που ήταν υπερβολικό και αχρείαστο, ντε!     

Νούμερο 2

Μέσα σε 48 ώρες το bitcoin έχασε 23% της αξίας του. Λάθος: Όχι της αξίας του, της τιμής του. Γιατί αξία, αν υπάρχει (το ΑΝ με κεφαλαία) το έχουμε ξαναγράψει, είναι αδύνατον να προσδιοριστεί. Αμέσως βγήκαν τα digital παπαγαλάκια και είπαν ότι δεν τρέχει και τίποτα, και όλα καλά, και ότι είναι συνειδητοποιημένοι οι επενδυτές σε κρυπτονομίσματα κλπ, κλπ. Να ανεβάσουν τους άλλους στο τρένο, για να κατέβουν αυτοί. Έτσι κι αλλιώς αν ο μηχανοδηγός δεν ξέρει που πάει, πάει πάντα σωστά. Σκεφθείτε επιπλέον, ότι δεν υπάρχει καν μηχανοδηγός σε αυτό το τρένο.

Νούμερο 1

Η καλή είδηση του 15μέρου. Η σχέση τιμών χαλκού / χρυσού έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2018 (Λίμπρα Χαλκού / Ουγγιά Χρυσού = 415/1790 = 0,232). Επίσης το νικέλιο ξεπερασε τα 20,000 δολάρια / τόνος. Η αύξηση της τιμής των βιομηχανικών μετάλλων δείχνει επικείμενη οικονομική μεγέθυνση. Αυτό βέβαια για τις χώρες που … έχουν βιομηχανία.

Bonus Track  

Η περίεργη είδηση του 15μέρου. Δύο κρουαζιερόπλοια των 930 επιβατών το καθένα «γέμισε» σε λίγες εβδομάδες η εξειδικευμένη εταιρία Viking Ocean Cruises. Τα δύο υπερπολυτελή καράβια ξεκινούν τα Χριστούγεννα του 2021 για το ταξίδι διαρκείας 136 ημερών «από το Βόρειο στο Νότιο Πόλο». Το κόστος ανά άτομο κυμαίνεται από 60 έως 150 χιλιάδες δολάρια, και η εταιρία ψάχνει να ναυλώσει και τρίτο πλοίο για το ταξίδι. Τι τραβάνε και αυτοί οι πλούσιοι. Μετά από τόσους μήνες καραντίνα, όμως δικαιούνται να ξεδώσουν λιγάκι…

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here