Νούμερο 10 

Το γιγαντιαίο containership “Ever Green” δυναμικότητας 20,000 TUE (ισοδυνάμου 20,000 εμπορευματοκιβωτίων 20 ποδών), που εκτελούσε το δρομολόγιο Σεντζέν Ρότερνταμ,  εξόκειλε και μπλόκαρε τη διώρυγα του Σουέζ για 6 ημέρες, με συνέπεια να αποκλειστούν και στις δύο πλευρές της διώρυγας κάπου 450 πλοία. Αιτία του ατυχήματος ήταν μια αμμοθύελλα που περιόρισε σημαντικά την ορατότητα. Φύσηξε άνεμος και:

  1. Θα ακολουθήσει γαϊτανάκι από ασφαλιστικές απαιτήσεις (claims) που μπορούν να φτάσουν σε μέγεθος τα 400 εκ. δολάρια και θα πάρει πάνω από 5 χρόνια το ξεκαθάρισμά τους, είτε δικαστικά, είτε εξωδικαστικά.
  2. Λόγω των ζημιών που αναπόφευκτα θα έχουν οι ασφαλιστικές, θα αυξηθούν τα ασφάλιστρα των συμβολαίων, κυρίως των μεταφορών.
  3. Καθυστερεί η παράδοση άρα και η κατανάλωση, κάθε είδους ρουχισμού με προορισμό τις ευρωπαϊκές αγορές.
  4. Μειώνονται λόγω αυτής της καθυστέρησης οι παραγγελίες ενδυμάτων σε κινεζικά εργοστάσια για το επόμενο δίμηνο.
  5. Αυξήθηκε (προσωρινά) η τιμή του πετρελαίου λόγω του μπλοκαρίσματος oil tankers στην Ερυθρά Θάλασσα.
  6. Κάπου στα 20,000 αμνοερίφια από τη Ρουμανία προοριζόμενα για κατανάλωση στην Σαουδική Αραβία κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού (αρχίζει στις 12 Απριλίου) απέφυγαν για κάποιες ημέρες το μοιραίο, ενώ αντίστοιχος αριθμός ζώων αναχώρησε εσπευσμένα από το Πορτ Σουδάν με προορισμό την Τζέντα.

Ένα μικρό μόνο δείγμα των αλληλεξαρτήσεων της παγκοσμιοποίησης.

Νούμερο 9 

Τελικά η αρχικά δωρεάν, κατά την Ελληνίδα Υπουργό Παιδείας, σύμβαση με την εταιρία CISCO για την πλατφόρμα της τηλεκπαίδευσης, κόστισε, σύμφωνα με παραδοχή της ιδίας, 1,9 εκ. ευρώ. Εμείς ξέρουμε ότι τίποτα δεν είναι δωρεάν στην αγορά. Δυστυχώς όμως διέφευγε της προσοχής της, αποφοίτου του κολλεγίου Αθηνών, υπουργού.

Νούμερο 8

Ο νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σχέδιο ανακούφισης από την πανδημία 1,9 τρις δολάρια. Επίσης, πλάνο ενίσχυσης των υποδομών της χώρας του ύψους 2,5 τρις δολάρια. Τέτοιου μεγέθους κρατικές παρεμβάσεις στις ΗΠΑ έχουν να πραγματοποιηθούν από την εποχή του προέδρου Λίντον Τζόνσον, που μπορεί να ήταν ιέραξ για το Βιετνάμ, όμως ήταν ο πλέον κεϋνσιανός Αμερικανός πρόεδρος μεταπολεμικά και θιασώτης του Great Society.

Νούμερο 7 

Το συνδυαστικό πρόγραμμα μαμούθ του προέδρου των ΗΠΑ, θα χρηματοδοτηθεί από αύξηση του συντελεστή του εταιρικού φόρου επί κερδών από 21% σε 28%. Επίσης, με αύξηση του συντελεστή φόρου επί των κερδών των αμερικανικών πολυεθνικών στο εξωτερικό, από 13% σε 21%. Τους παρ’ ημίν νεοφιλελεύθερους του Σκαϊ, Λίμπεραλ, Καθημερινής, Βήματος κλπ. να τους ενημερώσουμε σιγά-σιγά, μη χρειαστούν και καμιά εισαγωγή σε εντατική, μέρες που είναι.

Νούμερο 6

Τέσσερις στους δέκα εργαζόμενοι έχουν  υποστεί, στην Ελλάδα, εργασιακό εκφοβισμό (mobbing). Οι έξι στους δέκα, απλά, δεν το δηλώνουν.

Νούμερο 5  

Ούτε να ουρήσουν δεν προλαβαίνουν οι οδηγοί των φορτηγών που διανέμουν τα προϊόντα της Amazon. Μάλλον όμως, θα τους επιτραπεί πλέον να χρησιμοποιούν άδεια πλαστικά μπουκάλια. Ουφ, ανακουφίστηκα από την λύση που δόθηκε.

Νούμερο 4 

Περί του 80% των σπανίων γαιών (rare earths) που χρειάζεται η οικονομία των ΗΠΑ εισάγεται από την Κίνα. Τα ορυκτά αυτά είναι απαραίτητα για μια ευρεία γκάμα hi tech προϊόντων όπως κινητά τηλέφωνα, μικροτσίπ, ισχυρά ηλεκτρονικά κυκλώματα, αλλά και μαγνήτες ισχυρού πεδίου που μπορούν να κινούν ένα όχημα, στη θεωρία, στο διηνεκές. Το ότι οι ΗΠΑ, ανεξαρτήτως Προέδρου, έχουν ξεκινήσει εμπορικό πόλεμο με την Κίνα ίσως δείχνει την έλλειψη στρατηγικής από την πλευρά τους, ίσως όμως και το πόσο μακριά είναι αποφασισμένες να το πάνε. Το περιοδικό Foreign Policy που αποτελεί και Think Tank «ειρηνόφιλων» κύκλων, έχει αφιερωμένο το τελευταίο τεύχος του, στο πως ΗΠΑ και Κίνα μπορούν να αποφύγουν τον πόλεμο. Μόνο αυτό – τίποτα αλλο.

Νούμερο 3 

Κύριος προμηθευτής της Κίνας που αποτελεί τον μεγαλύτερο καταναλωτή λιθίου (ένα ορυκτό που δεν παράγει η ίδια η Κίνα σε μεγάλες ποσότητες) είναι η Βολιβία. Στην οποία Βολιβία έγινε την προηγούμενη χρονιά πραξικόπημα που ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοράλες. Ο οποίος πρόεδρος Μοράλες δεν ήταν εξαρτημένος από τις αμερικανικές πολυεθνικές. Όπως το είπε ο πρώην πρόεδρος Κλίντον. It’s the economy, stupid.

Νούμερο 2

Συμβόλαιο ύψους 21,9 δις δολάρια υπέγραψε η Microsoft με τον στρατό των ΗΠΑ. Αντικείμενο είναι οι συσκευές κεφαλής («έξυπνο κράνος») με λογισμικό IVAS (Integrated Visual Augmentation System). Θα επιτρέπουν καλύτερη γνώση του πεδίου μάχης και καλύτερη στόχευση του αντιπάλου. Χρησιμοποιούμε τα Windows στους υπολογιστές μας, κερδίζει η Microsoft, επενδύει σε καινοτομίες, τις οποίες πωλεί για να κερδίζει περισσότερα, και υπάρχει και customer satisfaction μιας και ο πελάτης σκοτώνει καλύτερα.

Νούμερο 1

Η καλή είδηση του 15μέρου. Δημοσιογράφος – εκδότης – παραγωγός, που ήταν υπό την άγρυπνη προστασία της ΕΛΑΣ, την απώλεσε τελικά, μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε. Συνολικά τον προστάτευαν 14 αστυνομικά όργανα. Αν συνυπολογίσουμε αυτοκίνητα μοτοσυκλέτες κλπ, το συνολικό μηνιαίο κόστος για τους Έλληνες φορολογούμενους ξεπερνούσε τα 50 χιλιάδες ευρώ. Τώρα πλέον αυτό το ποσό θα μπορεί να δοθεί, πιστεύουμε, στην ανάταξη του ΕΣΥ.

Σημείωση από το, όχι και τόσο μακρινό, παρελθόν. Ο συγκεκριμένος κύριος είχε γίνει ευρύτερα γνωστός ως manager ηθοποιού με ειδικότητα στον λεγόμενο ερωτικό κινηματογράφο. Τέλος, είχε γραφεί, αλλά η στήλη το θεωρεί υπερβολικό για έναν… θεράποντα του δημοσιογραφικού λειτουργήματος, ότι ο καλός δημοσιογράφος είχε παρατύπως εισάγει την κυρία που βοηθούσε στην προαγωγή της καριέρας της, σε μονάδα του στρατού εντός της πρωτευούσης. Όλως τυχαίως υπηρετούσε την πατρίδα στην εν λόγω μονάδα (Πολεμικό Μουσείο) γόνος υπουργού κόμματος που τοποθετείται στο δεξιό τμήμα του πολιτικού φάσματος. Υπερβολές!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here