Νούμερο 10

Έκρηξη πληθωρισμού στην χώρα μας. Μετά από 28 χρόνια ο δείκτης τιμών καταναλωτή ξεπέρασε το 10% και γυρίσαμε πίσω στο 1994.  Η αλματώδης άνοδος των ενεργειακών τιμών και των τιμών τροφίμων “καίει” εισοδήματα και οικονομικό κλίμα και έχει διαμορφώσει τον πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ.

 

Νούμερο 9   

Την προμήθεια μιας μοίρας F-35, αποφάσισε ο πρωθυπουργός. Το κόστος υπολογίζεται σε 3 δις ευρώ δηλαδή περί το 2% του ΑΕΠ. Το κόστος συντήρησης αυτού του τύπου αεροπλάνου ξεπερνά το κόστος αγοράς. Επίσης η Πολεμική Αεροπορία ποτέ δεν είχε εκφράσει την επιθυμία για αγορά του συγκεκριμένου τύπου αεροσκάφους.

Είναι πολλά τα λεφτά Άρη. Για τους Αμερικανούς σίγουρα. Αλλά και για κάποιους άλλους.

 

Νούμερο 8 

Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο ασφαλισμένοι υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης από το 2016 έως και τον περασμένο Μάρτιο, με το 2021 να χαρακτηρίζεται το … έτος της μεγάλης εξόδου, καθώς παρατηρήθηκε μεγάλη αύξηση των αιτήσεων συνταξιοδότησης σε σχέση με τα προηγούμενα έτη.

Η μαζική έξοδος στη συνταξιοδότηση σε συνδυασμό με τη φυγή των νέων στο εξωτερικό, είναι άκρως ανησυχητικό φαινόμενο, ενδεικτικό του μεγάλου δημογραφικού προβλήματος με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η χώρα μας, που αναπόφευκτα επηρεάζει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος. Η Ελλάδα μετατρέπεται σε χώρα γερόντων – συνταξιούχων, με τη σχέση εργαζομένων – συνταξιούχων να επιδεινώνεται δραματικά. Κατά τα άλλα ο κατώτατος αλλά και ο μέσος μισθός δεν χρειάζονται γενναία αύξηση.

 

Νούμερο 7  

Σε ολόκληρη την ιστορία των κρυπτονομισμάτων, πρώτη φορά συνέβη τέτοιου μεγέθους καταστροφή. Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχασαν συνολικά πάνω από 50 δις δολάρια από το οικοσύστημα του πρωτοκόλλου Terra και τα κυριότερα νομίσματά του, το Luna και το UST. Εκτός όμως από το μέγεθος των χρημάτων, αυτό που εντυπωσιάζει είναι η ταχύτητα της κατάρρευσης, εντός 3 ημερών. Όπως ισχυρίστηκε ο Larry Summers, πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, ο φόβος και η απληστία καθοδηγεί τις αγορές. Τα ‘χει αυτά ο καζινοκαπιταλισμός.

Νούμερο 6   

Όσο πιο νεοφιλελεύθερες πολιτικές για την υγεία, τόσο το χειρότερο για την μητρική θνησιμότητα κατά τον τοκετό. Λίγους μήνες να μείνουμε ακόμα στην αφασία μας ανεχόμενοι την υποβάθμιση του ΕΣΥ, θα μας έρθει και εδώ το φαινόμενο.

 

Νούμερο 5  

Τρέμει η Ρωσία από τις κυρώσεις, τι να λέμε τώρα. Μόνο από τους τερματικούς σταθμούς στη δυτική Ρωσία, οι εξαγωγές πετρελαίου σε ασιατικές χώρες έχουν πλησιάσει το 1 εκ. βαρέλια την ημέρα. Γελάνε και τα τσιμέντα.

 

Νούμερο 4 

Ποια προβλήματα προκρίνουν πιο σημαντικά οι Αμερικανοί (μπλε και άσπρη μπάρα μαζί); Ότι και εμείς. Ακρίβεια, υγεία, παιδεία, δημόσιο χρέος, δημόσιες επενδύσεις, ανεργία και βέβαια κάτι ειδικό στις ΗΠΑ, το βίαιο έγκλημα από την ανεξέλεγκτη κυκλοφορία πυροβόλων όπλων.

Καλά όλα αυτά, αλλά να σκεφτόμαστε πριν ψηφίζουμε: και Αμερικανοί και Έλληνες.

 

Νούμερο 3  

Με τι ασχολούνται οι αγγλάρες; Μα φυσικά με κουτσομπολιά.

Έχουν τσουνάμι ακρίβειας (εντάξει όχι και σαν την δική μας), νόμισμα σοβαρά υποτιμημένο σε σχέση με το παρελθόν (με ότι αυτό σημαίνει για μια χώρα πους στηρίζεται στις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες) και απαγορευτικές τιμές αγοράς και ενοικίου κατοικιών και τους κόβει και τους καίει αν η αγράμματη γυναίκα ενός αμόρφωτου ποδοσφαιριστή «βάζει λόγια» για την εξίσου αγράμματη γυναίκα ενός εξίσου αμόρφωτου ποδοσφαιριστή.

 

Νούμερο 2  

Το τι συμβαίνει στην Ευρώπη, ακολουθεί εδώ: Ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, καταδικάστηκε σε τετραετή φυλάκιση για την πρόσληψη της συζύγου του στο βουλευτικό του γραφείο, επί σειρά ετών μάλιστα, σε διπλό πόστο «κοινοβουλευτικής βοηθού» και «λογοτεχνικού συμβούλου». Η Αγγλίδα σύζυγός του, Πινέλοπι, καταδικάστηκε και αυτή σε φυλάκιση δυο ετών, ενώ το δικαστήριο τους επέβαλε και χρηματική ποινή, ύψους 375 χιλ. ευρώ στον καθένα. Η έρευνα απέδειξε ότι η Πινέλοπι Φιγιόν τσέπωσε 831 χιλ. ευρώ μέσα σε 15 χρόνια, ενώ τα δύο παιδιά του πρωθυπουργού έβαλαν στον κουμπαρά τους άλλα 84 χιλιάρικα, για εξίσου αδιευκρίνιστη εργασία. 

 Το τι συμβαίνει στην Αφρική, ακολουθεί στο νούμερο 1.

 

Νούμερο 1

Η αποκαλυπτική είδηση του 15μέρου. Στη βορειότερη αφρικανική χώρα, ο γιος του πρωθυπουργού βρήκε δουλειά στο γραφείο αφρικανοβουλευτή που ανήκει στην ίδια πολιτική ομάδα με τον … πρωθυπουργό. Επίσης η θετή κόρη του υπουργού επί της αναπτύξεως του νεποτισμού της οικονομίας, τακτοποιήθηκε σε mega εμποροσπιτάδικο project  του οποίου την πολιτική επίβλεψη έχει ο … υπουργός.

Τι πιο φυσιολογικό θα έλεγε κανείς!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here