Νούμερο 10

Πρωτογενές έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού 13,7 δις ευρώ το 11μηνο έναντι στόχου πλεονάσματος 7,0 δις. Το άνοιγμα των 20,3 δις ευρώ πως καλύπτεται; Μα φυσικά είτε με ροκάνισμα του αποθέματος ασφαλείας (και μαξιλαριού αποκαλούμενου) των 37 δις είτε με νέο δανεισμό, είτε με συνδυασμό των δύο επιλογών όπως και έγινε στην πραγματικότητα.

Νούμερο 9

Η συμμετοχή της Κίνας στις παγκόσμιες εξαγωγές από 20% προ πανδημίας ανέβηκε στο 25%. Ένα είναι σίγουρο: Ο Τραμπ νίκησε στον εμπορικό πόλεμο που κήρυξε, όπως ο Νίξον στο Βιετνάμ.

Νούμερο 8

Το 2007 τα Καταστήματα Αφορολογήτων Ειδών (ΚΑΕ) ελεγχόμενα τότε κατά πλειοψηφία από την Folli Follie (FF) αγοράζουν 28 εκ. μετοχές της Elmec Sport (ES) από την Homeric Department Stores (HDS) του ομίλου Λασκαρίδη, του ευεργέτη με τα παγουρίνια δηλαδή. Το τίμημα ήταν 115 εκ. ευρώ. Έξι μήνες πριν, η HDS είχε εξαγοράσει την ES από τους μεγαλομετόχους της οικογένειας Φάις (ο εις εκ των οποίων είχε περάσει και ένα διάστημα φυλακή για το σκάνδαλο του χρηματιστηρίου) και για το μερίδιο των 28 εκ. μετοχών, είχε καταβάλει 84 εκ. ευρώ. Μέσα σε 5 μήνες έβγαλε o όμιλος Λασκαρίδη28 εκ. ευρώ, δηλαδή ετήσια απόδοση 60%. Δεν το λες και λίγο.

Η ζωή συνεχίστηκε, και το 2010 τα FF απορροφούν τα ΚΑΕ και την ES. Δεδομένου ότι οι οικονομικές καταστάσεις της FF το διάστημα 2008-10 ήταν πλασματικές (βάσει της, κατόπιν εορτής, έκθεσης της επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, δεν υπήρχαν ταμειακά διαθέσιμα 88 εκ. ευρώ) ήταν πλασματικές και οι σχέσεις ανταλλαγής των μετοχών για την συγχώνευση. Άρα ζημιώθηκαν οι μέτοχοι μειοψηφίας των ΚΑΕ και της ES. Βασικός μέτοχος μειοψηφίας των ΚΑΕ ήταν, η τότε, κρατική Αγροτική Τράπεζα (ΑΤΕ). Σύμβουλοι πιστοποίησης του «ευλόγου και δικαίου» τιμήματος της σχέσης ανταλλαγής ήταν η τράπεζες Alpha, Εμπορική και Εθνική.

Κάνουμε λοιπόν την σύνοψη:

  • Κερδισμένοι : Οικογένειες Κουτσολιούτσου 88 εκ. (το ταμειακό έλλειμμα της FF), Φάις 84 εκ. (από την πώληση της ES), Λασκαρίδη 28 εκ. ( από την αγοραπωλησία της ES). Επίσης Alpha, Εμπορική και Εθνική από τις όχι και τόσο, είναι η αλήθεια, επιτυχημένες συμβουλευτικές τους υπηρεσίες, που όμως τιμολογήθηκαν αδρά.
  • Χαμένοι: η ΑΤΕ (μέτοχος μειοψηφίας των ΚΑΕ), το Δημόσιο (κύριος μέτοχος της ΑΤΕ), οι φορολογούμενοι (που καλύπτουν τα ελλείμματα του δημοσίου), οι μέτοχοι μειοψηφίας της εισηγμένης ES (μάλλον τους βγήκε ξινό που επένδυσαν στον ναό της ελευθέρας οικονομίας) και, μην σας φανεί παράξενο, η Πειραιώς και η Eurobank (που δεν πήραν είδηση το γαϊτανάκι που στήθηκε, ώστε να μπουν μέσα). Αυτά έχει ο καπιταλισμός.

Νούμερο 7

Σύμφωνα με μελέτη του London Scholl of Economics (LSE), 50 χρόνια φοροαπαλλαγών στους πλούσιους δεν βοήθησαν στην διάχυση του πλούτου (το διαβόητο trickle-down effect των νεοφιλελεύθερων δεν λειτούργησε γιατί απλούστατα είναι φαντασίωση). Σε 18 χώρες που εξετάστηκαν, το κατά κεφαλήν ΑΕΠ δεν αυξήθηκε σε αυτές που προχώρησαν σε φοροαπαλλαγές στου πλούσιους, σε σχέση με αυτές που δεν έκαναν. Τότε τι έγινε; Μα φυσικά αυξήθηκε η ανισοκατανομή του ΑΕΠ, οι πλούσιοι πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Υπάρχει άγνωστη λέξη;

Νούμερο 6

Επιστρέφουμε στα καθ΄ ημάς. Αύξηση των μετακλητών υπαλλήλων από 2.196 το 2019 σε 2.965 τον Οκτώβριο του 2020. Το sequel των «δικών μας παιδιών» επί της οθόνης.

Νούμερο 5

Το 1/8 των ενηλίκων Aμερικανών (27 εκ. ψυχές) δεν έχουν συχνά αρκετό φαγητό. Καλύτερα για αυτούς, να μην γίνουν 300 κιλά που λέει και ο υπουργός μας, αρμόδιος για την ανάπτυξη.

Νούμερο 4

Το bitcoin τετραπλασίασε την αξία του το 2020 και έφτασε τα $28,000 τον Δεκέμβριο. Ήδη είναι στα $35,000. Θα ακουστεί πολύ ο κρότος της φούσκας όταν θα σκάσει.

Νούμερο 3

Όλα κινούνται ανοδικά στην μητρόπολη της ελεύθερης αγοράς το 2020. Ο χρηματιστηριακός δείκτης S&P500 (μακράν πιο αντιπροσωπευτικός του Dow Jones) ανέβηκε 16%. Οι καταθέσεις αυξήθηκαν 1 τρις δολάρια. Όλα λοιπόν βαίνουν ανοδικώς; Όχι ακριβώς: οι θέσεις εργασίας των χαμηλόμισθων παραμένουν 20% λιγότερες από ότι τον Φεβρουάριο του 2020.

Νούμερο 2

Σε 3,5 δις ευρώ υπολόγισε το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους τη ζημιά του δημοσίου από την υπόθεση NOVARTIS και γνωμοδότησε για την δικαστική διεκδίκηση του ανωτέρω ποσού της, κατά τα άλλα, σκευωρίας.

Νούμερο 1

Η καλή είδηση -για κάποιους- του δεκαπενθημέρου. Αυξήθηκαν κατά 6,5 δις ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες το διάστημα της πανδημίας (Φεβρουάριος-Νοέμβριος 2020). Δεν βιώνουν όλοι την κρίση ομοιόμορφα.

Καλή δύναμη, με υγεία.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here