Πλούσιο το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου σε οικονομικές ειδήσεις. Τόσο πλούσιο που έχουμε και δύο ειδήσεις Bonus Track. Ας τις δούμε λοιπόν…

Νούμερο 10

Πρόστιμο 1.000 ευρώ καλείται να πληρώσει ο υπουργός ΠΡΟΠΟ, καθώς γράφει στα παλαιότερα των υποδημάτων του, επί δέκα συναπτά έτη, απόφαση δικαστηρίου για παράτυπο αποκλεισμό υποψηφίου από τις εξετάσεις της ΕΛΑΣ. Αν συλληφθεί και καταδικαστεί έστω και ένας από τους δεκάδες εκτελεστές, που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα, θα κάνουμε έρανο στο Σπόρο για να του το πληρώσουμε.

Νούμερο 9

Ακόμα και στην Μέκκα του νεοφιλελευθερισμού απαύδησαν. Οι ετήσιες αποδοχές των Διευθυνόντων Συμβούλων (CEOs τους λέμε … ελληνικά) των μεγαλύτερων, αλλά όχι μόνο, εταιρειών αντιστοιχούν στις μέσες αποδοχές των υπαλλήλων τους πολλαπλασιασμένες επί αρκετές χιλιάδες. Για παράδειγμα, στην όχι και τόσο γνωστή τεχνολογική εταιρία Aptiv PLC o CEO αμείβεται 5,300 φορές με τον μέσο μισθό των υπαλλήλων του.

Εξετάζουν, λένε, οι εποπτικές αρχές τρόπους περιορισμού των κραυγαλέων ανισοτήτων. Αν μειώσουν την αναλογία κατά 10% να ανοίξουμε σαμπάνιες.


Νούμερο 8

Πρώτο πράσινο νησί στην Μεσόγειο ανακηρύχθηκε από τα πλέον επίσημα χείλη η Αστυπάλαια. Το ότι αυτό ισχύει εδώ και μία πενταετία για την Τήλο, και μάλιστα με ευρωπαϊκή σφραγίδα, δεν έχει καμία σημασία. Δεν θα αφήσουμε την πραγματικότητα να μας χαλάσει ένα ωραίο story. Α.. να μην το ξεχάσω. Η δουλειά στην Αστυπάλαια, έγινε από γερμανική εταιρία. Μεγαλεία! Αντίθετα το όλο project για την Τήλο το «έτρεξε» ελληνική εταιρία. Πλεμπάγια!

Νούμερο 7

Όποιο ενημερωτικό μέσο και να ανοίξεις αναφέρει ότι η οικονομική δραστηριότητα, και συνακόλουθα η απασχόληση, έχει επιστρέψει στις ΗΠΑ στα προ πανδημίας επίπεδα. Όμως δε μας λένε σε ποιους τομείς έχουν δημιουργηθεί οι νέες θέσεις εργασίας. Για παράδειγμα, στον νευραλγικό χώρο τις παιδείας, οι εργαζόμενοι είναι ένα εκατομμύριο λιγότεροι.

Χώρος για εκπαιδευτικούς δεν υπάρχει. Αλλά για part time πωλητές, διανομείς, και αποθηκάριους στις εταιρίες on line πωλήσεων που υπαμοίβονται και υπεραπασχολούνται χωρίς πληρωμή υπερωριών, μια χαρά είναι η κατάσταση.

Νούμερο 6

Ισχυρή ένδειξη, αν όχι απόδειξη, ότι η χώρα θα ξαναπεράσει από τη διαδικασία πτώχευσης και μνημονίων είναι ότι ο εκδότης που ξεβλάχεψε αυτούς που έχουν σύμπλεγμα κατωτερότητας με την καταγωγή τους (όπως άλλωστε και ο ίδιος) σκέφτεται να ξαναεκδώσει περιοδικό. Το ότι χρωστάει εκατομμύρια σε εργαζόμενους, προμηθευτές, εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, είναι μια απλή λεπτομέρεια.

Νούμερο 5

Αντιμέτωπος με ποινική δίωξη είναι ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου. Ο λόγος είναι ότι δεν παρέλαβε από ξένη αρχή έγγραφα που φέρεται ότι ενοχοποιούσαν συγγενικό πρόσωπο υπουργού της περιόδου 2010-2014. Η μη παραλαβή των εγγράφων αφορά την υπόθεση Novartis, την υπόθεση που στον υπόλοιπο κόσμο είναι σκάνδαλο και στη χώρα μας σκευωρία. Να γελάσουμε ή να κλάψουμε; Μάλλον και τα δύο.

Νούμερο 4

Ελάχιστη φορολόγηση 15% στους πολυεθνικούς τεχνολογικούς γίγαντες συμφώνησαν οι G7. Έστω και αργά κάτι είναι. Μη φανταστούμε όμως ότι όλες θα ξηλωθούν. Αρκετές από αυτές τις εταιρίες (με μαύρο χρώμα στο σχετικό διάγραμμα) έχουν effective tax rate κοντά στο ανωτέρω ποσοστό.

(Για τους προσεκτικούς αναγνώστες. Η Nike που είναι και αυτή με μαύρο χρώμα δεν είναι τεχνολογική εταιρία. Απλά είναι λάθος του Bloomberg από το οποίο πήραμε το διάγραμμα. Συμβαίνει και στις καλύτερες οικογένειες.)

Νούμερο 3

Ούτε μια μέρα στη ζωή του δεν έχει εργαστεί ο υπουργός εργασίας. Μόνο αυτό… τίποτα άλλο!

Νούμερο 2

Νόμιμα εξασκούσε η … μαία, το επάγγελμα της …. ψυχολόγου, η … «ψυχολόγος» της άγρια δολοφονημένης νέας γυναίκας στα Γλυκά Νερά. Όπως είπε και η ίδια, είχε κάνει έναρξη δραστηριότητας στην οικεία ΔΟΥ και το αρμόδιο επιμελητήριο, και αν ήταν παράνομο / παράτυπο δεν θα της είχαν δώσει αυτές οι δημόσιες υπηρεσίες την απαιτούμενη άδεια. Τα ίδια θα έχουμε με τους χιλιάδες μηχανικούς, εκπαιδευτικούς, οικονομολόγους κλπ «αποφοίτους» των ιδιωτικών «κολεγίων» που πλέον και με την βούλα του νόμου οφείλουν να τους εγγράψουν στα μέλη τους τα επαγγελματικά επιμελητήρια. Άλλα τελικά ας μην το πάρουμε και κατάκαρδα. Η αγορά θα αυτορρυθμιστεί κάποια στιγμή όπως θα έλεγε και το Liberal. Απλά στο δράμα των Γλυκών Νερών άργησε κάπως. Το παράλογο μέσα στον ιδιότυπο βαλκάνιο νεοφιλελεύθερο χυλό γίνεται λογικό.

Νούμερο 1

Η καλή είδηση του 15μέρου. Απόδοση με spread κάτω από 1% έναντι του δεκαετούς γερμανικού ομολόγου, έκλεισε η νέα έκδοση του αντίστοιχου ελληνικού.

Ας είναι καλά η έξοδος από τα μνημόνια, η ρύθμιση του χρέους και το «μαξιλάρι» των 37 δις ευρώ.

Bonus Track I

Η οικολογική είδηση του 15μέρου. Με γεωμετρική πρόοδο αυξάνουν οι σεισμοί στις νοτιοδυτικές πολιτείες των ΗΠΑ, όπου υπάρχουν τα μεγάλα πεδία εξόρυξης σχιστολιθικού πετρελαίου.

Τι ακριβώς περιμέναμε ως ανθρωπότητα; Να «τρυπάμε» τα σχιστολιθικά πετρώματα, να παίρνουμε το υπόβαθρο που τα στηρίζει, και αυτά να μένουν ακίνητα;

Bonus Track ΙΙ

Στη δημοσιότητα έδωσε το κυβερνόν κόμμα, όπως υποχρεούται εκ του νόμου, τον ισολογισμό του για το 2020. Οι δανειακές υποχρεώσεις έφτασαν στο αστρονομικό ποσό των 343 εκ. ευρώ.

Για να έχουμε ένα μέτρο σύγκρισης το 2015 (έτος που ανέλαβε την αρχηγία ο νυν πρωθυπουργός) το χρέος ήταν 198 εκ. ευρώ. Αυξήθηκε δηλαδή την 5ετία της αρχηγίας του, κατά 145 ολόκληρα εκατομμύρια ή αν το προτιμάτε σε ποσοστό κατά 73%!

Το εν λόγω κόμμα δικαιολόγησε το τραγικό αυτό διαχειριστικό αποτέλεσμα, λέγοντας ότι δε λαμβάνει νέο δανεισμό και ότι η αύξηση οφείλεται στους τόκους εξυπηρέτησης των δανείων. Δηλαδή τι μας είπε; Ότι δεν εξυπηρετεί τα δάνεια, αλλά κεφαλαιοποιεί σε αυτά τα δάνεια, τα τοκοχρεολύσια. Και αυτό εν τέλει δεν είναι νέος δανεισμός!

Κρίμα, πάντως, που δεν είχε σκεφθεί το εν λόγω κόμμα την προσέγγιση αυτή όταν διαχειριζόταν τις τύχες της χώρας την περίοδο 2012-2014. Αν είχε πει τα ίδια στην τρόικα (και βεβαίως, βεβαίως την είχε πείσει) δε θα είχε «υποχρεώσει» την αξιωματική αντιπολίτευση να βγάλει τη χώρα από τα μνημόνια και να ρυθμίσει το χρέος της χώρας.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here