Ανάμεσα σε χιονοθύελλες και προτάσεις μομφής, οι οικονομικές ειδήσεις επιμένουν, και τις περισσότερες φορές, δυστυχώς, δεν είναι ευχάριστες (για τους πολλούς τουλάχιστον). Πάμε λοιπόν.

 

Νούμερο 10    Κοντά στα 180 δις δολάρια η συνολική αξία του τζίρου των ηλεκτρονικών παιχνιδιών. Το 45% αφορά games σε κινητά τηλέφωνα. Μας αποβλακώνουν και το πληρώνουμε και από πάνω.

Κοντά στο 1 εκατομμύριο ανθρωποχρόνια «χάνονται» ετησίως με το να παίζουμε τα παιχνίδια αυτά. Δεν διαβάζουμε, δεν βλέπουμε θέατρο, δεν πάμε σε μουσεία, δεν ερωτευόμαστε, δεν βολτάρουμε στη φύση, δεν μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα. Και εν τέλει γι’ αυτό και βρισκόμαστε εκεί που βρισκόμαστε. Κατάντια.

 

Νούμερο 9      Σύμφωνα με διαρροές από το Eurogroup, Η Ελλάδα θα πρέπει να αρχίσει τη μείωση του δημόσιου χρέους, που έφτασε στο 206,3% το 2020 (αύξηση +26%) και του ελλείμματος, που εκτοξεύθηκε στο -10% το 2020 από πλεόνασμα +1,3% το 2019. Έεερχεται … το μνημόνιο.

 

Νούμερο 8      Για πρώτη φορά στην ιστορία της αυτοκίνησης (όχι της disco για τους παλαιότερους εξ υμών) η General Motors έχασε την πρώτη θέση σε εγχώριες πωλήσεις. Έτσι έκτός από το σύνολο της υφηλίου, η TOYOTA αναδείχθηκε το 2021 πρωταθλήτρια και στις ΗΠΑ.

Αυτό είναι αποκλειστικά αποτέλεσμα της δουλειάς των τμημάτων logistics των δύο εταιριών. Οι Ιάπωνες είχαν την προνοητικότητα να επενδύσουν σε αποθέματα chips και να αποφύγουν τον «στραγγαλισμό» των παραδόσεων από τους προμηθευτές λόγω απρόσμενα αυξημένης ζήτησης το 2ο μισό του προηγουμένου έτους.

Όπως λέει και το σχετικό ρητό: When amateurs speak for strategy, professionals speak for logistics.

 

Νούμερο 7      Η μακράν χειρότερη επίδοση των 25 τουλάχιστον τελευταίων ετών, σημειώθηκε το 2021 για τις ασφαλιστικές εταιρίες παγκοσμίως. Ενεργητικό νοικοκυριών, δημοσίου και επιχειρήσεων 280 δις δολαρίων καταστράφηκε, με το μισό από αυτό το ποσό στις ΗΠΑ.

«Πρωταθλητής» στην αξία καταστροφών οι πλημμύρες στη Γερμανία με 54 δις δολάρια, ακολουθούμενες από τις χιονοθύελλες στις ΗΠΑ με 30 δις, και τις πλημμύρες στη Χενάν της Κίνας με 17 δις. Εκτός «βάθρου μεταλλίων» ο σεισμός στην Ιαπωνία με 8 δις και οι πυρκαγιές στην Μεσόγειο με 5 δις. Και ύστερα σου λέει ότι δεν υπάρχει κλιματική αλλαγή.

Α … να ετοιμαζόμαστε και για αύξηση ασφαλίστρων.

Νούμερο 6      Παρ’ όλη την οικονομική κρίση του 2008 και την κρίση τοι κοροναϊού το 2020 οι παγκόσμιες χρηματοοικονομικές επενδύσεις στο εξωτερικό σημείωσαν ραγδαία αύξηση το διάστημα 2005-20021 φτάνοντας τα 130 τρις δολάρια, δηλαδή το 153% του ΑΕΠ της υφηλίου.

Αυτό δείχνει τρία πράγματα.

Πρώτον, ότι η παγκοσμιοποίηση έχει έρθει για να μείνει. Όποιος αντιτίθεται χτυπάει το κεφάλι του στον τοίχο. Απλά πρέπει να δει κάθε χώρα (και κάθε άνθρωπος θα προσέθετα)  πως τοποθετείται στο πλαίσιο αυτό και πως μπορεί να επωφεληθεί ή έστω να μειώσει τις ζημιές.

Δεύτερον, ότι λεφτά υπάρχουν (όχι ακριβώς όπως το εννοούσε ο τέως πρωθυπουργός βεβαίως).

Τρίτον, ότι τα ρίσκα έχουν ανέβει πολύ και αντίστοιχα οι πιθανές ζημιές.

Παράδειγμα για όλα αυτά, που μοιάζει ακραίο αλλά δεν είναι, αποτελεί η επένδυση των μεγαλύτερων συνταξιοδοτικών ταμείων της Ολλανδίας και της Ν. Κορέας στο διαχειριστή διοδίων στην Πορτογαλία και στον πάροχο φοιτητικής στέγης στην Αυστραλία.

Τρέμω και μόνο στην σκέψη, για το τι πρόκειται να συμβεί με τη διαχείριση των πόρων των επικουρικών συντάξεων των Ελλήνων.

Νούμερο 5      Tροπολογία του υπουργείου Εργασίας για περικοπή κατά 50% των αποδοχών των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα, που παίρνουν άδεια ειδικού σκοπού επειδή νοσούν τα παιδιά τους. Τα κρούσματα σε παιδιά 4-18 ετών ξεπέρασαν τα 36 χιλιάδες την σε μία βδομάδα στην Ελλάδα. Χαράτσι 50% στο μισθό σε όσους πάρουν άδεια γιατί νοσεί το παιδί τους. Επιπλέον, οι μέρες της συγκεκριμένης άδειας μειώνονται από 14 σε 5, και σε όποιον αρέσει. Τόσο, υποτίθεται, διαρκεί η επήρεια της μόλυνσης με Covid-19 . Τουλάχιστον αυτό ισχυρίζεται το υπουργείο Εργασίας, του υπουργού χωρίς ένσημα.

 

Νούμερο 4      «Θα πρέπει να αποπληρωθούν όλα τα κορονοχρέη των κρατών μελών, είναι μια αναγκαιότητα. Όπως εξοφλείται ένα προσωπικό χρέος, έτσι εξοφλείται και ένα κρατικό χρέος», δήλωσε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Εάν τα λόγια της, γνωστής στα καθ’ ημάς και από τη λίστα της, Γαλλίδας  έχουν τη σημασία που υποψιάζομαι ότι έχουν, μυρίζει καινούρια δανειακή σύμβαση, πάει να πει μνημόνιο, πάει να πει τρόικα και νέα απειλή για οικονομίες που ζουν περίπου παρασιτικά, όπως η ελληνική. Μπορούμε άραγε να επιστρέψουμε στους Γάλλους τα «Ραφάλ» για να ξεπληρώσουμε τα χρέη που συσσωρεύτηκαν στη διετία της πανδημίας;

Νούμερο 3      Σε ιστορικό χαμηλό το ενδιαφέρον για την ένταξη στη ρύθμιση των 36-72 δόσεων για τα κορονοχρέη, καθώς, ενώ απομέναν ελάχιστες ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας, μόλις το 6% ή 50.000 φορολογούμενοι είχαν υποβάλει αίτηση σε σύνολο 830.000 δικαιούχων.

Στο υπουργείο Οικονομικών προσπαθούν να μείνουν ψύχραιμοι και να διασκεδάσουν το γεγονός, μολονότι πρόκειται για μια αρνητική εξέλιξη με επιπτώσεις στα κρατικά ταμεία και τον προϋπολογισμό. Την ώρα που το Δημόσιο βγαίνει να δανειστεί 3 δις ευρώ από τις αγορές για να καλύψει τα διογκωμένα ελλείμματα της πανδημίας, κορονοχρέη 2,6 δις ευρώ προς την Εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία κινδυνεύουν να καταλήξουν στη μεγάλη δεξαμενή με τα ληξιπρόθεσμα. Δει δη χρημάτων.

Νούμερο 2      Σε γκάλοπ στο διαδίκτυο, το ποσοστό των χρηστών που δηλώνουν ότι θεωρούν την Ελληνική Δικαιοσύνη αδέκαστη ανέρχεται στο εκκωφαντικό 3,9%. Εντάξει μην τα θέλουμε και όλα δικά μας, αν οι οπαδοί της Δικαιοσύνης κατέβουν σε εκλογές, μπαίνουν στη Βουλή. Λίγο το έχετε; Μην τα θέλουμε και όλα δικά μας, επαναλαμβάνω!

 

Νούμερο 1      Η καλή είδηση του 15μέρου, καθώς ο δράκος της Άπω Ανατολής αποτελεί την ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομίας. Το 2021 η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο, και πρώτη σε όρους αγοραστικής δύναμης, αναπτύχθηκε κατά 8,1%, πολύ πιο πάνω από τον στόχο της κυβέρνησης για «άνω του 6%». Η άνοδος του παγκόσμιου εμπορίου βοήθησε σημαντικά, και έτσι οι εξαγωγές από την Κίνα αυξήθηκαν στο ρεκόρ των 3,36 τρισ. δολάρια το 2021.

Η βιομηχανική παραγωγή για ολόκληρο το έτος, αυξήθηκε κατά 9,6%.

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 12,5% τη χρονιά που μας πέρασε.

Παρόλα αυτά, οι δυτικοί μεγαλοδημοσιογράφοι και αναλυτές (ξέρετε κουστουμιές – γραβατιές, ταγεράκια -12ποντες γόβες, και κρασί 1,000 ευρώ το μπουκάλι από τις 12 το μεσημέρι) ξινίζουν τα μούτρα τους μιλώντας για «φρενάρισμα» της κινεζικής οικονομίας. Καταλάβαμε … Από το φθόνο τους έχουν αποκτήσει χρώμα επιδερμίδας που τους στέλνει κατευθείαν στη Θύρα-13 να τραγουδάνε «Χόρτο Μαγικό».

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here