Νούμερο 10 

Κάθε εβδομάδα υπολειτουργίας της οικονομίας στοιχίζει στο δημόσιο ταμείο (απώλεια εσόδων) 160 εκ. ευρώ. Κάθε μήνα με lock down χάνονται 3 δις ευρώ από το ΑΕΠ. Το δημόσιο χρέος είναι 210% ως ποσοστό του ΑΕΠ, το οποίο με τη σειρά του είναι 170 δις ευρώ.

Με απλή αριθμητική:     (170*210%+0.160*4)/(170-3)=214%.

Άρα κάθε μήνα lock down αυξάνεται το χρέος, ως ποσοστό του ΑΕΠ, κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες. Το φως στο τούνελ δεν είναι από το εμβόλιο που έρχεται (;) ολοταχώς. Είναι από του τραίνο του μνημονίου που έρχεται ολοταχώς.

Νούμερο 9

Έχουμε ερωτηθεί από φίλους από πού προκύπτει το «μαξιλάρι των 37 δις ευρώ» που ακούμε πολύ συχνά στη δημόσια συζήτηση. Ας το δούμε λοιπόν:

 • 15,7 δις: Από την τελευταία δόση του δανείου των 86 δις από τον ESM (European Stability Mechanism).
 • 8,0 δις: Τραπεζικά διαθέσιμα δημοσίων οργανισμών, τα οποία το δημόσιο μπορεί να τα χρησιμοποιήσει μόνο μέσω REPOS (Repurchase Agreements) πληρώνοντας επιτόκιο 2%.
 • 14,0 δις: Απόθεμα κεφαλαίων που έχει δανειστεί το δημόσιο με εκδόσεις ομολόγων (και ανανεώνεται σε τακτά διαστήματα)

Σύνολο: 37,7 δις

Το «μαξιλάρι», για το οποίο, καλώς, φρόντισαν κάποιοι να υπάρχει, επί της ουσίας στηρίζεται σε δανεικά. Να μην ξεχνάμε επίσης, ότι κάποιοι άλλοι- κακώς- με τις ενέργειες τους για πολλά χρόνια οδήγησαν τη χώρα σε χρεοκοπία το 2010, έτσι ώστε να καθίσταται αναγκαίο τέτοιο «μαξιλάρι».

Νούμερο 8

Το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού για το 2020, σύμφωνα με τις αρχικές εκτιμήσεις, υπολογίζεται σε 22,8 δις ευρώ, δηλαδή 13,4% του ΑΕΠ. Στο πρώτο μνημόνιο μπήκαμε με έλλειμμα 12.5% του ΑΕΠ. Για το τι έρχεται πάνω μας ολοταχώς, συμβουλευθείτε το σημείο 10 ανωτέρω.

Νούμερο 7

Οι καταθέσεις πλημμύρισαν την τράπεζα JP Morgan στις ΗΠΑ καθώς έφτασαν τα 580 δις δολάρια. Η τράπεζα δεν δέχεται πλέον νέους καταθέτες. Ταυτόχρονα, οι φτωχοί στην υπερδύναμη είναι περισσότεροι από 45 εκ. ψυχές. Λεφτά υπάρχουν, αλλά όχι εκεί που τα χρειάζεται μια υγιής οικονομία και κοινωνία.

Νούμερο 6

Οι άνεργοι στη χώρα σύμφωνα με τα μηνιαία στοιχεία του ΟΑΕΔ, έφτασαν το 1.182.000. Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ είναι 400.000 λιγότεροι. Γιατί; Μα γιατί η ΕΛΣΤΑΤ θεωρεί ως εργαζομένους αυτούς τους συμπολίτες μας:

   1. Που εργάστηκαν έστω και 1 ώρα το μήνα.
   2. Που εργάστηκαν έστω και 1 ώρα σε «μαύρη εργασία».
   3. Που εργάστηκαν έστω και 1 ώρα σε οικογενειακή επιχείρηση, ακόμα και απλήρωτοι
   4. Τις δεκάδες χιλιάδες εποχικούς εργαζομένους.

Θα ήταν να γελάει κανείς με την διεστραμμένη λογική των Greek Statistics αν δεν αφορούσε το θέμα πραγματικούς ανθρώπους, κατεστραμμένες ζωές.

Νούμερο 5  

Συνοπτική ανάλυση του φαινομένου της αύξησης των καταθέσεων των νοικοκυριών στις ελληνικές τράπεζες κατά την διάρκεια της πανδημίας, καθώς δημιούργησε ερωτήσεις.

Το 2020 οι καταθέσεις στην χώρα αυξήθηκαν κατά 8,5%, για πρώτη φορά από το 2011, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση αυξήθηκαν κατά 7,6%. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα του επηρεασμού από την πανδημία δύο κατηγοριών αποταμίευσης.

  1. Της Προληπτικής Αποταμίευσης, που οφείλεται στον φόβο για απώλεια της θέσης εργασίας, και της συνεπακόλουθης μείωσης εισοδήματος.
  2. Της Αναγκαστικής Αποταμίευσης, που οφείλεται στη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης για ψυχαγωγία, ταξίδια, ένδυση κλπ.

Η πρώτη αφορά περισσότερο τα μικρά και μεσαία εισοδήματα και η δεύτερη τα ανώτερα. Αν μεγαλύτερο τμήμα της αύξησης της αποταμίευσης οφείλεται στην πρώτη, η αγορά, αν και όταν τελειώσει η πανδημία, θα έχει ταχεία ανάκαμψη. Αν οφείλεται στην δεύτερη, η ανάκαμψη θα είναι αργή, καθώς η οριακή ροπή για κατανάλωση των ανώτερων εισοδηματικά στρωμάτων είναι μικρότερη σε σχέση με τα μικρομεσαία στρώματα. Επίσης η ύφεση λόγω πτώσης ζήτησης υπηρεσιών, και η Ελλάδα είναι χώρα υπηρεσιών κατά 75%, ανακάμπτει πιο αργά από την ύφεση λόγω πτώσης ζήτησης αγαθών, καθώς οι υπηρεσίες δημιουργούν λιγότερο συμπιεσμένη ζήτηση (pent-up demand).

Νούμερο 4 

Στο χρηματιστήριο επενδύουν οι Αμερικανοί της επιταγές των 2.000 δολαρίων που πήραν ως επίδομα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Μόλις είδε την τάση η Goldman Sachs δεν έχασε την ευκαιρία. Δημιούργησε ηλεκτρονική πλατφόρμα προκαθορισμένων επενδύσεων για όσους θέλουν να τοποθετήσουν από 1,000 δολάρια και άνω, με αμοιβή για τις συμβουλές της 0.35%. Η πασίγνωστη επενδυτική τράπεζα, σκοπεύει να συγκεντρώσει 100 δις δολάρια. Όπως θα έλεγε και ο αγαπημένος μας Θανάσης Βέγγος στο «Θα σε κάνω Βασίλισσα» 100 δις επί 0.35% να τα  350 εκ. δολάρια κέρδη, Ελενίτσα.

Νούμερο 3

Εμπόριο παράνομων αρνητικών τεστ κορωνοϊού ανθεί σε πολλές χώρες. Στο Μεξικό πωλείται 800 πέσος (33 ευρώ). Πλαστά τεστ έχουν βρεθεί στα αεροδρόμια και λιμάνια Γαλλίας, Ισπανίας, Αγγλίας, Ιταλίας. Στην Ελλάδα βέβαια οι υπηρεσιακοί των πυλών εισόδου της χώρας στα βόρεια σύνορα, όλο το καλοκαίρι, δεν εντόπισαν τίποτα περίεργο, και φυσιολογικά, γεμίσαμε κορωνοϊό. Κατά τ’ άλλα, η ατομική (μη) ευθύνη φταίει.

Νούμερο 2 

Για πρώτη φορά από την φούσκα dot.Com, στα τέλη της δεκαετίας του ’90, αυξήθηκε η συνολική κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίου της Ν. Υόρκης άνω το διπλάσιου του ΑΕΠ της υπερδύναμης. Έφτασε συγκεκριμένα στο 224%, και 84% άνω της μακροχρόνιας μέσης τάσης. Κανόνι και φούσκα δεν το λες. Μάλλον προς πυρηνική βόμβα πάει.

Νούμερο 1

Η καλή είδηση του 15θημέρου. Παραιτήθηκε ο επικεφαλής του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) αυστριακός Martin Czurda που εξήγγειλε εσπευσμένα, για μέσα στον Μάρτιο, αύξηση κεφαλαίου στην τράπεζα  Πειραιώς. Στόχος ήταν η συμμετοχή στην τράπεζα του ταμείου (του Ελληνικού Δημοσίου δηλαδή) να πέσει από 61,3% σε κάτω από 30%, χωρίς όμως να λάβει υπόψιν την κατάσταση της κεφαλαιαγοράς και την συνεπακόλουθη τεράστια ζημιά του δημοσίου. Τι σπουδαίο Golden Boy μας είχαν «φορέσει» οι «θεσμοί» το 2017!!!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here