Νούμερο 10 

Το κρατικό ταμείο διαχείρισης πλούτου της Κίνας (Chinese Investment Corporation), που διαχειρίζεται κεφάλαια 1 τρις δολαρίων, είχε απόδοση 12% το 2020. Για το 2021 η Εκτελεστική του Αντιπρόεδρος προβλέπει σταθερότητα στις αγορές. Η κυρία αντιπρόεδρος είναι μέλος του Κομμουνιστικού Κόμματος Κίνας, καθώς και της Κεντρικής του Επιτροπής.

Νούμερο 9 

Κατά 80% μειώνονται τα χειρουργεία στα δημόσια νοσοκομεία, καθώς όλο και περισσότερες κλινικές, όπως η μονάδα εμφραγμάτων στο Ασκληπιείο, γίνονται αποκλειστικά κλινικές Covid. Χρυσές δουλειές προβλέπονται για τις ιδιωτικές κλινικές (προσοχή, το ιδιωτικές όχι με την αρχαία έννοια του όρου).

Νούμερο 8 

Η ελβετική εταιρία εμπορίας βασικών πρώτων υλών (Commodity Trader) MERCURIA συμφώνησε το καλοκαίρι, να αγοράσει χαλκό, από Τούρκο προμηθευτή, αξίας 36 εκατ. δολαρίων, με τόπο παράδοσης λιμάνι στην Κίνα. Όταν τα φορτία έφτασαν, τα 300 containers ήταν γεμάτα χρωματιστές πέτρες. Μα να μας βάλουν τα γυαλιά οι Τούρκοι; Εθνικώς απαράδεκτο.

Νούμερο 7 

Όπως έχουμε γράψει και στο παρελθόν, με 120 εκ ευρώ ενισχύεται από το δημόσιο ταμείο η Aegean Airlines. Η χρηματοδότηση θα έχει την μορφή άμεσης επιχορήγησης, και το δημόσιο θα πάρει warrants  που θα αντιστοιχούν στο 11.5% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρίας. Για να «πάρει» πίσω τα χρήματα των φορολογουμένων το δημόσιο, θα πρέπει η κεφαλαιοποίηση της εισηγμένης εταιρίας να φτάσει το 1 δις ευρώ από 385 εκ ευρώ που είναι στις 15/3. Το γαλαντόμο ελληνικό δημόσιο δεν έβαλε περιορισμούς ούτε στην διάθεση μερίσματος ούτε στα bonuses των στελεχών, μέχρι να πάρει τα χρήματά του πίσω. Ε, μην μας περάσουν και οι αγορές για τσίπιδες.

Νούμερο 6

Η μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρία (EMAAR Properties) του εμιράτου του Ντουμπάι, και κατασκευάστρια του υψηλότερου κτηρίου του κόσμου, Burj Khalifa, βγάζει τις μετοχές της θυγατρικής της που δραστηριοποιείται στα Malls, από το χρηματιστήριο με έκπτωση 36% από την αρχική τιμή δημόσιας προσφοράς (Initial Public Offering-IPO). Τι σημαίνει αυτό: Οι συμμετέχοντες επενδυτές στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου του 2014, χάνουν το 36% των χρημάτων που επένδυσαν. Τα έχει αυτά ο «καζινοκαπιταλισμός» των χρηματιστηρίων, τι να κάνουμε.

Νούμερο 5 

Ανακατατάξεις φέρνει στην αγορά εστίασης η πανδημία. Ενώ το 1/3 των κλασσικών εταιριών εστίασης (καφέ, μπαρ, εστιατόρια) είναι πιθανό να μην επιβιώσουν, οι εταιρίες που επικεντρώνονται αποκλειστικά στο Delivery αυξήθηκαν κατά 89% το 2020 (117 νέες επιχειρήσεις). Επιπροσθέτως, δόξες γνωρίζουν οι πλατφόρμες Delivery. Χρεώνουν έως και 25% επί της παραγγελίας που εκτελούν, από 3-5% προ υγειονομικής κρίσης. Όχι, το μεροκάματο του πρεκαριάτου (ντελιβεράδες, ψήστες) δεν αυξήθηκε.

Νούμερο 4 

Σχεδόν 1 εκατ βαρέλια πετρελαίου καθημερινά, από τα 14 εκ. βαρέλια των αναγκών της, αγοράζει η Κίνα από το Ιράν τις τελευταίες εβδομάδες. Το Ιράν λόγω των γνωστών κυρώσεων, πουλάει αρκετά κάτω της τιμής αγοράς (κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι πλέον). Αυτό έχει οδηγήσει στην πτώση πωλήσεων άλλων παραδοσιακών πετρελαιοπαραγωγών κρατών. Τρία supertankers φορτωμένα με νορβηγικό πετρέλαιο θαλασσοδέρνονται κάπου στον Ινδικό Ωκεανό χωρίς να έχουν δηλώσει λιμένα προορισμού, άρα το φορτίο είναι απούλητο. Και δεν μπορεί και το πλήρωμα να καπνίσει το φορτίο, αντίθετα με το πειρατικό του Captain Jimmy (Ποίημα Αρμίδα, Συλλογή Πούσι – Νίκος Καββαδίας).

Νούμερο 3 

Τα εργοστάσια παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στις ΗΠΑ θα χρειαστούν 16% επιπλέον άνθρακα το 2021 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η Κίνα και η Ινδία, που μαζί καταναλώνουν τα 2/3 του ορυκτού καυσίμου παγκοσμίως, δεν έχουν κανένα πλάνο περιορισμού τα αμέσως επόμενα χρόνια. Μόνο η Ελλάδα ενδιαφέρεται να γίνει “Coal Free” μέχρι το 2023, προς όφελος των Γερμανών παραγωγών ανεμογεννητριών. Συνεπώς, θα μαραζώσει η Δ. Μακεδονία που θα χάσει 20,000 θέσεις εργασίας και έσοδα άνω του 1 δις ευρώ ετησίως, προς όφελος της Κάτω Σαξονίας, όπου έχει η εταιρία SIEMENS μεγάλο εργοστάσιο ανεμογεννητριών. Δύο απορίες γεννούνται αυθόρμητα:

      1. Θα διοργανώσουν οι «μακεδονικοί σύλλογοι» συλλαλητήρια για την σωτηρία της Δ. Μακεδονίας;
      2. Πως ονομάζεται η «σκάτζα βάρδια» του κυρίου Χριστοφοράκου;

Νούμερο 2 

Η χρηματοοικονομική σύμβουλος Karen Petrou, στο τελευταίο της βιβλίο, Engine of Inequality, αναδεικνύει την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (FED) ως την αιτία διεύρυνσης των ανισοτήτων. Και εκεί που σκέφτεσαι «Ε, αυτή την παραδοχή δεν την περίμενα» προσγειώνεσαι. Τι εννοεί η «συμπατριώτισσα»: Η FED μέσω των πολύ χαμηλών επιτοκίων, κατευθύνει τα διαθέσιμα στο χρηματιστήριο και σε άλλες επενδύσεις υψηλού ρίσκου, άρα από τις αποδόσεις των τοποθετήσεων αυτών, οι πλούσιοι γίνονται πλουσιότεροι.

  • Τι δε λαμβάνει υπ’ όψιν της:

Ότι τα μικρά και μεσαία εισοδήματα δεν έχουν σημαντικές καταθέσεις, αλλά πάρα πολλά δάνεια (Φοιτητικά, Στεγαστικά, Πιστωτικές Κάρτες). Άρα η αύξηση των επιτοκίων αυτούς κυρίως θα πλήξει, και σε όποιο βαθμό τα χαμηλά επιτόκια ενισχύουν τις επενδύσεις, θα φρενάρει και την ανάπτυξη, άρα θα αυξήσει και την ανεργία.

  • Τι θέλει να κρύψει:

Ότι η ανισότητα είναι άμεσο αποτέλεσμα της στρεβλής και άδικης κατανομής του παραγόμενου πλούτου σε βάρος των εργαζομένων.

Πάντως, αν ψάχναμε αναπληρωματικό του British Sir Christopher Pissaridis, βρήκαμε τη θεία από την America.

Νούμερο 1 

Η καλή είδηση του 15μέρου. Καταδίκη σε φυλάκιση ενός έτους για τον Nikola Sarkozy λόγω διαφθοράς. Ο πρώην πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας και εξέχον στέλεχος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (της ευρωπαϊκής συντηρητικής παράταξης), που στις αρχές της δεκαετίας του 2010 λοιδορούσε τους Έλληνες ως διεφθαρμένους, δεν μπόρεσε να πείσει τους δικαστές για την αθωότητα του. Κάποιος να του εξηγήσει επειγόντως την έννοια της λέξης Νέμεσις.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here