Νούμερο 10    

Μέσα στα μετάλλια η χώρα μας σε τέσσερις  δείκτες του Economist. Το γνωστό περιοδικό, που αυτοαποκαλείται εφημερίδα, παρακολουθεί 55 οικονομίες παγκοσμίως και η Ελλάδα έχει τις ακόλουθες θέσεις από το τέλος, βεβαίως-βεβαίως.

  • Μεταβολή ΑΕΠ -9.6% Χάλκινο μετάλλιο.
  • Έλλειμμα Τρεχουσών Συναλλαγών -4.0% Χάλκινο μετάλλιο.
  • Ανεργία 16.1% Αργυρό μετάλλιο (παρά τις αλχημείες της ΕΛΣΤΑΤ).
  • Αποπληθωρισμός -2.1% Χρυσό μετάλλιο.

Η Τουρκία, που τόσα ακούτε για την τραγική οικονομική της κατάσταση από μεγάλης ακροαματικότητας / θεαματικότητας μέσα, έχει πολύ καλύτερους δείκτες.

Νούμερο 9

Μόλις οι φαρμακευτικές εταιρίες συμφώνησαν αυξημένες τιμές με τις ΗΠΑ για την διάθεση των εμβολίων έναντι του  Covid-19, περιόρισαν κατά 50% τις προμήθειες για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό τουλάχιστον δήλωσε η νεοφιλελεύθερη οικονομολόγος και στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος  Νίκη Τζαβέλα. Δεν βλέπω κάποιο θέμα. Έτσι λειτουργεί η αγορά. Ας πρόσεχαν καλύτερα το συμβόλαιο που επέγραψαν η Γερμανίδα Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και η Κύπρια αρμόδια Επίτροπος.

Νούμερο 8

Στη  Μ. Βρετανία, διαδικτυακή εταιρία μόδας αγοράζει τα καταστήματα Debenhams (με άνω των 200 ετών παρουσία στην αγορά) για 55 εκ. στερλίνες. Την ενδιαφέρουν αποκλειστικά τα digital assets των Debenhams. Επίκεινται άρα, κλεισίματα καταστημάτων (πιθανότατα όλων) και απολύσεις εργαζομένων.

Νούμερο 7 

Εκρηκτική άνοδος του ενδοσυνεδριακών συναλλαγών από μικροεπενδυτές στο χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης (retail day trading). Στηρίζεται σε πλατφόρμες όπως η Robinhood και forums όπως το wallstreetbets. Με κλειστά καζίνο και πολλά αθλήματα στον «πάγο», τι να σου κάνει και ο τζογαδόρος; Γίνεται «επενδυτής».

Νούμερο 6  

Και αφού έγινε «επενδυτής», σου λέει, δεν κάνει και καμιά επίθεση σε hedge funds (αμοιβαία κεφάλαια υψηλού κινδύνου); Συντονισμένοι λοιπόν οι εν λόγω «επενδυτές», μέσω των διαφόρων forums, πόνταραν αντίθετα με το κραταιό hedge fund ονόματι D1 Capital Partners (διαχειρίζεται άνω των 20 δις δολαρίων), το οποίο έχασε 20% της αξίας του σε 20 ημέρες.

Νούμερο 5 

Η αγορά αυτοκινήτων θα φτάσει τα επίπεδα προ κορωνοϊού μετά από μια πενταετία. Από το 2020 ήδη, η Toyota έχει ξεπεράσει την Volks Wagen σε πωλήσεις αυτοκινήτων παγκοσμίως και η τάση αναμένεται να συνεχιστεί για αρκετά χρόνια. Η Toyota έχει την πρωτοκαθεδρία στην Ασία και τις ΗΠΑ, ενώ η Volks Wagen στην Ευρώπη. Η εξέλιξη αυτή είναι χειροπιαστό αποτέλεσμα της αποτυχίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διαχείριση του υγειονομικού προβλήματος, και της επακόλουθης έντασης και διάρκειας των lockdown. Καλό είναι να κατέβουν λίγο οι μύτες και να σηκωθούν τα μανίκια στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όχι μόνο business lunches με gourmet γεύσεις και παλιά κρασιά.

Νούμερο 4   

Έτοιμη προς πώληση η Capital (θυγατρική της Alpha Bank). Η εν λόγω εταιρία διαχειρίζεται τα «κόκκινα» δάνεια της μητρικής τράπεζας. Υποψήφια αγοράστρια φέρεται η  Davidson Kempner (DK) της οποίας η προσφορά είναι 300 εκ ευρώ. Η Alpha Bank θα εγγράψει ζημία 2 δις ευρώ. Όχι, μην ανησυχείτε, τα στελέχη που χορηγούσαν τα δανεικά κι αγύριστα δεν θα χάσουν τα bonus. Όλο και κάποιος (όρα φορολογούμενος) θα βρεθεί να ανακεφαλαιοποιήσει την τράπεζα αν χρειαστεί.

Νούμερο 3

1 στα 4 νοικοκυριά έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές σε εφορία κα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ το 40% των νοικοκυριών έχει εισόδημα για 19 ημέρες το μήνα (έρευνα ΙΜΕ-ΓΣΕΒΕΕ). Πώς άραγε περνούν τον -κατά τον πρωθυπουργό- ποιοτικό τους χρόνο, λόγω lockdown, στα σπίτια αυτά;

Νούμερο 2

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, η σύνταξη είναι η κύρια πηγή εισοδήματος για το 44% των νοικοκυριών. Τον παππού και την γιαγιά και τα μάτια σας.

Νούμερο 1 

Η καλή είδηση του δεκαπενθημέρου. Τις πρώτες κλήσεις σε απολογία για τα θαλασσοδάνεια, των γνωστών, μέχρι πρότινος κομμάτων εξουσίας, έχει στείλει στα αρμόδια τραπεζικά στελέχη, η ανακρίτρια διαφθοράς, και αναμένεται να ακολουθήσουν οι υπεύθυνοι των κομμάτων. Αχ, αυτοί οι άριστοι… Χρεοκόπησαν, εκτός από την χώρα, και τα κόμματά τους.  

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here