Νούμερο 10

Ο οίκος Dior θα πραγματοποιήσει φωτογράφιση μόδας στον βράχο της Ακρόπολης των Αθηνών. Σύμφωνα με τους υπουργούς Αναπτύξεως και Πολιτισμού, με αυτό τον τρόπο θα διαφημιστεί το μνημείο. Άλλωστε όπως μας θύμισαν και κάποιοι παλαιότεροι φίλοι, έχει συμβεί και στο παρελθόν, συγκεκριμένα το 1970 με τον οίκο Jean Desses. Το ότι την χρονιά εκείνη τις αντίστοιχες αρμοδιότητες εκτελούσαν οι «υπουργοί» Μακαρέζος και Γεωργαλάς είναι μια απλή λεπτομέρεια.

Νούμερο 9 

Ρεπό αντί για χρήματα θα παίρνουν όσοι εργαζόμενοι δουλεύουν πέραν του 8ώρου. Έτσι σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα μπορούν να μαζεύουν και τις ελιές τους. Και αυτό το είπε ο άνθρωπος που αν του δείξουν ελιά, θα την περάσει για πλατάνι. (Η φωτό ευγενική χορηγία για να μην μπερδευτεί).

Νούμερο 8        

Ζόρια έστω και με τα γλίσχρα μέτρα στήριξης της οικονομίας. Το δανειακό πρόγραμμα του δημοσίου για το 2021 από το αρχικά προβλεπόμενο 8-12 δις ευρώ, θα ξεπεράσει τα 16 δις. Α…παραλίγο να το ξεχάσω. Αυτά πρέπει και να πληρωθούν κάποτε.

Νούμερο 7 

Αυξήθηκαν κατά 1,7 δις ευρώ οι καταθέσεις των νοικοκυριών τον Απρίλιο, και 14 δις συνολικά από την αρχή της επιδημικής κρίσης. Περίπου ισόποση και η άνοδος των ληξιπρόθεσμων χρεών στο δημόσιο. Μεγάλες ασυμμετρίες προοιωνίζονται μεγάλες κοινωνικές αναταραχές.

Νούμερο 6 

Το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ έφτασε τα 23 τρις δολάρια. Για να έχουμε μέτρο σύγκρισης το παγκόσμιο ΑΕΠ είναι περί τα 90 τρις δολάρια. Επιπλέον, το σύνολο των χρεών των ανεπτυγμένων χωρών ξεπέρασε το 100% του ΑΕΠ τους. Τέτοια χρέη δε θα πληρωθούν ποτέ, όμως κάποιοι θα «πληρώσουν» το μάρμαρο. Ναι, καλά καταλάβατε…οι εργαζόμενοι.

Νούμερο 5

Μία αοιδός(;) ονόματι Μόνικα με καταφανώς φάλτσους λαρυγγισμούς διασκέδασε(;) τους υψηλούς προσκελκημένους στο Ζάππειο για τα σαράντα χρόνια από την εισδοχή της χώρας στην τότε ΕΟΚ και νυν ΕΕ. Μ΄αυτά και μ΄αυτά νοσταλγήσαμε τα «σερραίικα» γαλλικά του Κ. Καραμανλή του κανονικού, πιο εύηχα ήταν!

Νούμερο 4  

Σαλαμοποίηση του έργου καθαρισμού και απολύμανσης των φυλακών από τη Γ.Γ. αντιεγκληματικής πολιτικής. Το σύνολο, αξίας 506 χιλ. ευρώ, «έσπασε» στα τρία έτσι ώστε κάθε τμήμα να πέσει κάτω από το προβλεπόμενο, εκ του νόμου, όριο, και να παρακαμφθεί η υποχρέωση διεξαγωγής διαγωνισμού. Χωρίς σχόλιο.

Νούμερο 3  

Το ΑΕΠ του Λιβάνου από 54 δις δολάρια το 208, έπεσε στα 33 δις το 2020. Την κρίση της φίλης χώρας τη λες και χειρότερη από την ελληνική του 2010-2018, ελπίζουμε όμως να μην αποδειχθεί το ίδιο μακροχρόνια. Κοινός παρονομαστής των κρίσεων Ελλάδας – Λιβάνου τα διεφθαρμένα πολιτικά τους συστήματα και οι πελατειακές σχέσεις που τα στήριζαν. Το ότι αυτές τις μέρες επιχειρείται στη χώρα μας η παράκαμψη του ΑΣΕΠ θεωρείται απλή συγκυρία.

Νούμερο 2  

Δύο πολύ σημαντικές ειδήσεις «έβγαλαν» οι αφοπλιστικά ειλικρινείς δηλώσεις του εφοπλιστή κ. Π. Λασκαρίδη.

Η πρώτη ότι δεν ενδιαφέρει τους εφοπλιστές η Ελληνική Σημαία. Μπορούσαμε να το φανταστούμε. Ουδείς πλέον αχάριστος των ευεργετηθέντων (όρα liberty ships κλπ, κλπ). Η δεύτερη ότι μπορεί να αφοδεύσει επί του πρωθυπουργού. Αυτό δεν μπορούσαμε να το φανταστούμε. Έξεστι Κλαζομενίιοις ασχημονείν.

Νούμερο 1 

Η καλή είδηση του 15μέρου. Ο οίκος Fitch προβλέπει ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος από το επίπεδο του 207% του ΑΕΠ που βρίσκεται τώρα, θα υποχωρήσει περί το 150% σε 10 χρόνια. Οι παράγοντες που συνεχίζουν να στηρίζουν το ελληνικό χρέος, όπως αναφέρει ό ίδιος ο οίκος, είναι:

  • Τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας που είναι περί το 20% του ΑΕΠ : όρα το γνωστό, και από όλους πλέον παραδεδεγμένο, «μαξιλάρι» και
  • Το ευνοϊκό προφίλ χρέους : όρα τη «ρύθμιση» του χρέους που συνόδευσε την έξοδο από τα μνημόνια το 2018.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here