Νούμερο 10  

Mεγάλη μείωση καταγράφηκε, τόσο των αφίξεων ξένων ταξιδιωτών στη χώρα μας κατά 65,5% όσο και των σχετικών εισπράξεων από τις αφίξεις αυτές σε ποσοστό 51,2%. Η εξέλιξη αυτή συνετέλεσε σε σημαντικό βαθμό στο να διευρυνθεί κατά το πεντάμηνο του Ιανουαρίου – Μαΐου 2021 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών κατά 534 εκατομμύρια ευρώ σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2020. Τώρα, πώς προβλέπουν στο ΥΠΟΙΚ για το σύνολο του 2021 αύξηση των τουριστικών εισπράξεων κατά  50% σε σχέση με το 2020, θα σας γελάσω.

 

Νούμερο 9   

Νάτα πάλι τα ελλείμματα

Εκτίναξη των δανειακών αναγκών σε ταμειακή βάση κατά 38% (σε σχέση με το 2020) το εξάμηνο του τρέχοντος έτους. Και οι ρημάδες οι ταμειακές ανάγκες είναι οι πραγματικές, καθώς δε ρετουσάρονται από δημιουργική λογιστική. Χρειαστήκαμε λοιπόν 9,3 δις ευρώ δάνεια για να τη βγάλουμε μέχρι τον Ιούνιο. Και μέχρι τότε δεν είχαμε και πυρκαγιές.

Νούμερο 8

Ορισμένοι νεοφιλελεύθεροι σχολιαστές σε διεθνή μέσα αλλά και εγχώρια μέσα είναι άπαιχτοι. Αρχίζει η επιδημία στην Κίνα, φωνάζουν ότι διέσπειρε τον Covid-19 και την κατηγορούν ότι δεν πήρε έγκαιρα μέτρα περιορισμού και «σφραγίσματος» των συνόρων της. Ακολουθεί η χώρα μηδενική ανοχή στην πανδημία και εφαρμόζει αυστηρούς ελέγχους, την κατηγορούν για υπερβολικούς περιορισμούς που θα βλάψουν την οικονομία της. Μια οικονομία που αναπτύχθηκε περί το 3% το 2020 (όλες οι υπόλοιπες μεγάλες οικονομίες είχαν σημαντικά αρνητικούς δείκτες ανάπτυξης) και πρόβλεψη για 8.5% το 2021. Νάτανε η ζήλια ψώρα, να γέμιζε όλη η Wall Street!

 

Νούμερο 7

Μικρή αλλά πικάντικη είδηση. Υποχώρηση 20% σημειώνει η τιμή της μετοχής της Palantir Technologies από την εποχή που έκανε business με την ελληνική κυβέρνηση. Δεν έχουν βγάλει κάποιοι άδικα την φήμη του «γουρλή». Στα σοβαρά τώρα, οι εταιρίες big data και οι υπηρεσίες που προσφέρουν, θα παίζουν όλο και κομβικότερο ρόλο στην οικονομία και πολιτική. Όσοι δεν τις χρησιμοποιήσουν, εταιρίες και κόμματα, μάλλον θα χάνουν (τονίζω τον εξακολουθητικό μέλλοντα στο ρήμα).

 

Νούμερο 6 

Τον πίνακα που ακολουθεί, τα εγχώρια παπαγαλάκια δε θα τον δείξουν.

Αναθεωρήθηκαν τα στοιχεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ για την περίοδο από το 1999. Αυτό έδωσε μια καλή ευκαιρία για σύγκριση του ρυθμού ανάπτυξης ανά προεδρική θητεία.

Όπως είναι σαφές, η ανάπτυξη τονώθηκε από όσους ακολουθούσαν κεϋνσιανή προσέγγιση στην οικονομία (Kennedy, Jonson, Carter, Clinton, Obama) σε αντιδιαστολή με τους νεοφιλελεύθερους (Bush πατέρα και υιό, Trump, Ford, Nixon, Eisenhower) με σχετική εξαίρεση τον Reagan. Περαστικά στα νεοφιλελεύθερα παπαγαλάκια που μιλάνε πολύ και λένε τίποτα.

Νούμερο 5 

Όταν έχεις μετρητά και δεν ξέρεις τι να τα κάνεις. Πάνω σε πραγματικό βουνό μετρητών ισορροπούν οι high tech εταιρίες. Οι έξι τεχνολογικοί γίγαντες έχουν μετρητά και άμεσα ρευστοποιήσιμα περιουσιακά στοιχεία ύψους 700 δις δολάρια. Για σύγκριση το ελληνικό χρέος είναι σε δολάρια περί τα 440 δις.

Να μην ξεχνάμε ότι το βουνό αυτό οφείλεται σε εμάς τους παγκόσμιους καταναλωτές που κάνουμε χρήση των υπηρεσιών τους.

Νούμερο 4

Σε μέσο επίπεδο τιμών που αντιστοιχεί σε 38 φορές τα κέρδη τους διαπραγματεύονται οι αμερικάνικες μετοχές. Ενδεικτικά, ο μέσος όρος τα τελευταία 140 χρόνια ήταν 19 φορές, δηλαδή το μισό.

Ως γνωστόν, λεφτά υπάρχουν. Το θέμα είναι σε ποιες τσέπες πάνε.

Νούμερο 3

Την ανηφόρα έχουν πάρει οι τιμές του φυσικού αερίου (LNG) εφέτος. Βρίσκονται στο υψηλότερο σημείο από το 2015.

Δεδομένης της δέσμευσης των μεγάλων χωρών για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, μόνο προς τα πάνω θα κινηθεί η ζήτηση άρα και οι τιμές LNG. Ετοιμαστείτε για αυξήσεις στο ηλεκτρικό ρεύμα.

 

Νούμερο 2         

Αύξηση 120%, το πρώτο τρίμηνο του έτους, σημείωσαν οι πωλήσεις της εταιρίας ειδών πολυτελείας Luis Vuitton, σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2020. Και λεφτά υπάρχουν, και πηγαίνουν εκεί που δεν πρέπει, και αυτοί στους οποίους πηγαίνουν δεν ξέρουν τι να τα κάνουν πραγματικά.

Δεν εξηγείται αλλιώς, ο κόσμος γέμισε ψεκασμένους.

Νούμερο 1      

Η καλή είδηση του 15μέρου. Υπάρχουν ακόμα απλές και άδολες οικογενειακές σχέσεις. Το μικρό σπίτι στο λιβάδι στην πιο glamorous εκδοχή του. Παραχωρεί πλουσία, πλην αγνή, κυρία υψηλά, πολύ υψηλά, ιστάμενου πολιτικού τις μετοχές της σε εταιρία του εξωτερικού με ένα απλό και άδολο ιδιωτικό συμφωνητικό, ούτε καν συμβολαιογραφικό έγγραφο, σε συγγενή της. Και αυτός ο αγνός συγγενής μετά από κάποια χρόνια τις επιστρέφει. Και να φανταστείτε ότι στην εταιρία ανήκει ιστορικό ακίνητο στην πόλη τους φωτός. Αυτά να βλέπετε οι υπόλοιποι που για 50 τ.μ. γη, σε βάλτο, στο κουτσοχώρι σας πλακώνεστε με όλο σας το σόι. Πλεμπάγιες!

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here